Előfizetés

Lukasenka: nem lesz hatalomátadás

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.02. 13:53

Fotó: MAXIM GUCHEK / AFP
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden közölte, hogy nem lesz semmiféle hatalomátadás utódai számára Fehéroroszországban, és ez a kérdés szóba sem került Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott csúcstalálkozóján Szocsiban.
"Bármiféle hatalomátadás kizárt Fehéroroszországban. Egyszer már megmondtam: Lukasenka elnök után semmiféle gyerekek, unokák vagy dédunokák nem jöhetnek szóba erre a tisztségre. Minden az alkotmány és a törvények alapján fog zajlani" - hangsúlyozta az államfő, akit a hivatala idézett az orosz-fehérorosz együttműködésről tartott tanácskozáson. "Mint mondtam, az új alkotmányt elfogadjuk jövő év januárjában vagy februárjában. Ez lesz a hatalomátadás" - jelentette ki. Tagadta a sajtóban megjelent értesüléseket, miszerint a hatalomátadás kérdése felmerült volna a február 22-i csúcson. Egyben hangsúlyozta, hogy Fehéroroszország belügyei kizárólag Fehéroroszországra tartoznak. Lukasenka februárban jelentette be, célszerűnek tartja, hogy az új alkotmányról tartandó népszavazást a helyhatósági választásokkal együtt rendezzék meg, legkésőbb 2022. január 18-án. A fehérorosz elnök közölte, hogy orosz hivatali partnerével az országaikat érintő bizalmas hírszerzési információkat és dokumentumokat cseréltek ki. Mint mondta, "a destruktív erők" most a tüntetési hullám fenntartásán fognak dolgozni hamis hírek és információk felvetésével. Oleg Voinov vezérőrnagy, a fehérorosz védelmi minisztérium nemzetközi katonai kapcsolatokért felelős részlegének vezetője kedden közölte, hogy először írtak alá stratégiai együttműködési partnerségről szóló megállapodást a fehérorosz és orosz védelmi tárcák az elkövetkező öt évre. Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás óta hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek a megmozdulások során. A hatóságilag nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt büntetőeljárások ezrei indultak, és az ellenzék több vezetőjét is bíróság elé állították. 

Ukrajnában eddig kevesebb mint ötezer embert oltottak be

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.02. 13:36

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP
Eközben a betegség halálos áldozatainak száma a járvány kezdetétől mostanig meghaladta a 26 ezret - derült ki a hivatalosan közölt adatokból.
Az egészségügyi minisztérium közlése szerint eddig 4905 embert oltottak be az országban, közülük az elmúlt napban 1764-et. Ukrajnában elsőként egészségügyi alkalmazottakat oltanak be, közülük is elsősorban azokat, akik leginkább ki vannak téve a megfertőződés veszélyének. Az oltás önkéntes, ezért Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfőn soron kívül beoltatta magát, hogy népszerűsítse az oltási kampányt, és növelje a bizalmat a vakcina iránt. Ukrajnában ugyanis jelenleg még csak egy oltóanyag áll rendelkezésre, az AstraZeneca licence alapján az indiai Serum Institute vállalat által, Covishield elnevezés alatt gyártott vakcina, amelyből az első, félmillió dózis szállítmány múlt kedden érkezett meg az országba. Sztepanov - miután megkapta az oltást - újságírók előtt kijelentette, hogy az Indiában gyártott AstraZeneca vakcina semmiben sem különbözik az Európában vagy a világ bármely más országában gyártott analógjától. Egy hétfő esti tévéműsorban pedig ismételten hangsúlyozta, az ukrán lakosság legalább hatvan százalékának meg kell kapnia a védőoltást, hogy a közösségi védettség (nyájimmunitás) kialakulhasson. Közben kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beoltatta magát egy katonai kórházban a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében, ahová munkalátogatásra érkezett. A Twitteren azt írta, hogy a fegyveres erők főparancsnokának minőségében kapta meg az oltást a fronton szolgáló katonákkal együtt. Ez azután vált lehetővé, hogy az oltási kampány népszerűsítése érdekében a kormányzat, megváltoztatva az oltási program menetét, lehetővé tette egyes vezető tisztségviselőknek a soronkívüliséget. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij és Sztepanov is átesett tavaly a koronavírus-fertőzésen. A hivatalosan közölt adatok szerint keddre Ukrajnában 5336 új esettel 1 357 470-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 162-vel 26 212-re. Eddig 1 176 918-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 5200-an, az aktív betegek száma így hússzal 154 340-re csökkent. Az elmúlt napban viszonylag nem sok, 1410 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, múlt szerdán ehhez képest számuk háromezer fölötti volt. 
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beoltatta magát
Fotó: HANDOUT / AFP

Hiába a sok beoltott Szerbiában, a vírus jobban terjed, mint bármikor

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.02. 12:10

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
A járványügyi összeomlás szélére jutott a déli szomszédunk. Ismét szükségállapot, teljes kijárási tilalom jöhet.
Kizárólag kijárási tilalommal, az érintkezések teljes megtiltásával lehet megakadályozni a koronavírus-fertőzés további terjedését Szerbiában – jelentette ki Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió kedd reggeli műsorába. Kon arra is figyelmeztetett:
„Valamit tenni kell, különben kártyavárként omlik össze az ország.”

Szerinte a rövidített munkaidő nem megoldás a fennálló helyzetre, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb orvosai ezért ismét a szükségállapot kihirdetését és kijárási tilalom bevezetését szorgalmazták. Tisztában vannak azzal, hogy ezt a gazdaság még inkább megsínylené, a járványt azonban csak az érintkezések teljes kizárásával lehet megállítani.
Szerbiában már mintegy egymillió ember kapta meg valamely védőoltás legalább egy adagját, ám az immunizáció megkezdésével az elővigyázatossági intézkedések betartása is lazult, így ismét megugrott a napi új fertőzöttek száma.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 3469-cel 462 728-ra, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 16-tal 4449-re nőtt.