Előfizetés

Orbán Viktor: A regisztrálás és az oltás az egyetlen út, amely kivezet a nehéz helyzetből

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.12. 11:11

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök beszámolt a jeruzsálemi út leckéjéről.
A regisztrálás és az oltás az egyetlen út, amely kivezet a mostani nehéz helyzetből – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban a koronavírus-járványra utalva. A kormányfő kifejtette: kevesebb mint 24 órát töltöttek Izraelben, fontos tárgyalásokat folytattak, „erről majd máskor”. Közölte, hogy Izraelben láthatta az újrainduló, járvány utáni élet jeleit, láthatta a teraszokat, a kinyitó éttermeket, a nekilendült gazdasági életet.
– Az eszköz, amellyel mindezt elérték, az oltás, a vakcina. A regisztrálás és az oltás az egyetlen út, amely kivezet a nehéz helyzetből

– jegyezte meg.

A miniszterelnök kiemelte: „Izrael állam világbajnoki címre tör, a leginkább átoltott ország ma a világon”. Azt mondta:
„mi is szeretnénk előkelő helyet elérni Európában”.

Ehhez szerinte az kell, hogy vakcinaszállítmányokat szerezzenek, az állampolgárok pedig akarjanak kikerülni ebből a nehéz helyzetből, ami a regisztrációval és az oltással lehetséges. – Ez a jeruzsálemi út leckéje – zárta szavait Orbán Viktor.

Még a héten bepótolják Orbán Viktor Kossuth rádiós interjúját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.12. 11:05

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
A miniszterelnök jeruzsálemi útja miatt maradt el pénteken a szokásos beszélgetés.
Elmaradt Orbán Viktor péntek reggeli interjúja a Kossuth rádióban, mert Jeruzsálembe látogatott a miniszterelnök. Sajtófőnöke azonban azt válaszolta a Telex érdeklődésére, hogy még a héten bepótolja azt a kormányfő.
„A szokásos heti rádióinterjú nem marad el, valószínűleg vasárnap reggel kerül rá sor”

– írta Havasi Bertalan.

Hozzátette, jelenleg úton vannak hazafele Izraelből, ahol Benjámin Netanjahu izraeli és Andrej Babiš cseh kormányfővel tárgyalt a miniszterelnök.  A szokásos pénteki alákérdezős Kossuth rádiós interjúk jelentősége azért értékelődött fel az utóbbi időben, mert Orbán Viktor jelentette be kora reggel a friss járványügyi adatokat, illetve az újabb korlátozások részleteit is itt fejtette ki.

Több mint 9000 új fertőzöttet találtak itthon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.12. 09:10

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
130 ember életét követelte a járvány Magyarországon az elmúlt napon.
9011 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 130, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627 főre emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu.   A gyógyultak száma jelenleg 346 904, de az aktív fertőzöttek száma is már 134 652-re emelkedett. Kórházban 8718 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (94 770) és Pest megyében (66 969) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (28 666), Borsod-Abaúj-Zemplén (28 110) és Hajdú-Bihar megye (27 320). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (10 996).
Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 229 827 a beoltottak száma, ebből 351 694-en már a második oltást is megkapták. Hangsúlyozták, hogy a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. A háziorvosok AstraZeneca-vakcinát kaptak ezen a héten, és az Operatív Törzs azt kérte tőlük, hogy a még be nem oltott regisztrált idősek oltását folytassák. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A kórházi oltópontokon vasárnapig a 60 év alatti krónikus betegeket is oltják AstraZenecával, az érintettek erre SMS-ben kaptak behívót.