Előfizetés

Tovább durvul az orosz vakcina körül kialakult belpolitikai háború Szlovákiában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.19. 18:56

Fotó: MTVA/Ujvári Sándor
A kormányfő azt mondja, tud szerezni 2 millió adagnyi Szputnyikot júniusra. Koalíciós partnere viszont finoman szólva sincsen elragadtatva az ötlettől.
„Az az emberkísérlet, hogy túlélik-e a járványt”

- felelte a korábban őt bíráló koalíciós partnerének Igor Matovic.

A Veronika Remišová vezette Za ludí csütörtökön egyértelműen jelezte: nem támogatja az orosz vakcina Szlovákiában való alkalmazását, mivel azt még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség. Emiatt emberkísérlettel vádolta meg a miniszterelnököt.  Ám Igor Matovic szerint azzal, hogy a párt nem támogatta a a Szputnyik V megvásárlására és engedélyezésére vonatkozó kormányhatározatot, csak azt éri el, hogy az emberek Magyarországon akarják majd beoltatni magukat. A szlovák miniszterelnök a magyarországi használati engedélyre hivatkozva akarja jóváhagyni az orosz vakcina szlovákiai felhasználását. Közben azt hangoztatta, a készítménynek nincsen hibája. Állítása szerint az utóbbi két hétben azon dolgozott, hogy az orosz gyártó Szlovákiába is szállítson, és sikerült elérnie, hogy júniusig 2 millió adag érkezhet az országba. A vakcina pontos árát nem árulta el, de szerinte olcsóbb, mint a nyugati készítmények, egy ember beoltásához szükséges oltóanyag – vagyis két adag – ára hozzávetőlegesen 17 euró. Ez azt jelentené, hogy a kétmillió adagért 17 millió eurót fizethet Szlovákia.
Hozzátette, Marek Krajčí egészségügyi miniszter egészségügyi miniszter saját jogkörben kivételes engedélyt adhat a vakcina felhasználására, azaz szükségtelen ehhez egy kormányrendelet.
„Örülnék neki, ha Marek Krajčí élne ezzel a hatáskörével, és aláírna ezt a kormány határozata nélkül is”

- fogalmazott Igor Matovic.

Nekiment koalíciós partnerének is: a párt elnökét, Veronika Remišovát a büszke hercegnőhöz hasonlította, aki megtiltotta az éneklést az országában. A Za ľudí nem tágít. A tömörülés vezetője továbbra is azt hangoztatja, csak olyan készítmény alkalmazását tartja jónak, amire az Európai Gyógyszerügynökség is az áldását adta - írta beszámolójában a Paraméter. 

Fokozatosan kezd nyitni London

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2021.02.19. 17:23

Fotó: GEOFF CADDICK / AFP
Boris Johnson adatok tanulmányozásával és tudósok bevonásával készül feszülten várt hétfői bejelentésére.
Mind az új megbetegedések, mind a Covid-19-cel összefüggésbe hozható halálesetek számában jelentős, 26, illetve 21 százalékos visszaesés következett be a szigetországban az elmúlt héten, noha a csütörtöki több mint 12 ezer friss megbetegedett változatlanul okot ad az aggodalomra és óvatosságra. Boris Johnson a hétvégét tudományos orákulumai társaságában tölti, hogy a nagyon várt "útiterv" hétfői közzétételéhez a legfrissebb és legmérvadóbb adatok birtokába jusson. Ahogy a hét folyamán már hangsúlyozta, "data and not dates", adatok és nem dátumok vezérlik a társadalom és a gazdaság szempontjából egyaránt súlyos döntését. A legérdemlegesebbek alighanem azok az örvendetes adatok, melyek a New England Journal of Medicine szaklapban jelentek meg. A Pfizer gyógyszergyártól származó információ szerint már egy oltás is 93 százalékos védettséget ad két hét elteltével, ezért a cég kérni fogja az egyetlen dózis bevezetésének megfontolását. A Moderna kutatásai pedig arra az eredményre jutottak, hogy a vakcina minden vírustörzs ellen hatásos, kivéve talán a dél-afrikait. A szigetország már közel 17 millió polgárát oltotta be és ennek jótékony befolyását nem lehet megkérdőjelezni. A kormány hasonló súllyal kezeli a fertőzés tovább terjedését jelző R mutató alakulását. A Tony Blair Institute által előterjesztett javaslatok közül kiemelkedik, hogy az elsőrendű szempontnak az R ráta 1 alatt tartásának kell lennie. A British Medical Association tanácsa, hogy minden lényeges enyhítés előtt napi 1000 alá kell nyomni az új megbetegedések számát. A szigetország, mely 400 millió vakcina előzetes megrendelésével alaposan túlbiztosította magát, kész több száz millió feleslegessé váló oltóanyagról lemondani fejlődő országok javára, és erre bíztatja a többi fejlett országot is. Ami majdnem biztos, hogy március 8-tól legalábbis az általános iskolák ismét fogadják diákjaikat. Minden másra valószínűleg további heteket kell várni. A következő lépések a szociális távolságtartást lehetővé tévő sportok (golf, tenisz) engedélyezése és a kiskereskedelmi egységeknek a gazdasági megélénkülés szempontjából elengedhetetlen megnyitása lehetnek. Amíg ezen első könnyítések hatását nem mérik fel, aligha találkozhatnak ismét a családok és barátok, mint ahogy a vendéglátóipar visszatérése is várathat magára. Ami az üdüléseket illeti, egyelőre csak a gondolkodás engedélyezett, az is csak hazai viszonylatban.

