Előfizetés

Az MKIK a boltok mielőbbi újraindítására tett javaslatokat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.23. 18:57

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A négyzetméter alapú újranyitást látnák jónak.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kedden egyeztetett a miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében. Az érdekképviselet azt írta, a javaslat összhangban áll valamennyi európai uniós tagállam gyakorlatával, intézkedéseivel. Az MKIK a kiskereskedelmi szektorban úgynevezett négyzetméter alapú újranyitás megvalósítását javasolja, eszerint:
  • az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként egy vevő tartózkodását javasolják
  • a 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó szerintük. Ezen kívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasolják, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni - írták. A kamara szerint a higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekben és szolgáltató helyekre történő belépést követően ellenőrizni kell a kézfertőtlenítést a kamara javaslata szerint. A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter alapú szabályozás alkalmazását javasolják, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal - például az ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata, amelyek teljeskörű teljesítése esetén kerülhet csak sor a nyitásra. Az MKIK javasolja a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni. A szervezet ezeken túl azonban nem javasolja az egyéni vásárlókra vonatkozó üzleten belüli tartózkodási idősáv fenntartását.    A javaslat szöges ellentétben áll a Magyar Orvosi Kamara álláspontjával, amely még szigorúbb zárásokat javasolt a kormánynak a járványkezeléseben.

Szünetel a járóbeteg szakellátás a hatvani kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.23. 18:47

Fotó: Komka Péter / MTI
A leállás okát egyelőre nem közölték.
Szerdától szünetel az Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet hatvani telephelyén a járóbeteg szakellátás, közölte az intézmény Facebook oldalán. Kivételt csak a terhesgondozás, az újonnan diagnosztizált onkológiai betegek ellátása, az onkológiai kúraszerű ellátás, a sérültek első traumatológiai kontrollvizsgálata jelent, valamint kizárólag sürgős beutalóval a laboratórium vehető igénybe. Amennyiben egy-egy beteg esetében egyéb sürgős ellátási igény merül fel, a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán ellátásban részesül. A már korábban előjegyzett betegek, illetve a térség háziorvosi praxisainak kiértesítése megtörtént.   A hatvani kórház Covid-osztályai már két héttel ezelőtt megteltek koronavírusos betegekkel.

A MOK elnöke: Inkább két hét durva szigor kéne, mint egy elhúzódó félig zárt világ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.23. 18:32

Fotó: Népszava
Kincses Gyula azt üzeni, a barátoknak most skype-on kellene egymást felhívniuk azért, hogy jövő húsvétkor legyen kit meglocsolni.
Ahhoz, hogy nyitásról lehessen beszélni, két hét olyan szigort követel a döntéshozóktól és a lakosságtól Kincses Gyula MOK-elnök, amilyen még nem volt. A Magyar Orvosi Kamara közleményben hívta fel a lakosság és a döntéshozók figyelmét a szabálykövető magatartásra illetve újabb szigorításokra.  A szervezet elnöke az Inforádióban azt mondta:
"Az oltás lesz az, ami miatt május-júniusban ki lehet nyitni. De aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra".

Kincses Gyula hozzátette, most és minden nap az emberek személyes felelőssége a védekezés, hogy ne fertőződjenek meg. A hétfői MOK-közleményből ezúttal szóban azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy
"inkább legyen egy rövid, de nagyon szigorú zárás, mint elhúzódóan egy félig zárt és félig eredményes világ".

Felhívta a figyelmet arra, hogy mindent be kellene most zárni. Az alapvető tisztálkodási, higiéniás felszerelések mind kaphatók az élelmiszerboltokban is, az emberek pedig szervezzék ésszerűen a vásárlásukat, minimalizálják a boltban való tartózkodást. A barátoknak most szerinte skype-on kellene egymást felhívniuk azért, hogy jövő húsvétkor legyen kit meglocsolni azok közül, akiket szeretünk. "Muszáj a csoportosulást kerülni, a tömegközlekedést is" – mondta.  "A számok sajnos minket igazolnak – két nap alatt meghalnak annyian, mint a tavaly tavaszi hullámban összesen –, a helyzet súlyossága változtat a közgondolkodáson és az intézkedéseken is. Mi Facebook-lájkokat nem gyűjtünk" – tette hozzá.  A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a lakossági fegyelem is elégtelen, miközben ezen múlik az, hogy az intenzív osztályok bírják-e a terhelést.