Előfizetés

Szekszárdi uszodaépítés: hűtlen kezelés miatt nyomoznak

Vas András
Publikálás dátuma
2021.03.02. 13:49
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Befogadta a rendőrség az ellenzék feljelentését a csúszó és rosszul kivitelezett sportcsarnok építése ügyében.
Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség a három éve épülő, de még csak félkész állapotban lévő szekszárdi uszoda ügyében, derült ki Pintér Sándor belügyminiszter Harangozó Tamásnak, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesének küldött válaszából. - A feljelentést a szekszárdi ellenzéki frakció vezetője tette, ám azóta sem kapott semmiféle információt az ügyről, ezért fordultam Pintér Sándorhoz – mondta lapunknak Harangozó, aki szerint sokatmondó, hogy a rendőrség befogadta az ügyet. Hozzátette: bár ismeretlen tettes ellen rendelték el a nyomozást, könnyen beazonosítható az a szekszárdi fideszes kör, amely felelősséggel tartozik a beruházásért. Az eredetileg 3,7 milliárd forintba – amelyben van állami támogatás és hozzávetlőlegesen 700 millió TAO-pénz – kerülő komplexum építése körüli visszásságok miatt Bomba Gábor, a szekszárdi közgyűlésben többséget alkotó Éljen Szekszárd! ellenzéki frakció vezetője tavaly szeptemberben tett feljelentést a helyi rendőrkapitányságon. A város fideszes vezetése 2018-ban szerződött az Aquaplus Kft.-vel, mely eredendően 2019 őszére vállalta az uszoda megépítését. Ahogyan a kormánytámogatással épülő sportberuházások zöménél, itt sem sikerült tartani a határidőt, még több szerződésmódosítás után sem: a legutóbbi szerint tavaly szeptemberben át kellett volna adni a létesítményt, ám készültségi foka még nem érte el az ötven százalékot. - Két igazságügyi szakértő is megvizsgálta a projektet, s rengeteg hibát tártak fel – felelte a Népszavának Bomba Gábor. – Az uszoda a Duna árterébe épült, ennek ellenére több helyiséget, így például öltözőket is a föld szintje alá terveztek, amelyek már most beáznak, de szivárog a medence is. A vizsgálatok megállapították, nem minden az előírt minőségben épült meg, ezek egy része csak drágán, vagy egyáltalán nem javítható. Bomba Gábor hozzátette, a hibák és az eredeti határidőhöz képest immár 16 hónapos csúszás ellenére a város nem élhet kötbérköveteléssel, ugyanis az erre vonatkozó határidőket Ács Rezső fideszes polgármester a veszélyhelyzetet kihasználva többször is saját hatáskörben módosította. Szekszárdon immár öt éve nincs állandó fedett uszoda – egyedüliként a megyeszékhelyek közül –, csak egy sátorral fedett külső medence, ugyanis a régi létesítményt a tetőszerkezet életveszélyes állapota miatt bezárták, s felújítása helyett az akkor még fideszes többségű közgyűlés az élményfürdő mellé épülő új uszoda gyorsabb megépítése mellett döntött. Az önkormányzattal szerződő Aquaplus Kft. amúgy számos kormánypárti településen vett már részt fürdőépítésben és ivóvízellátási projektekben, ügyvezető-tulajdonosa, György Zoltán a Dél-Dunántúl fideszes erős emberének, Bánki Erik országgyűlési képviselőnek jó ismerőse – a politikus szerint jó barátok –, korábban tulajdonostársak is voltak az Aqua Holding Kft.-ben.

Online népszavazást indít Vona alapítványa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 12:36

Fotó: Kertész Róbert / MTI
Vona Gábor célja az, hogy 2022-ben biztosítsa a kormány a külföldön dolgozók levélben szavazásának lehetőségét.
Online sajtótájékoztatót tartott a 2. Reformkor Alapítvány a Lánchíd mellett, amit az "összetartozás" szimbólumaként említ Vona Gábor alapító. Mint elmondta, egy "sorsdöntő ügyet" szeretnének kezdeményezni, céljuk, hogy a külföldön dolgozók levélben való szavazásának a lehetőségét elérjük, ehhez eszközként Magyarország első online népszavazását választották, amelyet március 14-én szeretnék elindítani. Ez az alapítvány első nagyobb szabású kezdeményezése, amiről remélik, hagyományteremtővé válhat. Ezalatt azt értjük, hogy egy évben akár több kérdésben is lehessen online népszavazást tartani, egy konstruktív vitát lefolytatni, majd megismerni a társadalom álláspontját - mondta Vona. Úgy véli, egy kattintásra vagyunk egy erősebb demokráciánál, ami nagyon sok sebből vérzik. Az online népszavazás célja, hogy az embereknek visszaadják a döntés jogát.
A március 14-től induló online népszavazáson 3 hétig lehet szavazni. További információkról a Facebook és Instagram oldalukon fognak beszámolna a jövőben. Vona Gábor szerint a koronavírus utáni korban a választások is változnak, ezért választotta elsőnek a levélszavazás kérdését. Döntő nyomást kell helyezni a kormányra, már 2022 előtt is – fogalmazott a volt pártelnök. Vona Gábor szerint döntő részvétel teszi csak sikeressé a népszavazást, mert így a kormánynak két lehetősége marad. „Vagy teljesíti, amit a magyar társadalom akar, vagy pedig egy elbukott népszavazással kell nekivágnia a 2022-es választásnak” – összegezte a Jobbik korábbi elnöke.  Magyarországon újra kell tanulnunk a demokráciát - emelte ki az alapítvány vezetője. A cikk főképén magyar választópolgárok állnak sorba a londoni magyar követség előtt, hogy leadhassák szavazataikat 2010. április 4-én.

Meghalt 130 beteg, 2764 az új fertőzöttek száma itthon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 09:16

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A kormányzati oldal ezentúl a beoltottak számával kezdi az adatközlést: eddig csaknem 721 ezer embert oltottak be.
Kedd reggelre 2764 új fertőzöttet találtak, és ezzel a járvány kezdet óta összesen 435 689-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 188-ra emelkedett – írja a kormányzati tájékoztató oldal. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 324 202, de az aktív fertőzöttek száma is 96 299 főre emelkedett. Kórházban 6071 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.
A kormányzati portál egyébként már nem a járványügyi adatokkal, hanem a beoltottak számával kezdi a napi adatok felsorolását: eddig összesen 721 677 a beoltottak száma, közülük 252 847-en már a második adagot is megkapták. Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján ismertetik majd a hét oltási programját. Kiemelték, továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések és szigorúbbak lettek az utazási szabályok. Annak érdekében, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást, módosult az oltási stratégia, a Pfizer és az AstraZeneca-vacinák alkalmazása, valamint többlettámogatást kapnak a háziorvosok a hétvégi oltások végzéséhez. Kedden újabb Pfizer-szállítmány érkezik és úton van az újabb orosz vakcina szállítmány is.