Előfizetés

Elutasítják Orbán zsarolását: elkészült a felfüggesztést kérő levél

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.03.03. 06:00
Othmar Karas
Fotó: HANS KLAUS TECHT / AFP / APA
Az északi és balti országok hat kereszténydemokrata pártjának vezetője tegnap este nyilatkozatot adott ki, amelyben kezdeményezik a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését. Lapunk értesülései szerint erről levél is készült Manfred Weber frakcióvezetőnek címezve.
Nagy többségünk támogatni fogja az eljárási szabályzat módosítását – nyilatkozta a Népszavának Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője, az új előírások egyik kezdeményezője és kidolgozója. Az Európai Néppárt (EPP) képviselői szerda délelőtt szavaznak az új rendtartásról, amely lehetővé tenné, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. A szabályok elfogadásához a tagok kétharmadának a szavazata szükséges, a minősített többség meglétét a lapunk által megkérdezett, több EPP-hez közelálló forrás is biztosra veszi. A Néppárt tagjai és vezető testületei széles körben megvitatták és elfogadhatónak találták az asztalra tett kompromisszumos javaslatot, ezért a várakozások szerint nem lesznek meglepetések. A status quo-hoz sokáig ragaszkodó németek, valamint a magyar kormánypártot bálványozó spanyolok is közölték, hogy megszavazzák a változtatásokat. Othmar Karas szerint Orbán Viktor vasárnapi levele – amelyben a fideszesek kilépésével fenyegette meg a néppárti frakciót – nem változtatott sem a hangulaton, sem az eljárási szabályzat szavazásra kerülő tervezetén. Továbbra is az szerepel a szövegben, hogy egy képviselő vagy képviselőcsoport kizárásához, illetve tagságának ideiglenes felfüggesztéséhez a frakció többségét kitevő néppártiak kétharmadának a szavazata kell. Kivétel ez alól, ha az EPP pártcsalád már kizárta vagy felfüggesztette az adott pártot, ebben az esetben képviselőik eltávolításához, illetve tagságuk felfüggesztéséhez elég az szavazók egyszerű többsége. Néppárti politikustársaihoz hasonlóan Othmar Karas is hangsúlyozta, hogy a rendelkezések megváltoztatása nem a Fideszről szól. Ugyanakkor elismerte, hogy a következő lépés a magyar párt tagságának felfüggesztése lehet:
“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor. Ha arra kerül a sor, szerintem a frakció a Fidesz tagságának a felfüggesztése mellett lesz”.

Az osztrák EP-képviselő nem erősítette meg lapunknak, hogy a szerdai döntés után maga is javasolni fogja a fideszesek felfüggesztését. Néppárti forrásokból származó értesüléseink szerint azonban az északi országok kereszténydemokrata pártjai már az eljárási szabályzat elfogadásának másnapján levelet fognak írni Manfred Weber frakcióvezetőnek, kezdeményezve a Fideszhez tartozó képviselők jogainak megnyirbálását. Karas szerint az EPP sok időt ölt a Fideszbe, amely soha egy jottányit sem engedett, és nem volt hajlandó nyitni a többiek felé. “A párbeszéd híve vagyok, s azon dolgozom, hogy közös megoldásokat találjunk, de elutasítom, hogy Orbán megint megpróbáljon megzsarolni minket, és ismét minket vádoljon”, mondta a politikus, aki tavaly decemberben a gestapózó Deutsch Tamás kizárásának egyik kezdeményezője volt. Társaival együtt akkor annyit ért el, hogy a fideszes delegációvezető tagságát felfüggesztették. Ekkor alakult meg a Néppártban az eljárási szabályzat frissítésén dolgozó munkacsoport. Othmar Karas és a lapunk által megkérdezett, névtelenséghez ragaszkodó EPP-sek egyöntetűen azt hangoztatták, hogy a Fidesz frakciótagságának felfüggesztését a pártcsaládból való kizárásnak kell követnie. Az ernyőszervezetben 2019. márciusában függesztették fel a magyar pártot, státusza azóta változatlan. A következő választmányi ülést júniusban hívnák össze, és mivel a kizárást kezdeményező levél már jó ideje Donald Tusk elnök asztalán fekszik, azt azon nyomban napirendre kell tűzni, mihelyst az EPP rendes, vagyis nem online ülést tud tartani.

Törvényesen bizniszel Orbán Viktor apjának cége

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.03.02. 21:24

Fotó: Népszava
Nem találtak semmi gyanúsat a hatóságok abban, hogy cége drágábban adja termékeit az állami építkezések esetében.
"Elektronikus úton érkezett megkeresésére reagálva tájékoztatjuk, hogy az Ön által kérdezett ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon nyomozás nem indult."

Ezt közölte a rendőrség a Népszava érdeklődésére, hogy indult-e büntetőeljárás a Dolomit Kft. árképzésével kapcsolatban. Lapunk is megírta, hogy még januárban a DK-s Vadai Ágnes tett fel írásbeli kérdést a témában. Ebben egy, a Direkt 36-on megjelent írásra hivatkozva érdeklődött Polt Péternél arról, szabályos-e, hogy Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70- százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai. A vállalat egyébként rendszeres beszállítója az állami beruházásoknak, így termékei után közpénzt kap. A legfőbb ügyész a felé intézett kérdést feljelentésként értékelte, majd továbbította azt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra. A válaszból az is kiderül, 
azért utasították el a feljelentést, mert "a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény."

A végeredmény szinte borítékolható volt, ugyanis a Népszava tavaly októberi összesítése szerint lepattannak Polt Péter hivataláról azok a feljelentések, amelyeket ellenzéki képviselők generálnak: csaknem százhúsz esetből egy sem jutott el a vádemelésig. 

Ezen a héten sem tárgyalja a Klubrádió ügyét a Médiatanács

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.02. 20:02

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Egy újabb hétig biztosan nem szólhat korábbi frekvenciáján a rádió műsora.
Az e heti ülésén sem tűzte napirendjére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós pályázat ügyét – tudta meg a Média1. Az NMHH Médiatanács hivatalos napirendje szerint különböző ügyekkel foglalkoztak, de a Klubrádió, vagyis a 92,9 ügyével nem.  Már csak egyetlen pályázó van a frekvenciára, a Klubrádió. A testületnek vagy nyertest kellene hirdetnie, vagy ha problémát talál, eredménytelenné nyilvánítani a pályázati eljárást. Mivel ez most sem történt meg,
a Klubrádió újabb egy héten át nem térhet vissza a 92,9-re, így továbbra is csak az interneten szólhat.

Arató András, a Klubrádió Zrt. igazgatóságának elnöke a Media1-nek azt mondta, hogy nehéz nem felfedezni a rosszindulatot a grémium részéről, hogy tovább váratja a rádió több százezres közönségét a döntéssel. Arató addig is reméli, hogy minél többen találják meg műsoraikat az interneten, a klubradio.hu-n és a különböző netrádiós megoldások segítségével. A Klubrádió egykori frekvenciája február 15-től néma, mivel a tavaly óta tartó pályázati eljárás nem ért a végére.