Előfizetés

Sokkal több koronavírusos beteg fekszik a győri kórházban, mint amennyit el tudnak látni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.19. 15:54

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Petz Aladár Kórház Covid-osztályán szerdán már 371 beteg feküdt, holott a részleg hivatalosan csak 360 személyt tud ellátni.
Ugyan 360 beteget tudnak ellátni, szerdára azonban 371 covidos beteg feküdt a Győri Petz Aladár Kórházban. Közülük 60-an szorultak lélegeztetésre – közölte Jávor László, az intézmény igazgatója a GyőrPlusz magazinnak adott interjúban. Elmondta, korábban jelezte ezt a helyzetet Orbán Viktornak a kórházigazgatókkal tartott találkozóján. Jávor László szerint a jelenlegi helyzeten sokat segítene, ha a kevésbé telített Zala megyei intézményekkel szorosabban együtt tudnának működni - betegeket küldeni, vagy szakembert ideiglenesen átvenni. Jelezte, Győrben kilenc koronavírusos gyereket is ellátnak, közülük heten Covid-osztályon, ketten intenzíven vannak. "Egy 17 éves fiatalember is volt nálunk korábban, őt speciális kezelésre Budapestre utaltuk. A fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban már több koronavírusos csecsemőt is gyógyítanak" – mondta. Arra a kérdésre, hogy dolgozik-e elegendő szakember a kórházban, Jávor László azt felelte: az egészségügyi átszervezés során az orvosok 98, a nővérek több mint 97 százaléka aláírta az új szerződést, de minden egyes szakember nagyon hiányzik a rendszerből. 

Operatív Törzs: Kimutatták itthon a cseh és a dél-afrikai mutációt is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.19. 12:47

Fotó: koronavirus.gov.hu
Legtöbb esetben a brit mutáció felelős a megbetegedésért.
A rendőrség továbbra is érvényt szerez a hatályos jogszabályoknak, vagyis fellép a korlátozások megszegői, a gyűlések szervezői és résztvevői ellen - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
Gál Kristóf közölte: a rendőrség információi szerint a közelgő hétvégén magánszemélyek ismét gyűlésre hívják az embereket, nemcsak a főváros területén, hanem országszerte. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a járványhelyzetben a csoportosulással a résztvevők veszélynek teszik ki a saját egészségüket és másokét is. A rendőrség ezért mindenkit arra kér, tartsa be a gyűlések tilalmára vonatkozó rendelkezéseket - tette hozzá. A regisztrált időseknek már több mint a fele megkapta a védőoltást - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a pénteki online sajtótájékoztatón. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, hogy a járvány harmadik hulláma meredeken felszálló ágban van, a brit vírusvariáció gyorsan és könnyen terjed. Jelenleg 10 264 embert ápolnak kórházban és 1174-en vannak lélegeztetőgépen. 1 478 000-en kaptak védőoltást, közülük 444 451-en a második oltáson is túl vannak. A cél, hogy a lakosságot mielőbb átoltsák – mondta. Kitért arra is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség közleménye szerint az AstraZeneca oltóanyaga nem növeli a vérrögképződés kockázatát, a vakcinával Magyarországon már több százezer embert oltottak be. Az oltás utáni nemkívánatos eseményeket az NNK és a gyógyszerészeti hatóság is kivizsgálja - tette hozzá. Újságírói kérdésre az osztályvezető elmondta: több vírusvariáns is jelen van Magyarországon. Az NNK laboratóriuma eddig több, mint 1300 esetben mutatta ki a brit mutáns terjedését. 13 személynél a cseh, hatnál pedig a dél-afrikai mutációt.

Karácsony Gergely: Minden parlamenti párt és fővárosi polgármester oltáspárti

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.19. 12:39

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A főpolgármester továbbra is azt kéri, hogy engedjék az önkormányzatokat segíteni az oltási program lebonyolításában.
Nincs kormánypárti oltás és nincs ellenzéki oltás. A magyar parlamentben nincs egyetlen párt sem, amely ne világos, átlátható és gyors oltási programot akarna, Budapesten nincs egyetlen olyan polgármester se, aki ne tenne meg mindent, tényleg mindent annak érdekében, hogy a városban, az egyes kerületekben élők minél hamarabb, minél zökkenőmentesebben megkapják az oltásokat. Ha a bugyuta fideszes terminológiát akarnám használni, azt írnám: minden parlamenti párt és minden fővárosi polgármester oltáspárti - írta Facebook-posztjában Karácsony Gergely, aki Orbán Viktor mai interjújára is utalt. A főpolgármester arra figyelmeztet, hogy az oltásoknak jóval nagyobb a tétjük annál, az oltási programnak jóval komolyabb dolognak kellene lennie annál, mint hogy kicsinyes politikai játszmákra használja bárki is. A súlyos és tragikus helyzet továbbra is az együttműködést és az együttérzést, az őszinte és világos beszédet követeli meg, és nem a politikai lózungokat, végképp nem a sikerpropagandát. Szerinte méltatlan, amit Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi polgármester ellen indított a Fideszes média. Mint fogalmaz: Szaniszló polgármester úr ugyanis az ellen emelt szót, hogy a kerületébe küldött, és ott fel nem használt vakcinákat a kormányhivatal visszarendelte. Azért emelt szót, hogy a visszarendelt vakcinákat mielőbb pótolják, mert a kerület átoltottsága még mindig alacsony szintű. Szaniszló polgármester úr a kerület lakóinak érdekében emelt szót, és ahogy minden kerületi polgármester a városban, tette, ami a dolga.