Előfizetés

A BKV-buszok első ajtóinak lezárását sürgeti a szakszervezet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.09. 16:18
Az első hullámban zártak
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A sofőrök a koronavírus terjedésétől tartva, készek akár saját maguk védelmét megszervezni.
Felszólítjuk a munkáltatót, azonnali hatállyal intézkedjen az első ajtók ismételt lezárása ügyében – írja Bolla Tibornak, a BKV vezérigazgatójának küldött keddi levelében Naszályi Gábor. Az elsősorban a buszos dolgozókat tömörítő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke a járvány első hullámában bevált intézkedések visszaállítását követeli.
Tavaly tavasszal ugyanis a BKV járművein elkordonozták a sofőröket, megakadályozva az elsőajtós felszállásokat, amelyeket évekkel ezelőtt leginkább a bliccelők kiszűrésére vezettek be egyre több járaton.

Naszályi Gábor emlékeztetett, a koronavírus-járvány második hullámában is ugyanezt javasolták, ám akkor semmiféle tilalom nem volt, legfeljebb csak figyelemfelhívásként közölték az utasokkal, ne tartózkodjanak a járművezetők közvetlen közelében.  Az EKSZ figyelmeztette a BKV-t a munkatörvénykönyve előírásainak betartására, a munkavégzés feltételeinek biztosítására. Hozzátették, amennyiben nem intézkednek az első ajtók ismételt lezárásáról:
„dolgozóink kénytelenek lesznek maguk gondoskodni saját biztonságukról”.

Siófok: egyszerre 25 ezer lakos alatt és felett

Vas András
Publikálás dátuma
2021.03.09. 15:52

Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK
Negyvennégy, tartózkodási helynek Siófokot megjelölő lakoson múlt, hogy a balatoni város nem kaphatott automatikus kompenzációt a koronavírus miatti kormányzati elvonások ellentételezéseként.
Lengyel Róbert, Siófok polgármestere szerint közhiteles adatok szerint a város jelenlegi lakosságszáma 24 801 fő. A Belügyminisztérium (BM) nyilvántartója alapján viszont 25 043. A különbség mindössze 244 fő, ám ez éppen elegendő, hogy a legnagyobb balatoni város ne kaphassa meg a 25 ezer alatti településeknek járó automatikus és teljes kompenzációt. Orbán Viktor miniszterelnök december 19-én jelentette be, hogy a kis- és középvállalkozásoknak elengedik a helyi iparűzési adó (hipa) 50 százalékát. A törvény szerint a 25 ezresnél népesebb településekkel – az országban 24 van – külön tárgyal a kormány a kompenzációról. - Ha nem cirka 800 millió forint hipáról, összesen pedig több mint egymilliárdról lenne szó, nevetségesnek nevezném a helyzetet – mondta Lengyel Róbert. – Az önkormányzati választásoknál a KKH adatát vették alapul, s így Siófokon csak nyolctagú képviselő-testületet lehetett választani, a 25 ezer fősnél nagyobbaknál viszont tíztagút. Most viszont a BM számai számítanak, így átléptük a 25 ezret, s tárgyalnunk kell a kompenzációról.
A két adat kapcsán érdeklődtünk a BM-nél, hogy hogyan fordulhat elő ugyanazon a településen kétféle népességi adat, s hogy melyik a hivatalos szám? „Az önkormányzatok lakosságszáma meghatározásakor a törvény szerint a helyi önkormányzatokért felelős miniszter által vezetett minisztérium - 2020. január 1-jei állapotnak megfelelő - adatait kell figyelembe venni. A 2020. január 1-jei adatok alapján Siófok lakossága 25043 fő volt” – válaszolta a BM. Más forrásból úgy értesültünk, hogy míg a választások esetében csak az állandó lakosokkal számolnak, addig a BM nyilvántartásában azok is szerepelnek, akik tartózkodási helyként jelölték meg az adott települést. A siófoki polgármester amúgy – több ellenzéki vezetésű önkormányzat vezetőjéhez hasonlóan – hétfőn tárgyalt a közelmúltban kinevezett, vidéki településekkel folytatott egyeztetésekért felelős miniszteri biztossal, Balla Györggyel, elmondása szerint sikertelenül. - Kiderült, a működési költségeinkhez, vagyis többek között az óvodák, bölcsődék fenntartásához, az orvosi ügyelet működtetéséhez, a helyi tömegközlekedéshez nem kaphatunk plusz pénzt – tájékoztatta lapunkat Lengyel Róbert. – Egyes fejlesztéseinket támogatja a kormány, de nem feltétlenül anyagilag, hanem engedélyezi bankhitelek felvételét. Amikor jeleztem, hosszú évek óta nincs adósságunk, s nem is szeretném eladósítani a várost, Balla György annyit mondott, „beszűkítettem a lehetőségeit”. Az egész hétfői egyeztetés csak egy udvariassági pofavizitnek bizonyult, melyet akár online is lerendezhettünk volna. Az előző egyeztetésen még arról volt szó, hogy április elején dönt a kormány a kompenzációról, most kiderült, majd csak májusban lesz döntés. Csakhogy, míg a kompenzációban érintett kormánypárti vezetésű városok közül több is milliárd feletti támogatást kapott már tavaly év végén, addig nekünk marad a bizonytalanság, s másodrangú állampolgárként kezelnek bennünket. Nekünk kuncsorognunk kell azért, amit mások ajándékba kapnak. Hasonló ajánlatról számolt be települése Facebook-oldalán Fülöp Zsolt, Szentendre, illetve Nyirati Klára, Baja ellenzéki polgármestere: fejlesztésre fordítható hitelben gondolkodhatnak, teljes hipa-kompenzációról ne is álmodjanak, ahogyan más, kieső bevételeik pótlásáról sem.

Nekilátnak a metrósok beoltásának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.09. 14:57

Fotó: Béres Márton / Népszava
Korábban a városvezetés azt közölte, pár megbetegedés és leáll a közlekedés.
Megkezdik a budapesti metróvonalakon dolgozók beoltását

- mondta el az ATV híradójának kérdésére a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

Tüttő Katát kormányzati forrásból tájékoztatták a metró dolgozóinak kezdődő beoltásáról a tévé honlapjának beszámolója szerint.  A politikus hétfőn azt mondta a csatorna egyik műsorában, "konkrétan ott tartunk, hogy annyira sok a beteg a 2-es metró vonalán, ha még kettő ember megbetegszik, akkor lehet, hogy le kell állítani a metrót". Elsőként a Népszava számolt be arról, hogy kritikus határhoz közelít a koronavírus megbetegedések száma a BKV Metró üzemigazgatóságán. Az M2-es vonal központi forgalmi menetirányítói már nem is a havi beosztás szerint dolgoznak. És nem csak ott rossz a helyzet, hanem a közlekedési vállalat több üzeménél is egyre többen kapják el a vírust.