Előfizetés

Késsel támadt egy rendőrre, de az lelőtte

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.14. 17:50
Képünk illusztráció
Fotó: JULIEN MATTIA / Anadolu Agency via AFP
Az eset Párizsban történt. A helyszínre riasztott tűzoltók megpróbálták megmenti a támadó életét, sikertelenül.
Vizsgálatot indított vasárnap a francia rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN, miután egy rendőr Párizsban lelőtt egy férfit, aki egyelőre nem tisztázott körülmények között késsel fenyegette őt – erősítették meg rendőrségi források a sajtóértesüléseket. Az eset a francia főváros északi részén található XVIII. kerületben történt, ahova délelőtt 11 órakor egy családi veszekedéshez riasztottak kerékpáros rendőröket. Két rendőr felment a lakásba, míg egy harmadik az utcán maradt a kerékpárokra vigyázni. Miközben az utcán várakozott, egy férfi késsel fenyegette meg, de amikor elővette a gumibotját, a férfi elmenekült.
A rendőr a fenyegetőző nyomába eredt, az üldözött férfi az egyik utcasarkon megfordult és megpróbálta késsel megszúrni a rendőrt, aki ekkor elővette a hivatali fegyverét és háromszor rálőtt a támadójára.

A helyszínre riasztott tűzoltók megpróbálták megmenti a támadó életét, sikertelenül. A rendőrség jelezte: egyelőre semmilyen vallási vagy terrorista indítéka nem ismert a rendőr elleni támadásnak.  – Semmilyen olyan gyanús elem nincsen, amely alapján azt lehetne állítani, hogy terrorista jellegű cselekmény történt – jelezte az ügyészség, amely egyelőre nem tudta a lelőtt férfi személyazonosságát bizonyossággal megállapítani.  – Nem terrortámadás volt – mondta Yoann Maras, az Alliance rendőrszakszervezet megyei illetékese a Le Parisien című napilapnak.
– Egy labilis elmeállapotú személy által elkövetett cselekményről van szó

– tette hozzá.

A párizsi ügyészség szerint a cselekmény pontos körülményeit még vizsgálja a bűnügyi rendőrség, amely hivatali személy elleni szándékos emberölés gyanújával indított vizsgálatot. – A rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN pedig a rendőr fegyverhasználatának körülményeit, illetve annak következményeit vizsgálja – közölte az ügyészség. Egy vizsgálóbíró a helyszínre sietett annak megállapítására, hogy fennállnak-e a jogos önvédelem feltételei. A megtámadott rendőrt sokkos állapotban kórházba szállították.

Biden hiába próbálja felvenni a kapcsolatot Kim Dzsongunnal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.14. 16:52

Fotó: KCNA VIA KNS / AFP
Az új amerikai vezetés felülvizsgálja az Észak-Koreával kapcsolatos politikáját.
A Biden-adminisztráció több csatornán próbálja elérni Észak-Koreát egy hónapja, de Kim Dzsongun nem reagál a megkeresésre – írja a CNN cikke alapján a 24.hu. A cikk szerint már egy éve nincs aktív párbeszéd az Egyesült Államok és Észak-Korea között. A CNN forrása arról nem beszélt, hogy pontosan milyen csatornákon szerette volna elérni Joe Biden amerikai elnök az észak-koreai vezetőt, de azt elárulta, hogy az ország vezetése felülvizsgálja az Észak-Koreával kapcsolatos politikáját.

Nyárra léphetnek életbe a zöld útlevelek

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.14. 15:53

Fotó: Shutterstock
Az európai immunitásigazolás tartalmazni fogja, hogy a tulajdonost beoltották-e már a koronavírus ellen vagy hogy meggyógyult-e belőle, illetve hogy rendelkezik-e negatív teszttel.
Az európai illetékesek célja, hogy a koronavírussal összefüggő új immunitásigazolás, más néven a zöld útlevél a nyári szünet előtt életbe lépjen és megkönnyítse az Európai Unión belüli közlekedést a nyári szezonra - jelentette be vasárnap Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja. Az európai immunitásigazolás, amelynek elképzelését részletesen szerdán mutatja be az Európai Bizottság, tartalmazni fogja, hogy a tulajdonost beoltották-e már a koronavírus ellen vagy hogy meggyógyult-e belőle, illetve hogy rendelkezik-e negatív teszttel – mondta az uniós biztos a CNews francia hírtévének adott interjúban. "Elektronikus és papír változata is lesz, azokra is gondolva, akik nem akarják erre használni az okostelefonjukat" - tette hozzá. Thierry Breton elmondta: az ingyenes, QR-kóddal ellátott igazolványt minden tagállam nyelvén kiállítják, angol változata is lesz, és az Európai Unió minden tagállamban érvényes lesz. "Azon dolgozunk, hogy június előtt elkészüljön", miután "elsődleges, hogy mindent megtegyünk a turistaszezon megőrzésére" - hangsúlyozta a biztos. Thierry Breton "elfogadhatatlannak és érthetetlennek" nevezte az AstraZeneca vakcinagyártó előző napi bejelentését, miszerint ismételten csökkenés várható az Európai Uniónak szállítandó adagokban. Úgy vélte, hogy "működési zavarok vannak a logisztikai láncolatban", de egyelőre korainak tartja jogi következmények megfontolását. A biztos ugyanakkor bizakodásának adott hangot az európai oltási programmal kapcsolatban, amely szerinte hónapról hónapra gyorsul fel. Emlékeztetett arra, hogy míg januárban 14 millió dózist biztosítottak a tagállamoknak, februárban már 28 millióra, márciusban pedig 60 millióra emelkedett ez a szám. Breton ígérete szerint a második negyedévben havonta 100 millió, nyártól pedig havonta 200 millió adag várható. Thierry Breton "példátlannak" nevezte a gyártási ritmust, amelynek megfelelően egyre több oltóanyag érkezik az Európai Unióba, és megerősítette, továbbra is az a cél, hogy az Európai Bizottság minden tagállamnak annyi adagot tudjon biztosítani, amennyivel nyár végére mindenhol elérhető a közösségi immunitás.