adókedvezmény;szochó;

2021-03-07 18:38:15

Orbán maga jelentette be a kedvezményeket a bezárással érintett szolgáltatóknak

A kabinet valószínűleg feledtetni szeretné a múlt év tavaszán elkövetett bakisorozatot, amikor is késve érkezett és nem volt teljes körű a támogatás.

Most nem akar a kormány az út szélén hagyni egyetlen márciusban két hétig (8 és 22 között) bezárni kényszerülő boltost, vállalkozót, alkalmazottat - derül ki a Magyar közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendeletből, és az azóta folyton hallható kormánypropagandából. A kabinet valószínűleg feledtetni szeretné a múlt év tavaszán elkövetett bakisorozatot, amikor is késve érkezett és nem volt teljes körű a támogatás.

Orbán Viktor kormányfő maga jelentette be, hogy 50 százalékos bértámogatást adnak az bezárással érintett szolgáltatóknak, hogy azok megtartsák  dolgozóikat - a közlönyben mintegy 30 TEÁOR-szám szerinti tevékenységet sorolnak fel a kiskereskedelem és szolgáltatások területéről. Hasonló számban a turizmus-vendéglátás és szabadidős, valamint kulturális tevékenységet végző vállalkozás már november óta élhet a bértámogatás lehetőségével.

A vállalkozásoknak egész márciusra nem kell munkáltatói járulékot (szocho) fizetniük alkalmazottaik után.

Az átalányadós és a kisvállalati adóalanyok (kata és kiva) adóját - szintén márciusra - elengedik. 

Aki pedig az államtól, vagy önkormányzattól bérli az üzlethelységét, annak a bérleti díjait sem kell megfizetni ebben a hónapban.

Szintén e rendeletben jelent meg, hogy a digitális oktatáshoz kapcsolódóan márciusban is igénybe vehető az ingyenes internet.