Előfizetés

Boris Johnson bővíti a brit atomarzenált és az indiai-csendes-óceáni térség felé kacsongat

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2021.03.17. 20:13

Fotó: JESSICA TAYLOR / AFP
A brit kormányfő szerint Oroszország és Kína jelenti a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Királyságra nézve, ám ez nem zárja ki az együttműködést.
Hiba lenne hidegháborút folytatni Kínával szemben, ám az ázsiai ország jelenti a legnagyobb veszélyt az Egyesült Királyság gazdasági biztonságára, a brit jólétre és értékekre – erről beszélt Boris Johnson brit miniszterelnök külpolitikai víziójának bemutatásakor. A kormányfő szerint el kell elhárítani a Pekingből érkező támadásokat, ám közben folytatni kell a pozitív kereskedelmi és befektetési kapcsolatokat. Johnson Oroszországot nevezte a "legnagyobb fenyegetésnek" a brit nemzetbiztonságra nézve és elmondta: amíg nem javul a kétoldalú viszony, addig London aktívan alkalmazza az elrettentést és védekezik az Moszkvától származó fenyegetések "teljes spektrumával szemben". A brit kományfő amellett is elkötelezte magát, hogy a jövőben is "elmélyült" gazdasági és védelmi együttműködést folytat az Európai Unióval, ám megjegyezte: a Brexit lehetőséget biztosít eltérő prioritásokra is. A hangsúly az indiai-csendes-óceáni térség felé fog elbillenni, a diplomáciai és kereskedelmi fókusz Indiára, Japánra, Dél-Koreára és Vietnámra helyeződik át. A Johnson által kedden a parlamentben ismertetett új stratégia legblikkfangosabb eleme, hogy visszavonja a 2010-es kormányváltás után hozott döntést, mely a 2020-as évek közepéig 225-ről 180-ra kívánta csökkenteni a nukleáris töltetek számának felső határát. A konzervatív kormány azon az alapon, hogy más országok "növelik és szélesítik nukleáris arzenáljukat", a korábbi szintet is meghaladó 260-ra bővíti a raktáron tartott, bevethető robbanótöltetek volumenét. Valamelyest megnyugtató ígéret, hogy a szigetország megkíméli az atomcsapástól a nukleáris fegyverekkel nem rendelkező országokkal és az 1968-as atomsorompó egyezmény aláíróival szemben. A 114 oldalas áttekintés vérfagyasztó előrejelzésként "valószínűnek tartja", hogy egy terrorista csoport sikeres vegyi, biológiai vagy atomtámadást hajt végre a világ 2030 előtt. Az előterjesztésre reagálva mind Sir Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezére, mind Ian Blackford, a Skót Nemzeti Párt westminsteri frakcióvezetője tiltakozott a nukleáris bővítés ellen, utóbbi egyenesen "szégyenteljesnek" nevezve azt. A vitában felszólaló tory képviselők erősen bírálták a Kína-politika kettőségét, Julian Lewis, a parlament titkosszolgálati és biztonsági bizottságának elnöke "kapzsi naivitásnak" minősítette azt, különösen annak a korábban kiszivárogtatott megjegyzésnek a fényében, melyet a külügyminiszter tett. Dominic Raab úgy fogalmazott, hogy ha az ország csak olyan országokkal kereskedne, amelyek megfelelnek az Emberi Jogok Európai Egyezménye normáinak, "kimaradna a jövő növekvő piacai által nyújtott lehetőségekből".   

