Előfizetés

Hagyományos érettségit tervez a minisztérium

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.12. 20:44

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A vizsgáztató tanárok nem kapnak soron kívül oltást.
A jelenlegi tervek szerint írásbeli és szóbeli vizsga is lesz az idei érettségin

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az atv.hu kérdésére.

 "Az érettségit a tavalyi tapasztalatok hasznosításával, jelenlegi terveink szerint hagyományos módon szervezzük meg. De természetesen a kormány és az Operatív Törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és ha szükséges, meghozza a megfelelő intézkedéseket - fogalmaz a tájékoztatás. A cikk emlékeztet a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki nyilatkozatára. Gulyás Gergely azt mondta, érettségi lesz, mivel azt remélik, addigra megfelelően alakul a beoltottság.  Viszont a tárca közléséből az is kiderül, nem kapnak soron kívül vakcinát az érettségiztető tanárok.

Müller Cecília döntött, immár hétvégén is olthatnak a háziorvosok

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.12. 20:18

Fotó: MTVA - Szigetváry Zsolt
A doktorok pluszmunkáját ugyan szigorú feltételek mellett, de kifizetik.
A koronavírus elleni oltásra jelentkezettek mielőbbi beoltása érdekében a május végig terjedő időszakra a hétvégi és munkaszüneti napokat is kijelölte államilag finanszírozott oltásra a háziorvosok számára Müller Cecília országos tisztifőorvos

- közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.

Ehhez a járványügyi hatóság - a kormány által biztosított 6,4 milliárd forintos fedezetből - kiegészítő díjazást is ad. Kiemelték: a háziorvosok jelenleg is végzik a regisztrált idősek beoltását. A rájuk bízott feladatok a következő hetekben tovább nőnek, hiszen az a cél, hogy minél több ember minél előbb kapja meg az oltását. Az operatív törzs eddig is azt kérte és most is azt kéri a háziorvosoktól, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal a praxisukban a még be nem oltott időseket oltsák be, majd kor szerint lefelé folytassák. Az oltás történhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős ember otthonában is. Eddig 1,6 millió 60 év feletti idős ember regisztrált oltásra és nagy részük már megkapta azt a háziorvosnál vagy kórházi oltópontokon. Ugyanakkor a regisztrált idősek nagy száma miatt beoltásuk még heteket vesz igénybe, ezért hétvégén, szabad- és munkaszüneti napokon is számítanak a háziorvosok munkájára.
Azt írták, ha egy háziorvos már a munkanapokon beoltotta a számára kiosztott összes vakcinát, és hétvégére nem marad, akkor nem köteles hétvégén is oltani, de ha van elég vakcinája, hétvégén és munkaszüneti napon is folytathatja az oltások beadását. A kiegészítő díjazás egy munkaszüneti teljes napra 80 ezer forint, fél napra pedig 40 ezer forint, ha adott időben az ellátandók legalább 50 százaléka megjelenik a rendelőben. Ellenkező esetben a háziorvosok a támogatás összegének felére jogosultak. A járványügyi feladat magába foglalja az érintett előzetes kivizsgálását, beoltását, megfigyelését és az oltással kapcsolatos adminisztrációt. 
Az elrendelés értelmében mostantól május végéig minden hétvégére automatikusan érvényes ez a szabály.

Blokkolt jeladóval repked a NER kedvenc magángépe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.12. 18:56

Fotó: Béres Márton / Népszava
Dubajban is járt pénteken, pedig a miniszterelnök arra kért mindenkit, halassza el a luxusutazásokat, mert onnan lehet behurcolni a vírust.
A NER-elithez köthető OE-LEM lajstromjelű magánrepülő péntek délelőtt Dubajban járt.

A 24.hu felfedezése szerint a Bombardier Global 6000 útját már nem jelezték a szokásos módon a nyilvános nyomkövető oldalak, mert a repülő a múlt héten felkerült a letiltott gépek listájára. Utóbbi azt jelenti, hogy csak a tulajdonos vagy az üzemeltető kérésére lehet hozzáférni az adataihoz. Ám mindez nem azt jelenti, hogy teljesen láthatatlan maradna a radaroldalakon. Az oldalak a levegőbe emelkedést követően továbbra is jelzik és követik a letiltott repülőket, a különbség csak az, hogy a lajstromjel helyett „blocked” jelzéssel tüntetik fel a légiforgalom többi résztvevője között. 
A Mészáros család által is már használt magánrepülő a „blocked” jelzés alatt repült egészen Dubajig, de az Al Maktoum International Airport közelében, leszállás közben néhány perce visszakapcsolták az azonosítót.

Az osztrák tulajdonban lévő, de a ferihegyi repülőtéren állomásozó gép adatait azt követően blokkolták, hogy az Alfahír újságírója szerette volna lefotózni utasait, miután megérkeztek a Maldív-szigetekről. Képet nem sikerült lőni, helyette elkezdték követni a portál munkatársát egy autóval, amit csak nagy nehezen sikerült leráznia.  A túrák annak fényében is érdekesek, hogy - mint lapunk is megírta - Orbán Viktor nemrég az állami rádióban azt mondta, mindenki kerülje a luxusutakat, mert könnyen behozhatóak velük Magyarországra a vírusmutánsok. Példaként a Maldív-szigeteket és Dubajt hozta fel.