ENSZ;élelmiszerpazarlás;

2021-03-05 12:33:42

Az élelmiszerek 17 százaléka a kukában végzi

Közben csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez 2019-ben.

A világszerte eladott élelmiszer 17 százaléka a szemétben végezte 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) csütörtökön bemutatott jelentése szerint. Ez 931 millió tonnányi élelmiszert jelent, amely a magánháztartások, éttermek, üzletek, és más élelmiszerárusító egységek hulladéklerakójába jutott. 

 A jelentés elkészítéséhez a szakértők 54 ország adatait vették figyelembe. A hulladékba beletartoznak a még ehető élelmiszerek és a nem fogyasztható maradékok is, mint a csontok vagy a gyümölcshéjak.

Szinte minden országban, legyen az szegényebb vagy gazdagabb, 

A magánháztartásokban dobnak ki legnagyobb arányban élelmiszert: 11 százalék kerül a kukákba. Az éttermekben és más vendéglátóhelyeken a táplálék 5, míg az élelmiszerkereskedésekben a 2 százaléka válik szemétté. 

„Az élelmiszerhulladék csökkentése mérsékelné az üvegházhatású gázok kibocsátását, a természet földművelés okozta károsodását és szennyeződését, növelné az élelmiszerek elérhetőségét, ezáltal csökkentené az éhezést, és pénzt is spórolna - mindezt a globális gazdaság visszaesésének idejében” – mondta Inger Andersen, az UNEP vezetője.