Előfizetés

Megjelent az életünket fenekestül felforgató kormányrendelet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.05. 16:44

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hétfőtől új szabályok lépnek életbe.
Megjelent a járványügyi szigorításokat tartalmazó legfrissebb Magyar Közlöny. Az Orbán Viktor által hitelesített, jövő hétfőtől érvénybe lépő szabályok a következők: - Közterületen, illetve nyilvános helyen mindenki köteles más emberrel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legszűkebb személyi körre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Mindenhol kötelező lesz maszkot hordani. - A kijárási tilalmon kívüli időben az egyéni szabadidős sporttevékenység a szabadban egyedül vagy az ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható. A 1,5 méteres távolságot ekkor is tartani kell, maszkot azonban nem kell majd viselni. - A kijárási tilalmon kívül eső időben nyitva lehetnek az élelmiszerüzletek, a drogériák, a gazdasági-, mezőgazdasági- és erdészeti üzletek, az állateledelt és takarmányt forgalmazó boltok, a kertészeti áruházak, a faiskolák, a piacok, a gyógyszertárak, a benzinkutak, a dohányboltok, az újságosok. A rendelet külön kiemeli egyrészt a virágüzleteket, melyek március 8-án nyitva tarthatnak, illetve a kaszinókat, amiknek be kell zárniuk. - A kormányrendelet szerint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatást nyújtó intézmények kötelesek zárva tartani. Ez alól kivételt többek között a pénzügyi-, közlekedési-, szállítási, illetve a magánegészségügyi szolgáltatást nyújtó intézmények jelentenek kivételt. - Az érvénybe lépő szabályok szerint a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények hétfőtől tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek tovább. Az óvodákban rendkívüli szünet lesz érvényben, a rendelet a bölcsődékről külön nem rendelkezik. A kollégiumok az oktatási intézmények igazgatóiank döntése szerint működnek tovább. - A rendelet végezetül kitér a közigazgatásban foglalkoztatottakra, akik munkájukat a munkavégzés rendes helyétől eltérően, a lakó-, illetve tartózkodási helyükön, saját eszközeikkel végzik hétfőtől.

Soron kívüli oltást sürget a bölcsődei dolgozóknak a szakszervezet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.05. 14:27

Fotó: MTVA - Vasvári Tamás
Az érdekképviselet szerint a tesztelés és a vakcina biztosítása az állam feladata.
A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a bölcsődei dolgozók országos szintű soron kívüli oltását, illetve a már jogszabályban rögzített rendszeres tesztelés, tényleges soron kívüli végrehajtását várja el a kormánytól!

- derül ki abból az állásfoglalásból, amely a szervezet honlapján jelent meg.

Ebben arra reagálnak, amit Orbán Viktor péntek reggel az állami rádióban mondott. A kormányfő arról beszélt, lehet, hogy majd a bölcsődéket is be kell zárni, de ott alacsonyak a számok, így megpróbálkoznak a nyitvatartással. A BDDSZ ugyanakkor emlékeztetett, a 3 év alatti korosztályt nem tesztelik, pedig a gyerekek is hordozhatják a vírust, és meg is betegedhetnek. "A bölcsődei dolgozók a munkájukat nem 1,5 méteres távolságból végzik, hanem a gyermekek közvetlen közelében, így a fizikai távolságtartás a bölcsődés korosztály nevelése és gondozása során lehetetlen."   Felidézik az Európai Bizottság tavaly nyaron publikált Oltóanyagokkal Kapcsolatos Stratégiájában foglaltakat is, amely az elsőbbséget élvező csoportba tartozók közé sorolta azokat a munkavállalókat, akiknek a munkájuk jellegéből adódóan nincs lehetőségük a fizikai távolságtartásra; a bölcsődei dolgozók is ebbe a kategóriába tartoznak.
"A fentiek miatt elvárjuk a kormánytól - ha jogszabályban nem rendeli el a bölcsődék preventív zárását az esetleges ügyelet biztosítása mellett -, hogy a bölcsődében dolgozók esetében a COVID-19 által fennálló biológiai kockázattal szembeni védelmét, a védőoltást, soron kívül biztosítsa!"

- zárul az érdekképviselet elnökének, Szűcs Viktóriának a közleménye.

Győr fideszes polgármestere: nem ártott volna egyeztetni az orvosokkal az új szolgálati jogviszonyról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.05. 14:26
Dézsi Csaba András
Fotó: Béres Márton / Népszava
Dézsi Csaba András győri városvezető szerint nem helyénvaló, hogy a Belügyminisztérium dolgozta ki az új törvényt.
„Egyik fülükön be, másikon ki”

Ezt mondta Győr fideszes városvezetője azzal kapcsolatban, milyen érzése van akkor, amikor politikusoknak akarna tanácsot adni az új egészségügyi törvényről. Minderről a Győr+ rádióban beszélt, amit a 444.hu szemlézett. Szerinte az új szerződéseket sokan csak kényszerből írták alá. Nehezményezte, hogy felesége, aki mostanáig vezető asszisztensként dolgozott mellette, kénytelen távozni az új összeférhetetlenségi szabályok miatt. A polgármester megválasztása óta is kardiológusként dolgozik.  Szerinte nem helyénvaló, hogy a Belügyminisztérium dolgozta ki az új törvényt, ám 
„nem ártott volna orvosokkal beszélgetniük legalább egy picit, de nem akarom őket bántani, mert nyilván mindenki annyit teljesít, amennyire képes, csak ne legyen rá büszke, ha keveset”.

Egyúttal "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató azon nyilatkozatát, amely szerint a távozások után akár még javulhat is az egészségügyi ellátás. Szerinte akik sikerpropagandát közvetítenek a döntéshozók felé, csak a tévedéseiket próbálják álcázni. Az interjú végén az önkormányzatokat érintő elvonásokról a következőket mondta: „18 milliárd forint az, ami kigurult a város pénztárcájából a covid-járvány különböző adóelengedési, parkolásidíj-elengedési és egyéb más döntések alapján. Nem panaszkodni akarok, csak azt akarom mondani, hogy 18 milliárd az 18 ezer millió forint, tehát nem három forintról van szó. De ezt nyilván nekünk kell megoldani, hogy beosszuk a bevételeket.”