Előfizetés

A rendőrség reagált a Mi Hazánk március 15-re meghirdetett tüntetésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.13. 11:43

Fotó: police.hu
Aki a jelenlegi járványhelyzet alatt gyűlésen vesz részt, nemcsak jogszabályt sért, de komoly veszélynek teszi ki magát és hozzátartozóit - olvasható a közleményben.
A rendőrség hivatalos álláspontja szerint a március 15-i gyűlés szervezője, (Mi Hazánk Mozgalom - szerk.) félrevezető állításokat tartalmazó videót tett közzé.    A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a szervező olyan félrevezető állításokat fogalmaz meg, mely szerint bizonyos feltételek mellett nem jogsértő a részvétel. Az igazság ezzel szemben az, hogy a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet értelmében rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, tartani, annak helyszínén tartózkodni tilos. Akkor is, ha a résztvevők maszkot viselnek, és egymástól távolságot tartanak.  Hangsúlyozzák, hogy szükség esetén a Budapesti Rendőr-főkapitányság a hatályos jogszabályok által biztosított keretek között fog szankciókat alkalmazni. A jogellenes gyűlésen résztvevők százötvenezer forintig, ismételt elkövetés esetén kétszázezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatók, ha pedig szabálysértési eljárás indul, a pénzbírság akár ötszázezer forint is lehet. A Mi Hazánk Mozgalom a túlzott lezárások ellen hirdetett demonstrációt március 15-re a fővárosi Vigadó téri kaszinó elé. A párt következetlennek és észszerűtlennek tartja a kormány újabb lépéseit, szerintük éppen akkor hozzák az eddigi legszigorúbb zárlatot, amikor azzal hencegnek, hogy az EU-ban nálunk lesz a legnagyobb az átoltottság – írta Facebook-posztjában Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese.  A politikus azt is írta, hogy bár maszkban, a másfél méteres távolság betartásával nem tilos közösen sétálni, bárki járhat arra, de aki a polgári engedetlenségi mozgalom keretében demonstrálva részvétele miatt bírságot kap, azok számára gyűjtés indítanak.

Karácsony: Minden eszközt meg fogok ragadni, hogy rákényszerítsük a kormányt az érdemi egyeztetésre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.13. 11:25

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
A főpolgármester szerint a budapestieket nem lehet semmibe venni, konkrét javaslatokat is letett a kabinet asztalára.
A főváros programjai valamennyi budapesti javát szolgálják, és amennyiben a kormányzat továbbra sem folytat érdemi konzultációt a fővárossal a források felhasználásáról, azzal nem csupán az Európai Unió jogát sérti, de a budapestieket is semmibe veszi – fakadt ki Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester az Európai Unió úgynevezett helyreállítási alapjának Magyarorországot érintő forrásaival – mintegy 7,2 milliárd euró, csaknem 5760 milliárd forint – kapcsolatban kifejtette, hogy nem enged:
„Minden eszközt meg fogok ragadni, hogy rákényszerítsük a kormányt az érdemi egyeztetésre, a budapestiek hangjának meghallgatására.”

Emlékeztetett, hónapok óta küzdenek azért, hogy az európai uniós helyreállítási terv elkészítése során a kormány érdemi párbeszédet folytasson az önkormányzatokkal – köztük a fővárossal – úgy, ahogy az a vonatkozó uniós jogszabályokban világosan elő is írják.
„A kormány mindmáig nem tette elérhetővé a magyar tervet, csupán egy 13 oldalas, felszínes és üres, a részletek megismerésére és véleményezésre alkalmatlan kivonatot publikált. Amiből épp csak az nem derül ki, hogy mire is költené a kormány a Magyarország éves költségvetésének negyedére rúgó támogatást”

– tette hozzá.

Budapest vezetője kiemelte, hogy a héten benyújtotta a város véleményét a 13 oldalas dokumentumhoz:
  • Ebben egyrészt rögzítjük, hogy az erről a hevenyészett vázlatról szóló konzultációt nem tekintjük az uniós előírások szerinti megfelelő részvételnek,
  • másrészt fenntartjuk igényünket egy, az EU jogának megfelelő tényleges, érdemi véleménycserére a kormányzattal.
– Főváros proaktívan eljuttatta álláspontját arról is, hogy milyen területeken, milyen projektekben számítunk a helyreállítási alap forrásaira a főváros fenntartható fejlesztésében, a gazdaság zöld újraindításában és a járvány által megtépázott szociális háló megerősítésében, az esélyteremtésben – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Már koronavírusos csecsemők is vannak a Heim Pál Kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.13. 10:31

Fotó: Népszava
Amikor a vírus korábban bekerült egy családba, legfeljebb egy embert betegített meg – most viszont mindenkit.
Két-három hetes újszülötteket is kezelnek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben – mondta a Blikknek Dr. Szabó László, a kórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa. A járvány harmadik hullámában háromszor annyi gyereket kell ellátniuk, mint korábban és közülük többen is lélegeztetőgépre kerültek vagy műtüdő-kezelésre szorultak.  A főorvos elmondta, a járvány korábbi szakaszaiban inkább serdülőkorúak voltak, most viszont már fiatalabb életkorban is jönnek. Emlékeztetett: a szakirodalom is azt mondja, hogy az új kórokozó agresszívebb. Ez azt jelenti, hogy amikor a vírus korábban bekerült egy családba, legfeljebb egy embert betegített meg – most viszont mindenkit. Sokkal erősebb a fertőző képessége.
Dr. Szabó László azt is elmondta, hogy tavasszal a normál vírusfertőzések is okozhatnak lázat, fejfájást, hasfájást, hasmenést ez azonban értelemszerűen nem igényel kórházi kezelést. Ám amikor a gyermek elhúzódóan lázas, tehát több mint három napig magas láza van, nehezen kapja a levegőt, esetleg fullasztóan köhög, ami tüdőgyulladásra lehet jellemző, akkor mindenféleképpen gondolni kell arra, hogy covidos lehet. Hozzátette: sajnos gyakori a MIS-C nevű, több szervet érintő gyulladásos eltérés, amit Covid utáni betegségnek tekintenek. Ezt már az első-második hullám után is tapasztalták. A többszervi gyulladás általában két-három héttel a koronavírusos megbetegedés után jelentkezik.    A főorvos azt mondta, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek 520 ágya van mindenféle betegekre, és ha szükséges, akkor át tudnak csoportosítani. Nem tartok attól, hogy a kapuban áll a gyerek, és nem lesz hova lefektetni – fogalmazott.