Előfizetés

Most mégis bekerülhet az uniós védettségi igazolványba az orosz és kínai vakcina

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.12. 19:46
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Ebben a káoszban igazodjon ki az ember!
Nagy vita folyhat a háttérben, vajon azok is utazhatnak-e Európában, akiket olyan készítménnyel oltottak be koronavírus ellen, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. Most ismét fordulat következett be, ugyanis a Reuters alapján a napi.hu azt írja
a 27 tagállamra bíznák annak eldöntését, hogy feloldják-e az érvényben lévő utazási korlátozásokat azokra, akiket beoltottak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákkal, illetve olyan vakcinákkal, amelyet csak bizonyos tagállamok hagytak jóvá. Itt külön kiemeli az írás Magyarországot és Szlovákiát, ahol már oltanak az orosz Szputnyik V oltással annak ellenére, hogy az EMA még nem hagyta azt jóvá.

Péntek délután a Népszava is beszámolt az Euronews azon értesüléséről amely homlokegyenest az ellenkezőjét állította, mint a Reuters által közöltek. Természetesen ha a pénteki nap folyamán újabb értesülés lát napvilágot, akkor arról mindenképp be fogunk számolni.

Letartóztattak és bántalmaztak Mianmarban egy lengyel újságírót

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.12. 16:43

Fotó: STR / AFP
A 30 éves férfi megsérült.
Letartóztatták Mianmarban a dpa német hírügynökségnek dolgozó lengyel újságírót, Robert Bociagát, akit bántalmaztak is – jelentette pénteken a dpa helyi médiaforrásokra hivatkozva.
– Bociagát katonák vették őrizetbe a kelet-mianmari San állam székhelyén, Taundzsíban csütörtökön

– erről számolt be a Myanmar Mix nevű hírportál és a Khit Thit Media nevű lap.

– A 30 éves férfit bántalmazták, megsérült – közölte a Facebookon a Khit Thit Media tudósítója. A dpa szerint az esetről készült felvételeken Bociaga katonák gyűrűjében látható, amint védekezésképp feltartja kezeit.
A német hírügynökség az eset óta nem tudott kapcsolatba lépni Bociagával. – Robert Bociaga letartóztatása és a vele szembeni állítólagos rossz bánásmód mélyen felkavaró. Rendkívül aggódunk kollégánkért – mondta Sven Gösmann, a dpa főszerkesztője. A hírügynökség elítélte a történteket, és felszólította a felelősöket, hogy azonnal engedjék szabadon az újságírót. – Ez egy tűrhetetlen és elfogadhatatlan támadás a hírszolgáltatás szabadságával szemben, és brutalitásában, sajnos, nem elszigetelt eset – mondta Gösmann. A lengyel külügyminisztérium megerősítette, hogy Mianmarban letartóztattak egy lengyel újságírót.
– Lengyelország thaiföldi konzulátusa és Németország mianmari konzulátusa megerősítette az információt

– tudatta a lengyel tárca egy közleményben, amelyet a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap idézett.

A hatóságok minden erőfeszítést megtesznek, hogy kapcsolatba lépjenek az őrizetbe vett újságíróval, hogy segítsenek neki, és információhoz jussanak egészségi állapotáról és jogi helyzetéről. Egy mianmari bíróság pénteken meghosszabbította az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség újságírójának előzetes fogva tartását, akit a múlt hónapban aközben tartóztattak le, hogy tudósított a mianmari puccs elleni tüntetésekről. Amennyiben bűnösnek találják, akár három év börtönbüntetésre ítélhetik. A 32 éves Thein Zaw egyike volt annak a kilenc újságírónak, akit február 27-én őrizetbe vettek Rangunban, az ország legnagyobb városában. Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. A rendőrök éles lőszerrel is lőttek a tüntetőkre, Mandalajban két fiatalt lőttek le, de a demokráciapárti tüntetők nem hagyják magukat megfélemlíteni.

A gyerekek körében is gyorsan terjed a vírus Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.12. 16:08

Fotó: WALTRAUD GRUBITZSCH / AFP
Egyre gyakoribb a fertőződés a 18 és 60 év közöttieknél is.
Gyorsan tejed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) a 15 év alattiak körében Németországban – mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben. Lothar Wieler tájékoztatóján elmondta, hogy február vége óta erősen növekedik a fertőzésgyakoriság az 5-15 éves korosztályban, és az 5 éven aluliak körében is. Az óvodákban már több járványkitörést regisztrálnak, mint a második hullám tetőzése idején, tavaly karácsony előtt. Egyre gyakoribb a fertőződés a 60 éven aluliaknál is. A fejlemények valószínűleg a B.1.1.7 jelzésű, „brit” vírusváltozat előretörésével állnak összefüggésben. Egyértelmű tudományos bizonyíték még nincs az összefüggésre. Ugyancsak trend, hogy néhány tartományban ismét emelkedik az intenzív kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, és az összes adat azt mutatja, hogy Németország egy újabb fertőzéshullám elejénél tart – fejtette ki az RKI vezetője. „Ezt a harmadik hullámot közösen minél inkább ki kell lapítanunk” – hangsúlyozta. Mint mondta, nagyszerű eredmény, hogy sikerült jelentősen csökkenteni a napi új halálesetek és az intenzív ellátásra szoruló fertőzöttek számát. Aláhúzta, hogy a járványügyi szabályok betartásával nagyon sok ember életét sikerült megmenteni. Ugyanakkor a napi új regisztrált fertőződések száma túlságosan magas szinten stabilizálódott a harmadik hullám előtt, és továbbra is sok áldozatot szed a járvány. Azonban az oltási kampány beindulása révén már „látszik a célvonal”, de 
„egy világjárvány olyan, mint a maratonfutás, amelynek köztudottan az utolsó harmada a legnehezebb”

– mondta Lothar Wieler.

Az intézet pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 12 834 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 21 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 10 580-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 545 781 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma - 72,40. Egy héttel korábban 65,40 volt. Ugyanakkor a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 252-re csökkent az egy héttel korábbi 264-ről. Az új halálesetekkel 73 062-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.