akció;Down Világnap;

2021-03-21 16:43:46

Ma van a Down-szindróma Világnapja

Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek bemutatják a Down-szindrómás emberek teljesítményét.

Ma, azaz március 21-én van a Down-szindrómások világnapja. Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak szerte a világon, amelyek bemutatják a Down-szindrómás emberek teljesítményét, és azt hogy képesek dolgozni, keresni, saját életükről dönteni, és boldogan élni, mint bárki más. Hazánkban is több szervezet tart/tartott programokat.

Esély a Down-szindrómásoknak

"Az idei év egy különleges év, hiszen a 2021. március is szimbolikus értelemmel bír: '21-03-21, ezen kívül a Down Alapítvány idén ünnepli 30. évfordulóját is" – áll a szervezet honlapján. Ennek megünneplésére, valamint a világnappal kapcsolatban az alapítvány összművészeti pályázatot hirdetett, melyben az alkotók szabadon dönthetnek arról, hogyan fejezik ki magukat.

A magyarországi Down Alapítvány a pályázat meghirdetésén túl jelentős munkát végez a hazai Downosoknak való segítségnyújtás terén. A szervezet egy mintaprogramot fejlesztett ki, amely olyan, születéstől az idős korig terjedő szolgáltatásrendszert jelent, mely lehetővé teszi, hogy

Ezek a szolgáltatások eltérnek a hagyományos "ellátásoktól", mert egyéniek, személyközpontúak, az élet minden területére kiterjednek, a fogyatékos embert teljes jogú felnőtt embernek tekintik, partnerként, barátként támogatják. "Ezt az elfogadáson és egymás tiszteletén alapuló attitűdöt az alapítvány nem csak a szolgáltatásaiban, de a környezetükben és társadalmi szinten is igyekszik előremozdítani, hogy egy olyan befogadó és könnyen használható környezetben élhessünk, ahol mindenki számára van egy kis hely, az értelmi fogyatékos embereknek is" – írják honlapjukon.

Rejtett kincsek, felemás zokni

Szintén a Down Világnapra hívja fel a figyelmet a Rejtett Kincsek Down Egyesület, mely március 21-én arra kér mindenkit, hogy húzzon feltűnő színű és felemás zoknit a lábára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak.

Kampányukhoz közel 60 művész, sportoló és közéleti szereplő csatlakozott, köztük Gyurta Dániel, Lackfi János, Ónodi Eszter, Kapás Boglárka, Miklósa Erika és a Bagossy Brothers Company.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat. Annyi a dolga, hogy lefotózza magát

felemás zokniban, és közzéteszi a képet Facebookon március 19-21. között egy személyes üzenettel a #felemaszokni hashtaget használva.