Előfizetés

Alakul az Európában csalódott futballrajongók uniós frakciója?

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.09. 16:02

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
Lengyelekkel és magyarokkal új európai parlamenti képviselőcsoporton „dolgozik” Matteo Salvini.
Nem szerepel napirenden az olasz jobboldali Liga párt belépése az Európai Néppártba (EPP) Matteo Salvini pártvezető keddi nyilatkozata szerint, amelyben elmondta, hogy lengyelekkel és magyarokkal új európai parlamenti frakció létrehozásán dolgozik. 
„Kapcsolatban állunk a lengyelekkel és más országok politikai erőivel, magyarokkal is, hétfőn a magyar főkonzullal találkoztam Milánóban”

– közölte.

Az Index szerint Salvini Csiszár Jenő milánói magyar főkonzullal egyeztetett, de ők nem tettek említést új frakcióról. Mint írták, „egyebek mellett a koronavírus elleni oltási kampányról és az idegenforgalom újraindításáról” esett szó. Most az olasz pártvezető viszont kifejtette:
„Valami újra van szükség, valami új megteremtésén dolgozunk, mivel egy bizonyos típusú Európa, idejétmúlt gondolkodásmóddal, nem képes választ adni a vészhelyzetekre, 2021 igényeire.”

A Liga az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport tagja az Európai Parlamentben. Az olasz sajtó korábban a Liga esetleges csatlakozásáról írt az Európai Néppárthoz (EPP), miután a Fidesz képviselői bejelentették kilépésüket a Néppárt európai parlamenti frakciójából. Matteo Salvini a 48. születésnapján adott a közösségi oldalán egyenesben sugárzott interjút, amelyben magáról és aktuális politikai kérdésekről beszélt.A Liga politikusa elmondta, nem támogatja a koronavírus-variánsok terjedése miatt a Draghi-kormány által mérlegelt ismételt országos zárlatot, helyette inkább a helyi szigorításokat részesítené előnyben. Hangsúlyozta, hogy az egy éve korlátozások közepette élő olaszok az újabb teljes zárlatot büntetésként élnék meg.
Matteo Salvini végül kitért arra, hogy születésnapja az Internazionale milánói labdarúgócsapat alapításának évfordulójára esik, ami számára, mivel AC Milan-szurkoló, minden évben megpróbáltatást jelent.

Amint arról a Népszava is beszámolt, a közismerten szintén futballrajongó Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Salvini azonnal „baráti üzenetet” küldött, amint a Fidesz európai parlamenti képviselői bejelentették, kilépnek az EPP-frakcióból.

Választási csalási ügybe keveredett, lemondott a koszovói külügyminiszter

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.09. 15:09

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Meliza Haradinaj-Stubllát – egy vitatott eredetű videó nyomán – saját pártársa nyomta fel a választási panaszbizottságnál.
Lemondott Meliza Haradinaj-Stublla távozó koszovói külügyminiszter kedden, mert azzal gyanúsítják, hogy csalt a szavazatokkal az előrehozott parlamenti választásokon. A politikus emellett lemondott a Ramush Haradinaj volt miniszterelnök által vezetett Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű pártban betöltött minden funkciójáról is. Ugyanakkor a közösségi médiában közölte: lemondása nem a bűnösségének beismerését jelenti, és kizárólag azon erkölcsi károk miatt döntött így, amelyeket „rossz szándékú emberek” okoztak neki. Koszovóban február 14-én tartottak előrehozott parlamenti választásokat, a választási bizottság pedig lehetővé tette, hogy a végleges eredmények közlését követően panasszal éljenek, akik úgy érzik, rendellenességek történtek a szavazatszámláláskor. A Meliza Haradinaj-Stubllára vonatkozó panaszt a politikus párttársa, Florentina Gjergjaj nyújtotta be, mert úgy véli, hogy a beérkezett levélszavazatokkal manipuláltak, ami által ő és még egy politikus kevesebb szavazatot kapott, mint Meliza Haradinaj-Stublla, holott valójában többen voksoltak rájuk. A panaszbizottság azzal indokolta a panasz befogadását, hogy létezik egy videófelvétel is, amelyen három személy az AAK jelöltje javára történő szavazathamisításról beszél. A felvétel eredetisége nem bizonyított, és Meliza Haradinaj-Stublla is ennek bizonyítását kérte az ügyészségtől. Ramush Haradinaj pártelnök közölte: büntetés jár mindazoknak, akik manipuláltak a szavazatokkal. Az előrehozott parlamenti választáson a Szövetség Koszovó Jövőjéért nevű párt és koalíciós partnerei 7,07 százalékot szereztek, ami nyolc képviselői helyet jelent számukra a 120 tagú koszovói nemzetgyűlésben.