Von der Leyen: az EU egymilliárd euróra növeli hozzájárulását a COVAX-programhoz

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.19. 17:13

Fotó: Dursun Aydemir / AFP / Anadolu Agency
Cél, hogy 2021 végéig 1,3 milliárd adag biztonságos vakcina juthasson el a programban részt vevő 92 alacsony és közepes jövedelmű országba.
Az Európai Bizottság eddigi támogatását újabb 500 millió euróval növelve egymilliárd euróra emeli hozzájárulását a kis és közepes jövedelmű országok koronavírus elleni vakcinával történő ellátására létrehozott COVAX-programhoz - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a G7 csoport vezetőinek videokonferencia keretében tartott tanácskozásán pénteken. Az Európai Bizottság közleménye szerint a koronavírus-világjárvány leküzdésére szervezett fórumon Ursula von der Leyen közölte, az unió egymilliárd eurós kötelezettségvállalása közelebb viszi a COVAX kezdeményezést azon célkitűzésének teljesítéséhez, hogy 2021 végéig 1,3 milliárd adag biztonságos vakcina juthasson el a programban részt vevő 92 alacsony és közepes jövedelmű országba. A bejelentett uniós pénzügyi hozzájárulás 300 millió euró összegű támogatásból, továbbá az Európai Fenntartható Fejlődési Alap Plusz (EFSD+) által biztosított 200 millió euró összegű garanciából áll majd. Utóbbi az Európai Beruházási Bank (EIB) által nyújtott hitelhez fog fedezetet nyújtani.
"Az új pénzügyi támogatással azt akarjuk biztosítani, hogy az oltóanyagok minél hamarabb eljussanak az arra részoruló, alacsony és közepes jövedelmű országokba. Csak akkor leszünk biztonságban, ha az egész világ biztonságban van"

- fogalmazott.

Az EU és tagállamai közösen a COVAX pénzügyi eszköz legnagyobb támogatói közé tartoznak: eddigi vállalásaik együttesen több mint 2,2 milliárd eurót tesznek ki. Ez az összeg magában foglalja a Németország által szintén pénteken bejelentett 900 millió eurós felajánlást is - tette hozzá az uniós bizottság elnöke. A COVAX kezdeményezésben 184 ország vesz részt, köztük 92 alacsony és közepes jövedelmű gazdaság. A pénzügyi eszköz annak a globális kezdeményezésnek a megvalósítását finanszírozza, mely az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő emberek számára biztosít igazságos és méltányos hozzáférést a biztonságos és koronavírus ellen hatásos oltóanyagokhoz. Célja, hogy a COVAX 2021 végéig 2 milliárd adag oltóanyag beszerzését finanszírozza, és ebből legalább 1,3 milliárd adagot az alacsony és közepes jövedelmű országok kapjanak meg.