Előfizetés

Újabb támadást indított az ellenzéki kerületek ellen a kormány

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.19. 20:38

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A jelek szerint a fővárosi kormányhivatal mindenképp be szeretné bizonyítani, hogy a baloldal oltásellenes. Az érintett kerületek vezetői minden állítást cáfolnak.
A baloldali fővárosi kerületek nem biztosítanak munkatársakat a koronavírus elleni oltáshoz

- közölte Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken az MTI-vel. Közleményükben kifejtették, a kormányhivatalhoz számos bejelentés érkezett fővárosi háziorvosoktól arról, hogy a baloldali vezetésű kerületek nem biztosítanak munkatársakat az oltás megszervezéséhez. Az országos oltási munkacsoport hetekkel ezelőtt hivatalosan is kérte az önkormányzatokat, hogy adjanak a területükön működő háziorvosoknak adminisztrációs segítséget, önkormányzati munkatársakat például az oltandókkal való időpont-egyeztetés, az oltással járó adminisztrációs feladatok elvégzésére - ismertették, hangsúlyozva: ez is nagyban segíti az oltás felgyorsítását.
A kormányhivatal megdöbbenéssel tapasztalja, hogy sorra érkeznek a háziorvosi bejelentések a baloldali vezetésű fővárosi kerületektől (jellemzően a 4., 3., 11., 13., 7., 14., 19., 2. és a 9. kerületből) arról, hogy az érintett önkormányzatok válaszra sem méltatják a háziorvos igényét vagy megígérték, hogy küldenek embert, de nem tették.

A kormányhivatal álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi súlyos járványhelyzetben a polgármesterek ahelyett, hogy kerületük lakosságának mielőbbi átoltottságát és életének védelmét tartanák feladatuknak, kiszolgálják a "baloldal oltásellenes politikáját", és a jelzett igények ellenére sem segítik a háziorvosok munkáját. "Ismételten megkérjük az önkormányzatokat, hogy segítsék az oltási folyamatban a háziorvosokat."  Korábban a fideszes média és a politikusok azzal rontottak neki a XVIII. kerület DK-s polgármesterének, hogy állítólag több kínai vakcinát is visszaküldött. Szaniszló Sándor azzal védekezett, Sára Botond utasította arra a kerületi háziorvosokat, hogy a megmaradt vakcinákat küldjék vissza. Később a főpolgármester is kiállt a politikus mellett.

Az ellenzéki polgármesterek reagáltak

"Miközben Magyarországon naponta dőlnek meg a szomorú rekordok, miközben a népességarányos halálozások tekintetében Magyarország az egész világon a legrosszabbul teljesítő országok között van, aközben a magyar kormány és annak fővárosi kormányhivatala a védekezés, az emberséges és hatékony cselekvés helyett aljas és hazug politikai támadásokra fecsérli idejét"

- olvasható abban a közleményben, amit a főpolgármester közösen jegyez az ellenzéki polgármesterekkel. Mint írják, az oltási programban minél gyorsabb és zökkenőmentesebb lebonyolítása lenne a kormányhivatal feladata, "nem az ostoba és hazug politikai propaganda." Hangsúlyozzák, a kerületi önkormányzatok kapcsolatban vannak és minden segítséget megadnak a háziorvosoknak. Egyebek mellett felszólítják a fővárosi kormányhivatalt és annak vezetőjét, hogy a "hazug politikai propaganda helyett inkább tegye, ami a dolga: koordinálja a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezést, az oltások megszervezését és ebben működjön együtt a budapesti önkormányzatokkal, pártállásra való tekintet nélkül. Ha erre nem képes, azonnal távozzon hivatalából!" - zárul az a lapunkhoz is eljuttatott közlemény amelyet aláírt 
 • Karácsony Gergely főpolgármester
 • V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere
 • Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere
 • Kiss László, a III. kerület polgármestere
 • Déri Tibor, a IV. kerület polgármestere
 • Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere
 • Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere
 • Pikó András, a VIII. kerület polgármestere
 • Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere
 • Dr. László Imre, a XI. kerület polgármestere
 • Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere
 • Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere
 • Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere
 • Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere
 • és Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere.

Füredi iskola – Nemet mondtak az egyházi fenntartásra

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.03.19. 19:50

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az intézménybe járó gyerekek szülei elsöprő többséggel utasították el a fenntartóváltást.
Nem támogatták a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolába járó gyerekek szülei, hogy az intézmény a katolikus egyház fenntartásába kerüljön. A pénteki szavazáson mindössze 39-en voksoltak igennel, 205-en pedig elutasították a fenntartóváltást. A Népszava csütörtöki lapszámában írtunk arról, hogy a Veszprémi Főegyházmegye átvenné az Eötvös iskola fenntartását a Balatonfüredi Tankerületi Központról, Udvardy György érsek szerint ezt szülők egy „meghatározó csoportja” kezdeményezte. Ugyanakkor számos kérdésre még a szavazás napján sem volt egyértelmű válasz, így például bizonytalan volt, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei továbbra is világnézetileg semleges oktatást szeretnének, átkerülhetnek-e a város másik tankerületi fenntartású iskolájába, ha az Eötvös a katolikusokhoz kerül. Udvardy György a szülőknek tartott március elsejei egyeztetésen azt mondta: azzal saját magát hozná nehéz helyzetbe, ha a szülők többségi szavazata nélkül történne meg az átvétel. 

Kósa Lajos szerint egy afrikai mondás a kormány mottója a vakcinabeszerzések során

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.19. 19:25

Fotó: Népszava
A kormánypárti képviselő nem hazudtolta meg önmagát a Debrecen Televíziónak adott interjúban.
„A rendelkezésre álló Covid-ágyak kapacitása bőven elegendő. (..) Sem a kórházi ágyakban, sem a lélegeztetőágyakban nem értük még el a rendelkezésre álló kapacitások felét..."

- mondta el a Debrecen Televíziónak adott interjújában a Fidesz politikusa.

Kósa Lajos - aki tagja az operatív törzsnek - kifejtette, a legrosszabb forgatókönyvre is van válaszuk, "amit az emberek nem is tudnak elképzelni". Példaként az orvosi eszközök biztosítását, a kórházak oxigénellátását és a temetkezést említette. 
Kósa kitért a keleti vakcinabeszerzés körül kialakult vitákra, mondván "lehetne mindenfélét hőbörögni Moszkva és Peking ellen," de ha nem ápolna kiváló viszonyt az Orbán-kormány a két országgal, akkor most nem lenne ennyi oltás Magyarországon.  Ezt követően elárulta, hogy egy afrikai mondást tekintenek irányadónak a vakcinabeszerzést illetően. 
"Ha kisegér vagy a mezőn, akkor mindegy, hogy az elefántok szeretkeznek vagy harcolnak, neked észnél kell lenned."

(A 444.hu nyomán)