Előfizetés

Tanácstalanok a bölcsődék vezetői

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.04. 19:00

Fotó: Népszava
Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e.
A kormány egyáltalán nem említette az óvodák és az általános iskolák mellett a bölcsődéket, így várni kell a kormányrendeletre.   Az első hullám zárása alatt a kormány “csomagban” kezelte ezeket az intézményeket (bár több településen már előtte is intézkedtek saját hatáskörben) most viszont egyáltalán nem kerültek szóba: egy budapesti önkormányzati forrásunk szerint az is lehet, hogy egyszerűen kifelejtették a felsorolásból.  A hvg.hu információi szerint több önkormányzat is a bölcsődék zárásával számol, ha esetleg az ő kezükben marad a döntés, de a Magyar Közlöny megjelenéséig csak a sötétben tapogatóznak.  

Megkezdődött az oltási értesítő sms-ek kiküldése

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.03.04. 17:44
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az üzeneteket a Vakcinainfo küldi.
Megkezdődött a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina hétvégi beadásáról értesítő sms-ek kiküldése - értesült az MTI csütörtökön.
Az sms-eket a Vakcinainfo küldi, azokban szerepel a védőoltás beadásának helye és ideje, valamint az, hogy az oltás az AstraZeneca-vakcinával történik. Az üzenetben kérik, hogy az oltóponton mindenki pontosan jelenjen meg, és ha teheti, vigye magával a koronavirus.gov.hu oldalról kinyomtatható hozzájáruló nyilatkozatot. Az sms-ben felhívják a figyelmet arra, hogy ha valaki a megjelölt időpontban nem tud megjelenni, az oltásra csak a későbbiekben lesz lehetősége. Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatóján azt mondta: szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával. Az érintetteket csütörtökön sms-ben értesítik. Az országos tisztifőorvos azt kérte azoktól, akik megkapják az sms-t, hogy pontosan és felkészülten érkezzenek. Hozzák magukkal személyazonosító irataikat, TAJ-kártyájukat, a koronavírus.gov.hu oldalról letöltött, majd kitöltött beleegyező nyilatkozatot. Emellett javasolta, hogy az érintettek praktikusan öltözködjenek, legyen náluk víz, a cukorbetegeknél ennivaló. Közölte, hogy az értesítettek ne válaszoljanak az sms-re, az tulajdonképpen egy "behívó". Müller Cecília csütörtöki tájékoztatása szerint a 18-59 éves krónikus betegek közül 250 ezren regisztráltak eddig koronavírus elleni védőoltásra, és azt 114 ezren már meg is kapták. Szombaton és vasárnap újabb több mint 70 ezer embert oltanak be a kórházi oltópontokon. Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a hétvégén 101 kórházban 433 oltóponton reggel nyolc órától este hét óráig adják be a védőoltásokat, egy-egy helyen óránként tizenkét ember fogadására készülnek. Az oltási kampányban 600 orvos és 1200 ápoló vesz részt - mondta.   

Volt engedély, mégis leállították a buszokat

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.03.04. 17:42

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A hódmezővásárhelyi ingyenes óránkénti buszjáratokat egy állami túlkapás, egy adminisztratív visszaélés keretében a Juhász Tünde által vezetett szegedi kormányhivatal ellehetetlenítette – közölte csütörtökön Márki-Zay Péter (MMM) hódmezővásárhelyi polgármester Facebook-oldalán
A járatokat minden olyan helyi lakos ingyen vehette igénybe, aki rendelkezik úgynevezett városkártyával, aminek a díja évi kétezer forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 50 százalékos kedvezménnyel. A járatokat március elseje óta működtető vállalkozónak figyelmeztetés nélkül vonták be a működési engedélyét a polgármester szerint, ezzel pedig a közszolgáltatás folyamatosságát veszélyezteti a kormányhivatal. Márki-Zay Péter azt is kifogásolta, hogy ha két busznál problémát találtak, akkor sem kellett volna az egész cég működését ellehetetleníteni, hat buszt kivonva a közszolgáltatásból. – Elegünk van abból, hogy azért nem tudjuk a várost szabadon fejleszteni, mert politikai ellehetetlenítéssel próbálnak mindent megszüntetni ami jó, elődeink összes adósságát rajtunk behajtani, feljelentgetni – mondta. A polgármester szerint a munkaidőhöz igazított járatok kivonása miatt évi 54 ezer forintnyi utazási megtakarítást vesz el a dolgozóktól a Fidesz, illetve 130 gyerek iskolába jutása is ellehetetlenült. A kormányhivatal indoklása szerint a szolgáltató cég az autóbuszok honosítási eljárása során nem kérvényezte azokra a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” minősítést, ezért vonták be a cég engedélyét, illetve 100 ezer forint bírsággal is sújtották. A polgármester délutáni sajtótájékoztatóján ugyanakkor bemutatta az egyik kérdéses jármű forgalmi engedélyét, melyben szerepel ez a követelmény.  A helyi járatot korábban a Volánbusz Zrt. biztosította, ez összesen 50 millió forintjába került a városnak, illetve 50 millió forint állami normatívát is fizettek a cégnek. A jegyértékesítésből 10 millió forint bevétele származott a városnak. A kihasználatlan járatok útvonalát felülvizsgálva új tendert írtak ki, amit a Jovány Busz Kft. nyert el 90 millió forintért, tehát a korábbi költségekkel megegyező összegért.