kartellgyanú;Gazdasági Versenyhivatal;gyógyszercégek;nagykereskedelem;

Kartellgyanú a hazai gyógyszer-nagykereskedőknél – A kínai vakcina közvetítője is érintett

A versenyhivatali eljárás ütemezése tekintettel lesz a járványhelyzetre, és akár másfél évig is eltarthat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a legnagyobb hazai gyógyszer nagykereskedők és az általuk kialakított patikai együttműködési rendszerek között létrejött megállapodások miatt, mert azok korlátozhatják a versenyt a magyarországi gyógyszerbeszerzési piacokon – írta a köznyelvben kartellezésnek hívott jogsértés ügyében indított eljárásról a Népszavának eljuttatott közleményében a hivatal.

A GVH a PHOENIX Hungaria Holding Zrt. (PHOENIX) és a HUNGAROPHARMA Zrt. (HPH), továbbá a velük egy vállalkozáscsoportba tartozó egyes cégekkel szemben indította el a „gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése” miatti versenyfelügyeleti eljárást.

Kiemelték, hogy mind a PHOENIX-csoport, mind a HPH tagjai teljes palettás nagykereskedőként tevékenykednek a magyarországi gyógyszerpiacon, hosszú évek óta a legfajsúlyosabb piaci szereplők. Mindkét cégcsoport patika franchise rendszert alakított ki (BENU, illetve ALMA-franchise), ezen kívül egyéb együttműködési formákat is kiépítettek számos hazai patikával (SZIMPATIKÁK, illetve GYÖNGY patikák). A két legjelentősebb hazai gyógyszer nagykereskedő ezen patikai együttműködései a hazai patikák jelentős részét, több mint hatvan százalékát érinti. 

Amint azt a Népszava is megírta, az egyik érintett nagykereskedő, a HPH neve felvetődött a kínai kornavírus elleni vakcinabeszerzésben is, mint ellenőrző cég.

„A vizsgálat lefolytatása, az eljárási cselekmények ütemezése és tervezése során a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az eljárás alá vont vállalkozások és az eljárás egyéb résztvevői fokozott leterheltséggel szembesülnek a járványhelyzetben, ehhez igazítja majd az eljárás egyes lépéseit. A betegek versenyképes áron elérhető készítményekkel történő ellátása és a biztonságos gyógyszerforgalmazás a járványhelyzet alatt is kiemelt cél”– hangsúlyozták.

Hozzátették: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.