Előfizetés

Leállással indult a távoktatás: a fenntartó szerint a hibát hirtelen túlterhelés okozta

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.03.08. 18:41
Képünk illusztráció
Fotó: Annette Riedl / AFP
A KRÉTA a 2017/2018-as tanévben vált kötelezővé az iskolákban, s eddig mintegy 8 milliárd forintot költöttek a fejlesztésére.
„Sikertelen bejelentkezés! Az alkalmazás használata közben nem várt esemény következett be. A hiba naplózásra került, kérjük, próbálja meg újra” – több tanár, diák és szülő szembesülhetett hétfő reggel ezzel az üzenettel, miután megpróbáltak belépni a digitális oktatáshoz szükséges iskolai KRÉTA-rendszerbe. A kormány a múlt héten döntött arról, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának erősödése miatt március 8-tól már nemcsak a középiskolák, hanem az általános iskolák is tantermen kívüli digitális munkarendre térnek át. Így most különösen fontos lenne, hogy a KRÉTA, illetve az azon belül működő, az online órák megtartására kifejlesztett Digitális Kollaborációs Tér (DKT) fennakadások nélkül működjön. – Mi megpróbáltunk belépni reggel, és először sikerült is, de a DKT-ban nem volt se kép, se hang, csak szöveges üzenetet lehetett küldeni. Kicsit később már semmi sem ment, a hibajelzés szerint megszakadt a kapcsolat a szerverrel – panaszolta egy szülő. Sokan mások is hasonló problémákról számoltak be a Facebookon, egy pedagógus például azt írta: ha náluk nem lehetne más platformot is használni, hétfőn biztos, hogy nem lett volna online tanítás. Az ügyben érdeklődtünk a KRÉTA-t üzemeltető eKréta Informatikai Zrt-nél, illetve az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központnál (KK). Utóbbitól azt a tájékoztatást kaptuk, a hibát hirtelen túlterhelés okozta, és az, hogy a KK és a minisztérium jelzése ellenére az eKréta Zrt. alulbecsülte a várható terhelést. Hozzátették: a hibát azóta elhárította a működtető. A KRÉTA-val egyébként már múlt héten is gond volt, szerdán technikai okok miatt „átmenetileg” nem volt elérhető. Február elején is több napig akadozott, akkor az eKréta Zrt. azt írta lapunknak, hogy a kormányzati portálokat január végén ért, összehangolt kibertámadás miatt voltak fennakadások. A KRÉTA a 2017/2018-as tanévben vált kötelezővé az iskolákban, s eddig mintegy 8 milliárd forintot költöttek a fejlesztésére. 

A rendőrségnek sem volt jobb szövege, mint Müller Cecíliának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.08. 17:27

Fotó: Vasvári Tamás / MTVA
A Szél Bernadették feljelentését elutasító határozathoz fűzött magyarázat önmagáért beszél.
Köztudomású tény, hogy az országban a járvány okozta veszélyhelyzet miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársainak feladatai megsokszorozódtak, mely miatt alappal merülhet fel a kormányrendeletben foglaltakra való hivatkozás indokoltsága – ekképpen vette védelmébe a BRFK Müller Cecíliát, derült ki Szél Bernadett független parlamenti képviselő Facebook-bejegyzéséből. Az országos tisztifőorvost ugyanis Szél még februárban jelentette fel Hadházy Ákos ellenzéki politikustársával együtt, miután utóbbi nyilvánosságra hozott egy hozzá tévesen megküldött levelezést, amiben Müller Cecília egy közérdekű adatkérést a következőkkel próbált meg elbliccelni:
„Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész.”

Az ellenzéki képviselők hivatali visszaélés miatt fordultak a nyomozó hatósághoz, ám feljelentésük elutasítását a rendőrség azzal indokolta, hogy a 15 napos törvényben rögzített válaszadási kötelezettséget egy kormányrendelet 45 napra módosította, „ha valószínűsíthető, hogy a törvény által meghatározott határidőben való teljesítése a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné”. Azt, hogy a rendőrség szerint Müller Cecília nem követett el bűncselekményt, a Magyar Hang írta meg, múlt kedden. Mindehhez Szél Bernadett most hozzáfűzte: A rendőrség alternatív valóságában Müller csak „jogászkodott”, és a felesleges ismétléseket akarta megspórolni azzal, hogy arra kérte kollégáit, hivatkozzanak egyszerűen a jogszabályra.
„Müller után szabadon, a rendőrségnek sem volt erre jobb szövege. A mosdatást köszönjük, és egyben jelzem, sajnos továbbra is minden adatkérésünk esetén 3 hónapot kell várnunk a válaszra, és akkor sem az aktuális, hanem a 3 hónappal korábbi számokat kapjuk meg”

– írja az ellenzéki politikus.

Az utóbb említett esetben a független ellenzéki képviselő a szociális otthonok fertőzöttségi adatairól szeretett volna többet megtudni, ezért fordult Müller Cecíliához. Szél Bernadett azonban február közepén a november 17-ei állást kapta kézhez.

Közelít az őszi járványcsúcs mértékéhez a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.08. 17:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csökkenés egy város esetében sem mérhető.
A 9. héten számos településen tovább emelkedett a szennyvízminták SARS-CoV-2 koncentrációja, az eredmények megközelítik az őszi járványcsúcs esetében tapasztalt értékeket – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ Facebook-oldalán. A tájékoztatás alapján Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya, Veszprém, valamint a vizsgált Budapest környéki települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) mintái esetében tapasztalható növekedés. Hozzátették, hogy csökkenés egy város esetében sem mérhető.