Előfizetés

Százezrekkel károsított meg gondozásra szoruló embereket egy idősotthon vezetője

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.02. 17:39
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfit kedden nem jogerősen 2 év felfüggesztett börtönre ítélték és tíz évre eltiltották a szociális intézményvezetői foglalkozástól - tájékoztatott a Budapest Környéki Törvényszék.
A közlemény szerint a vádlott 2008. január 1-jétől 2012. június 30-ig vezetett egy önkormányzati, idősek gondozásával foglalkozó intézményt. A férfi 2009-ben az érintett település akkori polgármesterének felvetette, hogy hozzanak létre egy alapítványt. Az alapító okirat szerint az alapítványt "a településen élők szociális, egészségügyi, kulturális és sport területen történő megsegítésére és támogatására" hozták létre. Valójában azonban az idősotthon vezetője az önkormányzati kifizetéseket és tartozásokat akarta azon keresztül fedezni. A Pest Megyei Bíróság 2010. szeptember 24-én nyilvántartásba vette az alapítványt, majd a végzés ellen a Pest Megyei Főügyészség fellebbezést nyújtott be, amelynek a Fővárosi Ítélőtábla helyt adott, így az alapítványt 2011. január 4-én törölték a nyilvántartásból. Az idősotthon vezetője az alapító okirat aláírásának napjától 2011. március 7-ig "az idősgondozással foglalkozó önkormányzati intézménybe felvett vagy már ott lakó gondozottak tartózkodását az alapítvány számlájára történő 800 ezer vagy 1 millió forint befizetéséhez kötötte". Mindezt az érintetteknek a havi ellátási díjon felül kellett befizetniük. Erre azonban az ellátási szerződésekben semmilyen kitétel nem volt. A vádlott összesen 12 millió 565 ezer forint kárt okozott a sértetteknek, amelynek egy részét az önkormányzat megtérítette. Mindezek alapján a bíróság a férfit 18 rendbeli zsarolás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 2 év börtönbüntetésre ítélte - 5 év próbaidőre felfüggesztve - és a szociális intézményvezetői foglalkozástól 10 évre eltiltotta. Az ügyész a minősítés megváltoztatása iránt fellebbezett, míg a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős - olvasható a törvényszéki közleményben.

Csalásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Beremend korábbi jegyzőjét

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.02. 16:37

Fotó: Google Street View
A vád szerint magának akarta megszerezni egy végrendelkező örökségét.
Csalás és annak kísérlete miatt egy év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a Siklósi Járásbíróság kedden egy baranyai nagyközség korábbi jegyzőjét, mert a férfi egy végrendelkező örökségét – annak akaratával szemben – magának kívánta megszerezni – közölte a Pécsi Törvényszék az MTI-vel. A bíróság a nem jogerős ítéletről szóló közleményében azt írta, hogy a férfit – aki az MTI információi szerint az eset idején Beremend jegyzője volt – 2018 nyarán kereste fel egy helyi lakos azzal, hogy halála esetén vagyonát a község önkormányzatára kívánja hagyni. Ennek fejében azt kérte, hogy amennyiben egészségi állapota megromlik, ellátását, ápolását az önkormányzat a helyi szociális otthonban biztosítsa. Miután a sértett felvetette, hogy célszerű lenne szándékát közjegyzői okiratba foglalni, a jegyző közölte, ez szükségtelen, a végrendeletet ugyanis ő is el tudja készíteni. A férfi ezután egy végrendelet elnevezésű okiratot készített, azonban
a sértett kifejezett akarata ellenére nem az önkormányzatot, hanem saját magát tüntette fel örökösként.

A sértett később közölte a jegyzővel, hogy ötmillió forintos megtakarítással is rendelkezik, és az összeget szintén az önkormányzatra hagyná. A jegyző azt tanácsolta neki, hogy vegye fel a megtakarításait a bankból, majd egy „járadéki szerződést” készített el úgy, hogy a megtakarítást megszerezze. Ezután a sértett az összeget készpénzben átadta a jegyzőnek, aki azt euróra váltva saját széfjében helyezte el. A jegyző ezzel a sértettnek ötmillió forint kárt okozott, a készpénzt azonban néhány hónappal később visszaadta. A Siklósi Járásbíróság a vádlottat csalás kísérlete és csalás miatt egy év három évre felfüggesztett börtönre ítélte, továbbá három évre eltiltotta a jegyzői foglalkozás gyakorlásától. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott felmentésért fellebbezett, így az nem jogerős.

Felrobbant és összedőlt egy családi ház Mátranovákon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 11:22

Fotó: Bátonyterenye KvŐ
Gázrobbanás volt a családi házban, de csak egy sérültet találtak az udvaron, akit kórházba szállítottak.
Felrobbant és összedőlt egy családi ház keddre virradó éjszaka Mátranovákon, a Dózsa György úton – közölte honlapján a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mint írták, egy embert az udvar hátsó részén találtak meg, őt átadták a mentőszolgálatnak, akik kórházba szállították. A tűzoltók elzárták a gázt, majd a gázszolgáltató mérései már nem mutattak ki magas gázkoncentrációt. Az áramszolgáltató szakembere leválasztotta az ingatlant az elektromos hálózatról. Az eset során több szomszédos ingatlan is megrongálódott, de mindegyik lakható maradt.  A katasztrófavédelem közölte: a gázrobbanás után a helyszínre érkeztek a bátonyterenyei, pétervásárai és salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei is. Az egységek a Karancs Mentőkutyás Alapítvánnyal közösen is átvizsgálták a területet, de több sérültet nem találtak.