Előfizetés

Nem kóbor csacsiság: az államtitkár szerint az ellenzék eltörölné a kormány családügyi intézkedéseit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.11. 11:15

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Dömötör Csaba úgy látja, amit a párt ígér, az a múlt, így nem érdemes azt visszaengedni.
"Na, szépen bujdosnak elő a szögek a balos zsákból"

- kezdte Facebook-videóját a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba ebben a Momentum elnökének egy minapi interjújára reagált. Fekete-Győr András azt mondta, lesznek olyan dolgok, amelyek maradhatnak a mostani, családokat érintő intézkedések közül, de ezt az ellenzéki pártokkal kell megbeszélni. A kormányzati politikus értelmezése szerint arról beszélt a Momentum vezetője, hogy eltörölnék a családtámogatási program egy részét. "Nem egy kóbor csacsiságról van szó", mert ezen terveikről már többször is beszéltek, sőt, az ellenzéki párt ígéretei között számokkal is alá van támasztva mindez. Több ellenzéki nyilatkozatot idézett, amely szerinte azt támasztja alá, hogy megnyirbálnák a mostani rendszert. "Ezek az emberek gyakran hivatkoznak magukra, hogy ők a jövő. Ez nem a jövő, a fenéket, ez a múlt. Láttuk már 2008-ban és most újra kopogtat. Szerintem ne nyissuk ki az ajtót" - zárta mondandóját.  

Vírusgátló aktív szűrők kerülnek az új BKV-buszokra

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.11. 11:03

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A legfinomabb aeroszolokat is megszűrik.
A BKV autóbuszflottájában az év elején forgalomba állt tizenhét, valamint az e hónapban forgalomba álló további tizenöt új Mercedes-Benz Conecto szóló autóbusz klímarendszerében vírusgátló funkciójú aktív szűrő segíti a járvány terjedésének lassítását. A BKV Zrt. csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a többrétegű, progresszív felépítésű nagy teljesítményű részecskeszűrők még a legfinomabb aeroszolokat is megszűrik, ráadásul egy vírusgátló hatású réteggel is rendelkeznek.
Ezek hatását fizikai vizsgálatok és mikrobiológiai tesztek is tanúsítják. Ezáltal a kevert és keringtetett levegős üzemben is csökken a fertőzésveszély - emelték ki. Hozzátették, az aktív szűrők mind a tetőre szerelt klímaberendezéshez, a levegő-keringtető szűrőhöz, mind az elülső klímaszabályozó dobozhoz használhatók. A szűrők felszerelését az EvoBus GmbH saját hatáskörben és díjmentesen végezte el.   

Nem bír magával a vírusfélő magyar: megint falpakoltunk WC-papírból és zsebkendőből

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.11. 11:03

Fotó: Béres Márton / Képünk illusztráció
A kisebb üzlethálózatokban a növekedés nagyjából 15 százalékos.
Jelentősen megugrott a higiéniai papírtermékek iránti kereslet, a hipermarketekben 50-100 százalékkal több vécépapírt és zsebkendőt vásárolnak a korlátozások bejelentése óta eltelt egy hét alatt az előző évhez képest – ismertette a Vajda-Papír Kft.
A magyar tulajdonú cég éves higiéniai termékgyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország ellátása biztosított ezekből a termékekből. Magyarország éves szükséglete 90 ezer tonna a higiéniai papírtermékekből – toalettpapír, papírzsebkendő, háztartási papírtörlő -, a cégcsoport éves kapacitása pedig 140 ezer tonna. Tavaly az első két hónapban 8000 tonnát gyártottak, ehhez képest az idén január-februárban a mennyiséget 30 százalékkal növelték. A termékek ára az alapanyagok drágulása miatt várhatóan nő, egyes termékeknél már márciusban is 5-10 százalékos áremelkedés tapasztalható. Vajda Attila emlékeztetett: a közelmúltban adták át a cég maszkgyártó gépét. Az 1,4 milliárd forintos beruházás 1,045 milliárd forintos kormányzati támogatás mellett valósult meg. A gyártás kezdetben napi 200 ezer darabbal indult, de várhatóan 2-3 hónapon belül már teljes kapacitással, közel napi 1 millió darab orvostechnikai eszköznek minősülő sebészeti maszk gyártása várható. Februárban már napi 500 ezer sebészeti maszkot gyártott a cég, ez az eredmény pedig jelentősen javítja az ország ellátásbiztonságát – mondta. A Vajda-Papír FFP2-es maszkok gyártását egyelőre nem tervezi.