Előfizetés

Kilép a Fidesz az EPP-frakcióból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 11:53

Fotó: RICCARDO PAREGGIANI / AFP
Novák Katalin Twitter oldalán tette közzé a hírt.
"Antidemokratikusnak, igazságtalannak és elfogadhatatlannak" - nevezte Manfred Webernek címzett, a kilépést bejelentő levélben Orbán Viktor, hogy az Európai Néppárt (EPP) frakciójának tagjai megszavazták az új alapszabályt, amely lehetővé tette volna az egyes képviselőcsoportok vagy nemzeti delegációk csoportos felfüggesztését vagy kizárását. Az Orbán által ellenségesnek minősített szabálymódosítást látszólag kifejezetten a Fideszre szabták, hiszen egyszerű többséget irányozott erő, ha egy olyan párt tagjairól kell dönteni, amelyet már felfüggesztett a pártcsalád, mint azt tette az EPP két éve a Fidesszel. A magyar kormánypárt delegáltja úgy tűnik nem akarták megvárni, hogy a frakcióból is felfüggesszék őket, ezért jelentették be távozásukat. Orbán Viktor és a levelet Twitter oldalán közzétevő Novák Katalin is azzal akarta felkorbácsolni a Néppárttal szembeni indulatokat, hogy a járvánnyal keretezték mondandójukat. "Nem hagyjuk, hogy EP-képviselőinket elhallgatassák vagy korlátozzák azon képességeiket, hogy kiálljanak a szavazóink érdekeiért. Az első számú célunk továbbra is a járvány kezelése és az életmentés marad." - indokolta a kilépést Novák Katalin.

Csehország és Montenegró is újabb intézkedéseket vezet be

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.03. 11:38

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A cseh kórházak leterheltek, Montenegróban egyre rosszabbak az adatok.
 Rekordmagasra emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma Csehországban, az egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel megjelent kimutatás szerint jelenleg több mint 8100 személyt kezelnek Coviddal a kórházakban. Ez a járvány tavaly márciusi kitörése óta új csúcsot jelent. Súlyos állapotban 1661 személy van, százzal több, mint vasárnap. Kedden a laboratóriumi szűrések 16 642 új igazolt fertőzést mutattak ki, ami pedig az eddigi negyedik legmagasabb szám. A járvány terjedését, illetve az egyre kritikusabbá váló helyzetet a cseh kormány új óvintézkedésekkel próbálja kezelni. Szerdától kezdve például a több mint 250 személyt foglalkoztató vállalatoknál kötelező az alkalmazottak tesztelése legalább heti egy alkalommal. Az állam havi négy tesztet fizet, egy tesztért maximum 60 koronát (835 forint) alkalmazottként. A cseh kórházak továbbra is rendkívül leterheltek, és a covidos, speciális ágyak szinte már mind foglaltak. A hivatalos jelentés szerint ezeknek az ágyaknak már mindössze 14 százaléka szabad, ami mintegy 180 ágyat jelent. A férőhelyhiány régiónként eltérő, ezért a betegeket több esetben is távoli kórházakba kell szállítani, ahol még van szabad ágy. A helyzet áthidalása érdekében Csehország egy hete a szomszédos, illetve az európai uniós államokhoz fordult segítségért. Tomás Petrícek külügyminiszter a közszolgálati rádióban kedd este úgy nyilatkozott, hogy a felhívásra számos állam reagált, és eddig "már néhány száz ágyat" ajánlottak fel a cseh betegek számára. Petrícek szerint a cseh külügy jelenleg Németországgal tárgyal a felajánlott segítség kihasználásáról. A német határ mentén fekvő cseh régiókban ugyanis rendkívül súlyos a helyzet, az ottani kórházak megteltek, és szívesebben szállítanának betegeket a közeli német kórházakba, mint a távolabbi cseh társintézetekbe.
A cseh helyzettel párhuzamosan teljes lezárás, kijárási tilalom és akár a határok újrazárása is várhat Montenegróra. A politikusok bejelentései szerint, a rossz járványmutatók miatt az egészségügyi miniszter ugyanis teljes lezárást, míg a köztársasági elnök határzárást követel. Milo Djukanovic államfő szerint komoly veszélyben van a montenegrói állampolgárok egészsége, nagyon magas a Covid-19 betegség halálos áldozatainak a száma, ezért véleménye szerint le kell zárni a határt, illetve csak negatív koronavírusteszttel lenne szabad belépni az országba, és fel kell gyorsítani az oltási folyamatot. A helyzet Jelena Borovinic Bojovic egészségügyi miniszter szerint is súlyos, ezért a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb a teljes lezárást és az egész országra kiterjedő kijárási tilalom bevezetését fontolgatja. Montenegrót tavaly májusban már Covid-mentes övezetté nyilvánították, de 40 nap után újra megjelent a vírus az országban, azóta pedig hol jobban, hol kevésbé, de nő a fertőzöttek száma. Szerdára 585 új fertőzöttet regisztráltak. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 4157-tel 466 885-re, Koszovóban 488-cal 70 285-re, Észak-Macedóniában 726-tal 103 754-re, Montenegróban 585-tel 76 868-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 727-tel 133 088-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 16-tal 4465-re, Koszovóban nyolccal 1616-ra, Észak-Macedóniában héttel 3151-re, Montenegróban nyolccal 1023-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 29-cel 5238-ra nőtt.

