Előfizetés

Iskolazár: sokan fellélegeztek

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.03.04. 19:43

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A tanárok, diákok és családjaik egészségét is veszélyeztették azok a kaotikus állapotok, amelyek az elmúlt hetekben az oktatást is jellemezték – mondta egy pedagógus érdekvédő.
– Örülünk az oktatást érintő döntéseknek, különösek annak, hogy az óvodákra is kiterjed – nyilatkozta a Népszavának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője, miután Gulyás Gergely miniszter ma bejelentette: az egyre súlyosbodó járvány miatt hétfőtől a tavaszi szünet végéig, vagyis április 7-ig bezárnak az óvodák, az általános iskolák pedig digitális távoktatásra állnak át. Hozzátette: a kormánynak két fontos ügyben kellene még döntést hoznia, az egyik, hogy a gyerekekkel otthon maradó szülők kapjanak támogatást, a másik, hogy minél hamarabb kezdjék meg a pedagógusok oltását, hogy a tavaszi szünet után már beoltva tudjanak visszamenni az iskolába. Nagy Erzsébet – aki egy általános iskolában tanít – azt is elmondta, náluk már ősszel elkezdtek felkészülni a digitális munkarend esetleges elrendelésére, szerinte az iskola mindent megtett a gördülékeny átállás érdekében, amit tudott. – Viszont az eszközök továbbra is hiányosak, még mindig vannak gyerekek, akiknél például csak két mobiltelefon van otthon, nekik az iskola tudna kölcsönözni laptopot, de kérdés, jut-e mindenkinek – mondta. Úgy véli, lehetnek kisebb-nagyobb fennakadások, de – mint fogalmazott – amikor ennyi beteg és halott van, a legfontosabb az élet védelme. Szerinte a tanárok, diákok és családjaik egészségét is veszélyeztették azok a kaotikus állapotok, amelyek az elmúlt hetekben az oktatást is jellemezték. A másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is azonnali lépéseket követelt a kormánytól, Totyik Tamás PSZ-alelnök ugyanakkor emlékeztettet: a pedagógusok megosztottak a digitális oktatás kérdésében, a PSZ januári felmérése szerint a tanárok 56 százaléka inkább a hagyományos, tantermi oktatást választaná. Totyik Tamás szerint ez főleg a kisebb, vidéki települések iskoláiban jellemző. A PSZ alelnöke a kormánydöntés kapcsán kiemelte: jól lenne mihamarabb megtudni, a zárás hogyan érinti a középiskolai felvételiket, a kiscsoportos érettségi felkészítőket, lesz-e ügyelet az iskolákban, óvodákban, a tanárokat a digitális oktatás ellenére berendelhetik-e a tankerületek. Érdeklődésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak annyit közölt: a részletszabályokat pénteken teszik közzé.

Tanácstalanok a bölcsődék vezetői

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.04. 19:00

Fotó: Népszava
Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e.
A kormány egyáltalán nem említette az óvodák és az általános iskolák mellett a bölcsődéket, így várni kell a kormányrendeletre.   Az első hullám zárása alatt a kormány “csomagban” kezelte ezeket az intézményeket (bár több településen már előtte is intézkedtek saját hatáskörben) most viszont egyáltalán nem kerültek szóba: egy budapesti önkormányzati forrásunk szerint az is lehet, hogy egyszerűen kifelejtették a felsorolásból.  A hvg.hu információi szerint több önkormányzat is a bölcsődék zárásával számol, ha esetleg az ő kezükben marad a döntés, de a Magyar Közlöny megjelenéséig csak a sötétben tapogatóznak.  

Megkezdődött az oltási értesítő sms-ek kiküldése

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.03.04. 17:44
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az üzeneteket a Vakcinainfo küldi.
Megkezdődött a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina hétvégi beadásáról értesítő sms-ek kiküldése - értesült az MTI csütörtökön.
Az sms-eket a Vakcinainfo küldi, azokban szerepel a védőoltás beadásának helye és ideje, valamint az, hogy az oltás az AstraZeneca-vakcinával történik. Az üzenetben kérik, hogy az oltóponton mindenki pontosan jelenjen meg, és ha teheti, vigye magával a koronavirus.gov.hu oldalról kinyomtatható hozzájáruló nyilatkozatot. Az sms-ben felhívják a figyelmet arra, hogy ha valaki a megjelölt időpontban nem tud megjelenni, az oltásra csak a későbbiekben lesz lehetősége. Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatóján azt mondta: szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával. Az érintetteket csütörtökön sms-ben értesítik. Az országos tisztifőorvos azt kérte azoktól, akik megkapják az sms-t, hogy pontosan és felkészülten érkezzenek. Hozzák magukkal személyazonosító irataikat, TAJ-kártyájukat, a koronavírus.gov.hu oldalról letöltött, majd kitöltött beleegyező nyilatkozatot. Emellett javasolta, hogy az érintettek praktikusan öltözködjenek, legyen náluk víz, a cukorbetegeknél ennivaló. Közölte, hogy az értesítettek ne válaszoljanak az sms-re, az tulajdonképpen egy "behívó". Müller Cecília csütörtöki tájékoztatása szerint a 18-59 éves krónikus betegek közül 250 ezren regisztráltak eddig koronavírus elleni védőoltásra, és azt 114 ezren már meg is kapták. Szombaton és vasárnap újabb több mint 70 ezer embert oltanak be a kórházi oltópontokon. Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a hétvégén 101 kórházban 433 oltóponton reggel nyolc órától este hét óráig adják be a védőoltásokat, egy-egy helyen óránként tizenkét ember fogadására készülnek. Az oltási kampányban 600 orvos és 1200 ápoló vesz részt - mondta.