Joe Biden;választási program;következmények;

2021-03-10 06:30:00

A választás következményei

Képzeljük el, hogy a járvány miatt minden magyar ember kap a kormánytól 430 ezer forintot. Kétszer. Ne is legyen 430 ezer, mert mi mégsem vagyunk Amerika, legyen mondjuk százezer. Meg a munkanélkülieknek a segélyt megduplázó pótlékot. Nem három hónapig, hanem amíg a járvány okozta vészhelyzet meg az arra hivatkozva bevezetett rendeleti kormányzás tart. Az embernek a végén még olyan érzése támadna, hogy a kormányon lévők értik, mi a baj, és segíteni próbálnak neki meg a családjának. Lenne, aki a tévéjét cserélné le, más meg rántott csirkét adna a gyereknek enni, az se rossz. Mindenesetre több tévé és csirke fogyna, a fogyasztás növekedése pedig a kiskereskedelmet is segítené.

Ez a veszély persze nem fenyeget. A járvány alatt a magyar kormány Mészáros Lőrinc szállodáinak tatarozására és az egynemű párok örökbefogadásának megakadályozására koncentrált, plusz a nem hozzá húzó önkormányzatok sanyargatására és a szokásos stadionépítésre.

Igaz, Joe Biden szerdán elfogadandó, 1900 milliárd dolláros csomagjában is vannak „ideológiai” tételek. Például most, amikor senki nem figyel oda, bevezetik Amerikában a családi pótlékot. Nem így hívják, de az amerikai gyerekek 95 százaléka után ezentúl járni fog öt éves korig havi háromszáz, afölött 17 éves korig kétszázötven dollár. Egyelőre egy évig, de aztán valószínűleg meghosszabbítják, amivel jelentősen csökkenni fog a gyermekszegénység. A pénzt ugyanis nem az eddig szokásos adócsökkentésként adják, ami a legszegényebbeknek semmit sem ér, hanem havonta érkező, készpénzre váltható csekk formájában.

Bidennek nincs könnyű dolga. A kongresszusban a republikánusok tömör falként akadályozzák választási programja megvalósítását. Régebben a törvényhozásban divat volt pártokon átívelő alkalmi koalíciókat építeni és kölcsönösen támogatni egymás előremutató elképzeléseit, de ma már ez nincs így. Biden bármely javaslatának megszavazása árulással egyenértékű, amiért azonnali megtorlás jár, nemcsak Donald Trumptól, de a Republikánus Párt egyéb vezetőitől és helyi szervezeteitől is. Persze a Demokrata Párt se jobb a Deákné vásznánál. Ott a progresszív és a mérsékelt szárny méricskéli egymást idegesen. Egyik sem biztos benne, hogy az elnök az ő emberük, s mindkettő a maga szempontjait próbálja ráerőltetni. Még szerencse, hogy Biden az eddigi legtapasztaltabb amerikai elnök, csaknem fél évszázada került be először a szenátusba, és annak is csaknem negyven éve, hogy azon kezdett gondolkodni, mit csinálna elnökként.

A választásoknak következményei vannak! - vetette oda négy éve a diadalmas jobboldal a Trump agresszív nacionalizmusa miatt tiltakozó liberálisoknak. Nos, az amerikaiak novemberben Bident választották, úgyhogy most nem a milliomosok kapnak újabb adókedvezményt, hanem a gyerekeket nevelő szegény és középosztálybeli családok jutnak levegőhöz.

Bő egy év múlva majd nekünk is választani kell: stadion vagy kórház, Mészáros milliárdjai vagy a gyerekek, helikopter vagy iskola. Annak is lesznek következményei.