Még várni kell az oroszországi vakcinaturizmus beindulására

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.03. 11:13

Fotó: ALEXANDR KRYAZHEV / AFP
A Covid-19 elleni Szputnyik V vakcina megjelenése után már több országban is felmerült az ötlet, hogy csoportokat kellene szervezni a védőoltás oroszországi beadatására.
Oroszországban elsőként az Inturiszt utazási iroda jelentette be, hogy oltakozni kívánó külföldi turistákat szándékozik beutaztatni. Viktor Topolkarajev, a cég vezérigazgatója február végén bejelentette, hogy elsősorban Ázsiából és Latin-Amerikából száz főt meghaladó létszámú csoportok lennének készek Oroszországba utazni az oltásért. Az elképzelés megvalósításának legfőbb akadálya a szigorú beutazási rend.  Oroszországba jelenleg csak 21 ország - Törökország, Tanzánia, Svájc, az Egyesült Arab Emírségek, a Maldív-szigetek, Egyiptom, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Dél-Korea, Szerbia, Kuba, Japán, a Seychelle-szigetek, Etiópia, Vietnam, India, Katar, Finnország, Görögország és Szingapúr - állampolgárai utazhatnak be szabadon. Mindenki másnak nyomós érv kell ahhoz, hogy belépjen Oroszországba. A "zárt" országokból való beutazást kormányrendeletek szabályozzák. A határt szabadon léphetik át a diplomaták és családtagjaik, a külföldi szakértők, a gyámok és gondozók, valamint azok, akik orvosi ellátás céljából utaznak be az országba.  Azonban a belépés önmagában nem jelent garanciát a vakcinához való hozzáféréshez, Oroszország számára továbbra is saját állampolgárainak beoltása az elsődleges cél. A vakcinációra az állami szolgáltatások honlapján lehet bejelentkezni, de az oltópontokon be kell mutatni a személyi és lakcímigazolványt, valamint a kötelező egészségügyi biztosítást. Külföldi állampolgároknak állandó vagy ideiglenes lakhatási engedéllyel és hivatalosan bejegyzett lakcímmel kell rendelkezniük.
Külföldi turistának a védőoltást megkapni elsősorban a bevásárlóközpontokba kihelyezett oltópontokon lehet esélye. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter szerdán Novoszibirszkben újságírók előtt kijelentette, hogy Oroszország júliusra érheti el a kollektív immunitást. Egy nappal korábban Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a lakosság 60 százalékos átoltottsága augusztusra érhető el. Murasko közölte, hogy az országban már több hete folyamatosan csökken a megbetegedések száma, de a járvány harmadik hullámának elkerüléséhez szükség van az egészségvédelmi előírások betartására. Oroszországban a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 10 535-tel 4 278 750-re emelkedett. Az R-szám 0,97, a napi növekmény 0,25 százalék, az új esetek 12,5 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 337 668-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 452-vel 87 348-ra nőtt, a felépülteké pedig 15 694-tel 3 853 734-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 111,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 285 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 549 844 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.