Benjamin Netanjahu;Orbán Viktor;Jeruzsálem;Andrej Babis;

Ha vezetés van, akkor esély is – bölcselkedett Jeruzsálemben a járvány elleni sikerről Orbán Viktor

A magyar és cseh miniszterelnök faggatta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt. A nap végén ellentmondásos hírek jöttek a megállapodásokról.

A hatékony politikai irányítás a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem sikerének előfeltétele, ez az izraeli lecke – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli és Andrej Babis cseh kormányfővel közös találkozóján Jeruzsálemben csütörtökön.

„Ha vezetés van, akkor van esély a sikerre”– húzta alá a magyar kormányfő.

A jeruzsálemi King David szállodában Orbán Viktor rámutatott: cseh kollégájával együtt azért utazott Izraelbe, hogy megértse, hogyan vált az ország „a világjárvány elleni harc világbajnokává, és hogyan követheti a példáját Magyarország.”

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy az izraeli kormány – a magyar kormánnyal együtt – támogatott egy izraeli befektetést, amelynek célja, hogy lélegeztetőgépeket gyártson Magyarország területén. Megjegyezte:

„Megtanultuk, hogy egy világjárvány idején ezekből az eszközökből jobb ellátónak lenni, mint vevőnek.”

Pedig, azt, hogy Magyarország falánk vevő volt, mi sem jelzi jobban, mint hogy a korábban szükségesnek jelzett 8 ezer helyett 16 ezer lélegeztetőgépet rendelt a kormány Kínából, összesen 300 milliárd forintért. Az pedig csak ma, csütörtök reggel derült ki, hogy ebből eladnak valamennyit, csak azt nem tudni, kinek és mennyit.

Orbán Viktor szerint mindenesetre a világ tele van bizonytalansággal, és sokan azt állítják, hogy a pandémiák korszaka vár ránk a jövőben. Ezért „a hatékonyabb védekezés és felkészülés jegyében” szívesen vette Netanjahu felvetését:

„Magyarország is vegyen részt egy közös nemzetközi erőfeszítésben, amelynek célja, hogy Izrael területén olyan létesítmények épüljenek ki, amelyek megkönnyítik a vakcinák és orvosságok kifejlesztését a jövőben.”

Ehhez képest azonban Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter szintén Jeruzsálemben készített Facebook-videójában nem izraeli, hanem az Orbán Viktor által már említett hazai fejlesztésről beszélt, amely szerint az izraeli cég a lélegeztetőgépek után teszteket is gyártana nálunk.

„Ugyanis az elkövetkezendő időszakban a különböző mutációk megjelenése és az immunitás nem világos időtartama miatt biztosan szükség lesz nagy mennyiségben jó minőségű tesztekre”– magyarázta Szijjártó Péter.

A jeruzsálemi tárgyalások eredménye még az is, hogy a felek megállapodtak abban, hogy Magyarország csatlakozik az Izrael által előterjesztett nemzetközi kezdeményezéshez az oltást igazoló „zöld igazolványról”.