Előfizetés

A rendőrségnek sem volt jobb szövege, mint Müller Cecíliának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.08. 17:27

Fotó: Vasvári Tamás / MTVA
A Szél Bernadették feljelentését elutasító határozathoz fűzött magyarázat önmagáért beszél.
Köztudomású tény, hogy az országban a járvány okozta veszélyhelyzet miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársainak feladatai megsokszorozódtak, mely miatt alappal merülhet fel a kormányrendeletben foglaltakra való hivatkozás indokoltsága – ekképpen vette védelmébe a BRFK Müller Cecíliát, derült ki Szél Bernadett független parlamenti képviselő Facebook-bejegyzéséből. Az országos tisztifőorvost ugyanis Szél még februárban jelentette fel Hadházy Ákos ellenzéki politikustársával együtt, miután utóbbi nyilvánosságra hozott egy hozzá tévesen megküldött levelezést, amiben Müller Cecília egy közérdekű adatkérést a következőkkel próbált meg elbliccelni:
„Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész.”

Az ellenzéki képviselők hivatali visszaélés miatt fordultak a nyomozó hatósághoz, ám feljelentésük elutasítását a rendőrség azzal indokolta, hogy a 15 napos törvényben rögzített válaszadási kötelezettséget egy kormányrendelet 45 napra módosította, „ha valószínűsíthető, hogy a törvény által meghatározott határidőben való teljesítése a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné”. Azt, hogy a rendőrség szerint Müller Cecília nem követett el bűncselekményt, a Magyar Hang írta meg, múlt kedden. Mindehhez Szél Bernadett most hozzáfűzte: A rendőrség alternatív valóságában Müller csak „jogászkodott”, és a felesleges ismétléseket akarta megspórolni azzal, hogy arra kérte kollégáit, hivatkozzanak egyszerűen a jogszabályra.
„Müller után szabadon, a rendőrségnek sem volt erre jobb szövege. A mosdatást köszönjük, és egyben jelzem, sajnos továbbra is minden adatkérésünk esetén 3 hónapot kell várnunk a válaszra, és akkor sem az aktuális, hanem a 3 hónappal korábbi számokat kapjuk meg”

– írja az ellenzéki politikus.

Az utóbb említett esetben a független ellenzéki képviselő a szociális otthonok fertőzöttségi adatairól szeretett volna többet megtudni, ezért fordult Müller Cecíliához. Szél Bernadett azonban február közepén a november 17-ei állást kapta kézhez.

Közelít az őszi járványcsúcs mértékéhez a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.08. 17:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csökkenés egy város esetében sem mérhető.
A 9. héten számos településen tovább emelkedett a szennyvízminták SARS-CoV-2 koncentrációja, az eredmények megközelítik az őszi járványcsúcs esetében tapasztalt értékeket – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ Facebook-oldalán. A tájékoztatás alapján Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya, Veszprém, valamint a vizsgált Budapest környéki települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) mintái esetében tapasztalható növekedés. Hozzátették, hogy csökkenés egy város esetében sem mérhető.   

Kiss Róbertet is beoltották koronavírus ellen

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.08. 17:03

Fotó: Bruzák Noémi / MTI/MTVA
Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik vakcinát kapta meg az alezredes.
Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központja munkatársa is megkapta a koronavírus elleni védőoltást. Az alezredest az MTI tájékoztatása szerint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában oltották be hétfőn.
Kiss Róbert rendszeresen részt vesz az operatív törzs tájékoztatóin, általában ő ismerteti a rendőrségi adatokat.