Előfizetés

Szoros eredménnyel szavazták le az arcot eltakaró ruhák viseletét Svájcban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.07. 20:59
Szavazásra buzdító plakát
Fotó: AFP/FABRICE COFFRINI
Kevés szavazaton múlt, hogy az igenek vagy a nemek kerekednek felül.
Az első hivatalos közlések szerint az iszlám nők burkaviselésének tilalmát 51,2-48,2 százalékos arányban támogatták az országban vasárnap tartott népszavazáson. Ennek nyomán az alkotmányba is belekerülhet, hogy nyilvános helyen üzletekben és vendéglátóhelyeken tilos az arcot eltakaró ruhadarab viselése.

A javaslatot a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) terjesztette elő, amely olyan jelszavakkal kampányolt, mint: "Stop szélsőségesség". Egy vezető svájci muszlim csoport szerint ez "sötét nap" a muszlimok számára. "A mai döntés régi sebeket ejt, tovább terjeszti a jogi egyenlőtlenséget és az egyértelmű kirekesztés jeleit küldi a muszlim közösség felé -  áll a Muzulmánok Központi Tanácsának közleményében. A szervezet a bíróságon támadja meg a döntést. A svájci kormány a tiltás ellen érvelt, mondván, nem az állam feladata megmondani, hogy mit viseljenek a nők. A Luzerni Egyetem kutatása szerint Svájcban szinte senki sem hordja a burkát, és csak kb. 30 (!) nő viselheti a nikábot (ami arra hasonlít leginkább, mint a nyitóképünkön szereplő kampánygrafika - a szerk.) Svájc 8,6 milliós lakosságának körülbelül 5 százaléka muszlim, legtöbbjük Törökországból, Boszniából és Koszovóból származik.  A népszavazásról beszámoló BBC megjegyzi, Svájcban az emberek közvetlen beleszólást kapnak a politika alakításába, rendszeresen arra kérik őket, hogy népszavazáson nyilvánítsanak véleményt különféle kérdésekben. Ugyan a mostani népszavazás közvetlenül nem az iszlámról szólt, és arra is törekedett, hogy megakadályozza az esetleges erőszakos utcai tüntetők arc-takarását. A referendumot azonban széles körben "burka-tilalomnak" nevezték. Az Amnesty International is felszólalt a tilalom ellen, azt veszélyes politikának nevezve, amely sérti a nők jogait, ideértve a véleménynyilvánítás és a vallás szabadságát.   Nem a mostani volt az első, amikor a népakarat szembement a kormányzat álláspontjával. Ez történt akkor is, amikor az SVP azt javasolta, tiltsák be a minaretek építését, mondván, azok az iszlamizációt jelképezik.  Az AFP hírügynökség képei szerint az eredmény miatt már többen tüntetnek a svájci fővárosban, Bernben.

Terrorista gyilkossághoz vezetett a diáklány hazugsága - ezért kellett meghalnia a francia tanárnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.07. 20:31

Fotó: AFP/THOMAS COEX
Így még értelmetlenebbnek tűnik a kegyetlen tett.
Újabb fordulatot vett az a kegyetlen támadás, amely még tavaly októberben történt Párizs egyik külvárosában. Egy szélsőséges iszlamista lefejezte Samuel Paty középiskolai tanárt, amiért az Mohamed-karikatúrákat mutatott be az iskolában. A lavinát egy muszlim diáklány hazugsága indította el. A le Parisien információja szerint Z. az egyik kihallgatásán azt mondta, nem is volt jelen az ominózus órán, arról csak hallomásból értesült a többiektől, csak hazudott az apjának, miért tiltották ki az iskolából két napra.  Állítása szerint azért, mert az ikernővére jó tanuló, ő viszont rossz és nem merte volna bevallani otthon, hogy az igazolatlan hiányzások miatt kapott büntetést.
Helyette inkább kitalált egy történetet a Mohamedet sértő óra köré, mondván, az emiatt emelt kifogás miatt nem mehet iskolába. Csak hogy nem is vehetett részt az órán, mert akkor már ki volt tiltva.

A felháborodott apa erre megosztott az interneten videót, amin a tanárt ostorozza. Ezt látta egy frissen radikalizálódott 18 éves csecsen származású fiatal, aki pár nappal később a nyílt utcán lefejezte a tanárt. A diáklány apját most terrorista gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják - írja szemléjében a 444.hu.

Felfüggesztették az AstraZeneca egyik adagjával az oltást Ausztriában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.07. 17:40

Fotó: MTVA - Czeglédi Zsolt
Egy 49 éves nő súlyos véralvadási komplikáció következtében halt meg, míg egy 35 éves nőnél tüdőembólia alakult ki, miután beoltották. A gyártó szerint minden oltás biztonságos és együttműködnek az osztrák hatóságokkal a történtek kivizsgálásában.
Az osztrák hatóságok elővigyázatosságból felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy bizonyos adagjával, miután egy ember meghalt, egy másik pedig megbetegedett, azt követően, hogy megkapta a készítményt

- közölték vasárnap osztrák hatóságok a Reuters szerint.

A tájékoztatás arról szól, hogy a Szövetségi Egészségügyi Biztonsági Hivatal két jelentést is kapott az AstraZeneca vakcina ugyanazon adagjának oltásával kapcsolatban a Zwettl körzeti klinikáról. Egy 49 éves nő súlyos véralvadási komplikáció következtében halt meg, míg egy 35 éves nőnél tüdőembólia alakult ki.  A szervezet közlése szerint ugyanakkor nem bizonyított, hogy a történtek összefüggésben vannak az oltással.  Több osztrák médium is arról számolt be, hogy az érintettek mindketten ápolónők voltak, akik ugyanazon a zwettli klinikán dolgoztak. Az AstraZeneca szóvivője elmondta, a vakcinával kapcsolatban nem igazoltak súlyos eseteket. Hozzátette, minden tételt szigorú minőség-ellenőrzésnek vetnek alá. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a készítmény hatékony és biztonságos. Az AstraZeneca azt is közölte, hogy kapcsolatban állnak az osztrák hatóságokkal, és teljes mértékben támogatják a vizsgálatot.