Máltai vallomás újságírógyilkosságról, bankrablásról és kokainról

Bártfai Gergely (Málta)
Publikálás dátuma
2021.03.17. 20:07

Fotó: MATTHEW MIRABELLI / AFP
Mély válságba jutott a vallettai baloldali kormány hitelessége - állítja az Európai Néppárt. Az Európai Parlament konzervatív frakciója szerint „sokkoló és példátlan”, hogy Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró meggyilkolásában vezető politikusoknak is szerepük lehetett, ugyanakkor a felelősök és az ügy felderítését akadályozók közül többen szabadlábon vannak. Az állásfoglalás a gyilkosság eddigi egyetlen elítéltjének vallomására utal, amely megdöbbentő részleteket tár fel a korrupcióról, a politika, az alvilág és az igazságszolgáltatás összefonódásairól. Vince Muscat februárban vádalku keretében 15 év börtönt kapott, így kedden már tanúskodhatott a bíróságon a Degiorgio fivérek perében. A bérgyilkos, aki elhelyezte a pokolgépet az oknyomozó újságíró autójában, a társaitól hallottak alapján állítja, hogy benne van az ügyben Chris Cardona volt gazdasági miniszter és Keith Schembri, az előző kormányfő kabinetfőnöke. Az áldozat mindkettejükről írt leleplező cikkeket. A vád tanúja elmondta, akkor is felrobbantották volna a riporter kocsiját, ha más is vele utazik aznap, 2017. október 16-án. Beszélt arról, hogyan kapták meg borítékban a beígért 120 ezer eurós (jelenlegi árfolyamon mintegy 45 millió forint) vérdíjat. Utóbb kevesellték az összeget, és bosszankodtak: ha tudják, hogy a célszemély ilyen fontos, sokkal többet kértek volna. A sikeres „akciót”, a védtelen középkorú asszony megölését, egy elegáns étteremben akarták megünnepelni, de óvatosságból végül lemondták a vacsorát. A vallomásában felbukkan egy bizonyos David Gatt, nyomozóból lett ügyvéd, aki Cardonával közös praxist tartott fenn, később politikussá előlépő társának „ügyeit intézte”. Olyan pikáns részlet is elhangzott, hogy Gatt 300 gramm kokaint tartott irodájának álmennyezetében. Az érintettek tagadnak, ám a szálak további bűncselekményekhez vezetnek. Az omertát, a hallgatás parancsát megtörő maffiózó elárulta, hogy már a két-három évvel a merénylet előtt is kaptak megbízást az újságírónő megölésére. Akkor Kalasnyikovval akartak végezni vele, de nem jött meg az előleg, így lefújták a támadást. Cardonáról, aki tavaly nyárig a kormányzó Munkáspárt alelnöke volt, úgy fogalmazott a tanú, hogy megbíztak benne, mert korábban benne volt egy másik „nagy balhéban” is. Részleteket nem közölt, de a Times of Malta napilap feltevése szerint egy máig megoldatlan, 2010-es bankrablásról lehet szó. A tettesek valószínűleg ugyanazok az alvilági figurák voltak, akik később az újságírónő felrobbantásához szerezték a bombát Szicíliáról – ezért nemrég letartóztatták őket. Vince Muscat a bíróságon kijelentette: ebben az ügyben érintett egy jelenlegi miniszter is.

Az olaszok már éjjel-nappal oltanának az AstraZenecával

MTI.hu
Publikálás dátuma
2021.03.17. 19:43

Fotó: STEFANO NICOLI / NurPhoto via AFP
Az egészségügyiek az európai és az olaszországi hatóságok bólintására várnak, hogy mielőbb bepótolják a vakcinázás-kiesést.
Éjszakai vakcinázással igyekeznek behozni a kiesést az olaszországi oltóállomásokon, melyek készen állnak az AstraZeneca ismételt használatára – közölték az egészségügyi hatóságok szerdán. Alessio D'Amato, a közép-olaszországi Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa,  bejelentette, ahogy az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) és az illetékes olasz gyógyszerhivatal is igent mond csütörtökön, azonnal újraindítják az AstraZeneca vakcinájának használatát.
A néhány napos kimaradás újabb késést okozott a régió vakcinázási ütemezésében. Kétszázezren várnak az AstraZeneca-védőoltásra, a pár napos kiesés behozatala hetekig eltarthat. Ezért az egészségügyi személyzettel egyetértésben készek az oltási állomások egész napos nyitva tartására, hogy éjszaka is oltani tudjanak.

A szerdán közölt felmérések szerint az olaszok 14 százaléka "ijedt meg" a brit-svéd oltóanyag felfüggesztésétől, de a vakcinázásban kételkedők aránya korábban is körülbelül ennyi volt. Lazio tartomány bejelentette, hogy március 20-tól oltási igazolást bocsát ki a már beoltottaknak.
Roberto Speranza egészségügyi miniszter közlése szerint április és június között ötven millió adag oltóanyagot várnak Olaszországba. Olaszországban a nyolcvan éven felüliek kevesebb mint negyven százalékát oltották be eddig, az eggyel fiatalabb korosztály, a hetven évesnél idősebbek oltása pedig még el sem kezdődött. December vége óta 8,8 millió adag vakcina érkezett az országba, 7,1 millió olaszt oltottak be, ebből 2,1 millióan kaptak második dózist.

A szigorú korlátozások alatt levő Olaszországban a halottak száma túllépte a 103 ezret. Az utóbbi 48 órában ismét megközelítette a napi ötszázat a halottak száma. Az aktív betegek száma 539 ezer felett van, kórházban több mint 26 ezer koronavírusos beteget kezelnek, 3317-en vannak lélegeztetőgépen. A halottak száma március 8-án lépte át a százezres küszöböt, miközben az aktív betegek száma március 11-én érte el a félmilliót. Olaszországban március 18-án tartják meg a Covid-19 áldozatainak emléknapját. Mario Draghi miniszterelnök Bergamo városába látogat, ahol tavaly ilyenkor indultak el a koporsókkal teli kamionok más városok krematóriumai felé. (Képünkön az AstraZeneca oltóanyag felfüggeszése miatt kiürült áruházi  vakcinázási központ Bresciában)