WHO: az oltás utáni influenzaszerű betegség a várt mellékhatás

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.09. 09:11

Fotó: PATRICK T. FALLON / AFP
A vakcinák kockázat/előny mérlege továbbra is kedvező az Egészségügyi Világszervezet vizsgálata szerint.
A koronavírus elleni oltások kockázat/előny mérlege továbbra is kedvező, erre a következtetésre jutott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik albizottsága miután felülvizsgálta a beoltott egészségügyi dolgozóknál jelentkező, influenzaszerű megbetegedéssel kapcsolatos jelentéseket – közölte hétfőn honlapján a WHO. A Vakcinabiztonsági Globális Tanácsadó Bizottság (GACVS) megállapította, hogy 
az influenzaszerű megbetegedés tünetei általánosságban nem mások, mint az oltás után várható immunválaszok,

és a Covid-19 elleni vakcináról szóló újabb jelentésekben foglaltak megfelelnek az oltóanyagok várt mellékhatásainak – áll az ENSZ egészségügyi szervezetének a közleményében. A WHO GACVS bizottságának Covid-19 albizottsága február 25-én tartott virtuális ülést, hogy a több országból érkezett jelentések alapján felülvizsgálják a koronavírus ellen beoltott egészségügyi dolgozóknál tapasztalt influenzaszerű betegséggel kapcsolatos információkat és adatokat. Az albizottság megállapította, hogy hasonló tüneteket észleltek a klinikai kísérletek során az oltást követő első néhány napban. 
A tünetek között fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, láz és borzongás szerepelt.

A legtöbb tünet mérsékelt volt, és néhány napon belül megszűnt. Az oltásnak ezek a várt mellékhatásai a fiataloknál (55 év alattiak) valamivel gyakoribbak voltak, mint az idősebb beoltottak körében. Az albizottság a rendelkezésre álló információk tudományos felülvizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy 
az influenzaszerű megbetegedéssel járó tünetek az oltást követő várható immunválaszok.

A Covid-19 elleni vakcinákról szóló legfrissebb jelentések megfelelnek a vakcinák profiljában szereplő mellékhatásoknak, és a beoltottak valamennyit jól viselték. Ennek megfelelően a bizottság megállapította, hogy a Covid-19 elleni védőoltások előny/kockázat aránya továbbra is kedvező, és egyelőre nem javasol semmilyen ajánlást a vakcinák biztonságosságának felülvizsgálatával kapcsolatban. Azt viszont javasolják, hogy azokat, akik megkapják az oltást, előzetesen tájékoztassák a várható mellékhatásokról. 
Ezeket a tüneteket kezelni kell, szükség esetén orvosi tanács alapján.

Minden országban külön is figyelni kellene az oltóanyagok biztonságosságát, és az egyes védőoltásoknak megfelelő kezelési rutint kialakítani – mutatott rá a WHO. A GACVS-albizottság a jövőben is megvizsgálja a Covid-19 elleni minden védőoltás biztonságosságát, és szükség esetén módosítja az ajánlásait – áll a közleményben.