Előfizetés

Szünetel a járóbeteg szakellátás a hatvani kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.23. 18:47

Fotó: Komka Péter / MTI
A leállás okát egyelőre nem közölték.
Szerdától szünetel az Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet hatvani telephelyén a járóbeteg szakellátás, közölte az intézmény Facebook oldalán. Kivételt csak a terhesgondozás, az újonnan diagnosztizált onkológiai betegek ellátása, az onkológiai kúraszerű ellátás, a sérültek első traumatológiai kontrollvizsgálata jelent, valamint kizárólag sürgős beutalóval a laboratórium vehető igénybe. Amennyiben egy-egy beteg esetében egyéb sürgős ellátási igény merül fel, a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán ellátásban részesül. A már korábban előjegyzett betegek, illetve a térség háziorvosi praxisainak kiértesítése megtörtént.   A hatvani kórház Covid-osztályai már két héttel ezelőtt megteltek koronavírusos betegekkel.

A MOK elnöke: Inkább két hét durva szigor kéne, mint egy elhúzódó félig zárt világ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.23. 18:32

Fotó: Népszava
Kincses Gyula azt üzeni, a barátoknak most skype-on kellene egymást felhívniuk azért, hogy jövő húsvétkor legyen kit meglocsolni.
Ahhoz, hogy nyitásról lehessen beszélni, két hét olyan szigort követel a döntéshozóktól és a lakosságtól Kincses Gyula MOK-elnök, amilyen még nem volt. A Magyar Orvosi Kamara közleményben hívta fel a lakosság és a döntéshozók figyelmét a szabálykövető magatartásra illetve újabb szigorításokra.  A szervezet elnöke az Inforádióban azt mondta:
"Az oltás lesz az, ami miatt május-júniusban ki lehet nyitni. De aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra".

Kincses Gyula hozzátette, most és minden nap az emberek személyes felelőssége a védekezés, hogy ne fertőződjenek meg. A hétfői MOK-közleményből ezúttal szóban azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy
"inkább legyen egy rövid, de nagyon szigorú zárás, mint elhúzódóan egy félig zárt és félig eredményes világ".

Felhívta a figyelmet arra, hogy mindent be kellene most zárni. Az alapvető tisztálkodási, higiéniás felszerelések mind kaphatók az élelmiszerboltokban is, az emberek pedig szervezzék ésszerűen a vásárlásukat, minimalizálják a boltban való tartózkodást. A barátoknak most szerinte skype-on kellene egymást felhívniuk azért, hogy jövő húsvétkor legyen kit meglocsolni azok közül, akiket szeretünk. "Muszáj a csoportosulást kerülni, a tömegközlekedést is" – mondta.  "A számok sajnos minket igazolnak – két nap alatt meghalnak annyian, mint a tavaly tavaszi hullámban összesen –, a helyzet súlyossága változtat a közgondolkodáson és az intézkedéseken is. Mi Facebook-lájkokat nem gyűjtünk" – tette hozzá.  A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a lakossági fegyelem is elégtelen, miközben ezen múlik az, hogy az intenzív osztályok bírják-e a terhelést.

Kötelező a maszkviselés és a távolságtartás a Normafánál is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.23. 16:55

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Hegyvidéki önkormányzat azt javasolja a kirándulni vágyóknak, hogy más kirándulóhelyeket is keressenek fel, például a budai hegyek kevésbé látogatott területeit.
A látogatók magas száma miatt a Hegyvidéki Önkormányzat arra hívja fel a Normafán kirándulni vágyókat, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett maszkviselési és a távolságtartási szabályokat ott is tartsák be. Az elmúlt hetekben is nagyon sokan látogatták a Normafát kikapcsolódás céljából, és természetes, hogy az egyedül sétálók nem viselnek maszkot az erdőben. Csoportosulás esetén azonban a maguk és a többiek egészségének megóvása érdekében a Normafán is elvárt a maszkviselés és a távolságtartás - olvasható a XII. kerületi önkormányzat által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, továbbra is folyamatos a rendészeti, rendőri jelenlét a Normafán, ahol csak korlátozott számú parkolóhely áll rendelkezésre. A parkolóhelyek betelte után a Hegyvidéki Rendészet munkatársai visszafordítják a gépkocsikat, a szabálytalanul, tiltott helyen, zöldfelületeken, a környezetet károsító módon parkolókat pedig megbüntetik. A kerületi önkormányzat a járványhelyzetre tekintettel javasolja a kirándulni vágyóknak, hogy a Normafa mellett más kirándulóhelyeket is keressenek fel, például a budai hegyek kevésbé látogatott területeit. Az egyéni sportolást választók a Normafa mellett a Gesztenyés kert és a Városmajor futópályáit is igénybe vehetik - írták. A közleményben emlékeztettek, a járványhelyzetre tekintettel, a hatályos kormányrendelet értelmében közterületen, nyilvános helyen mindenki köteles 1,5 méter távolságot tartani más emberektől. A jogszabály szerint hatéves kor felett az utcán és a közterületen az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot kell viselni, ez alól csak az egyéni szabadidős sporttevékenység kivétel.    Korábban itt is írtunk arról, hogy az elmúlt hetekben komoly közlekedési és parkolási gondokat okozott a Normafára kiránduló tömeg.