egészségügy;kórház;szerződés;

2021-03-02 06:20:00

Fekete hétfő: sok orvos és ápoló mondott nemet

Nem megy simán egészségügyi szolgálati szerződések aláírása, a legtöbben alig néhány nappal a határidő előtt kapták kézhez a konkrét munkaszerződésüket.

Hétfőn éjszaka lejárt a határidő, ekkora kellett valamennyi egészségügyi dolgozónak aláírnia az új munkaszerződését, amely az eddigi közalkalmazotti státuszát váltja át az új egészségügyi szolgálati jogviszonnyá. Aki addig ezt nem tette meg, annak megszűnt a munkaviszonya. Az aláírás nem megy simán, a legtöbben alig néhány nappal a határidő előtt kapták kézhez a konkrét munkaszerződésüket. Ezekben sokan hibákat találtak, melyeket a helyi menedzsmentek nem tudtak javítani, a szerződés egyenszövegébe ugyanis nem lehetett beleírni. Nagy felzúdulást váltott ki az érintettek körében, hogy a túlmunkáért kisebb díjat ajánlottak nekik, mint a hétköznapi rendes munkaidőben ledolgozott műszakért. A legnagyobb elégedetlenség az aneszteziológusok között, valamint az intenzív osztályokon, a traumatológiákon és a sebészeteken van. A hírek szerint sok intézményben bizonytalanná váltak már a keddi műtétek. Úgy tudjuk, a legtöbb helyen kivártak az utolsó pillanatig, remélve, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság visszavonul, és módosítja az új szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos határidőt a járvány utáni időszakra.

A Magyar Orvosi Kamara a hétvégén saját Facebook-oldalán úgynevezett jogfenntartó nyilatkozat aláírására biztatta azon tagjait, akik a szerződési ajánlatot a benne talált hibák miatt nem kívánták elfogadni. Ebben jelezhetik, hogy ha egy hónapon belül nem kapják meg végleges aláírásra a javított munkaszerződést, a veszélyhelyzet elmúltával megszüntetik a jogviszonyt. Nem tudni, hogy hányan fogadták meg a köztestület ajánlását, de sokan azzal érveltek ellene, hogy a jogfenntartó nyilatkozat nem pótolja a munkaszerződést, ráadásul egyoldalú nyilatkozat, a másik felet nem kötelezi semmire.

Hétfőn napközben egyre másra búcsúztak társaiktól azok az egészségügyi dolgozók, akik már biztosan tudták, hogy nem írnak alá. Elköszönt a szakmájától sokak mellett Kiss László szakápoló, aki a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökeként még együtt demonstrált Sándor Máriával egy jobb egészségügyért. Az egykori Ápolót a hazát, hazát az ápolónak mozgalom egyik alapítója 41 évnyi egészségügyi szolgálattal a háta mögött most nem írt alá.

A Népszava úgy tudja: hétfő délután még meglehetősen feszült volt a helyzet egyebek mellett Szegeden és Békéscsabán. A Facebookra hétfőn kikerült a Szent Imre kórház intenzív osztályának tagjairól egy fotó, amelyhez csak annyit írtak: lekapcsoltuk a villanyt. A Népszava kérdésére, hogy valóban megszűnik-e az intenzív osztálya az intézménynek, lapunk azt a választ kapta: „A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orvosainak és ápolóinak döntő többsége már aláírta az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Az új jogviszony kapcsán kizárólag az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon döntöttek másként a kollégák: az ott dolgozó 28 orvos közül 5 orvos és két rezidens távozik, az 54 szakdolgozóból pedig 17-en döntöttek a távozás mellett. Az ellátás zavartalansága intézményen belüli átcsoportosításokkal biztosított. A részleg vezetését az eddigi osztályvezető-helyettes főorvos vette át, az ápolásszakmai irányítást pedig a korábbi helyettes főnővér végzi. Az üres álláshelyek betöltése folyamatos.”