Előfizetés

Újra nyerésre áll Netanjahu

Gál Mária
Publikálás dátuma
2021.03.24. 07:15

Fotó: EMIL SALMAN / AFP
Egyelőre úgy tűnik, hogy az izraeli jobboldali választási szövetség képes lesz kormányt alakítani: a 120 tagú knesszetben 62 mandátumra számíthatnak.
A szavazatok közel 80 százalékos feldolgozottságánál a Benjamin Netanjahu köré tömörülő jobboldali választási szövetség vezet. A 120 tagú knesszetben a Netanjahu-Bennett szövetség 62 mandátumra számíthat. A pandémia miatti óvintézkedések következtében minden idők legdrágább parlamenti választásán, történelmien alacsony, urnazárás előtt két órával még csak 60,9 százalékos részvétel mellett zajló választáson a Likud 33, a legnagyobb ellenzéki párt, a Jes Atid 16 mandátumot szerzett, 11 párt jutott be a knesszetbe.
Kapcsolódó
Bibi és a beoltott nemzetFüstbe ment Netanjahu útiterve

Hatalmas tüntetést szerveznek Navalnij szimpatizánsai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.23. 22:09

Fotó: SEFA KARACAN / AFP / Anadolu Agency
500 000 embert várnak, néhány óra alatt már több mint hatvanezren jeleztek vissza.
Alekszej Navalnij szimpatizánsai minden idők legnagyobb orosz kormányellenes tüntetésére készülnek. Ezzel szeretnék kikényszeríteni, hogy szabadon engedjék a bebörtönzött ellenzéki politikust - írja a Reuters. Navalnij legutóbb egy hete adott magáról hírt a pokrovi javítótelepről, utána pedig a Pussy Riot tagjait ítélték házi őrizetre, amiért támogatják a férfit. Ma Navalnij szimpatizánsai egy új politikai kampányt indítottak el egy Free Navalniy nevű honlappal együtt, és bejelentették, hogy ha legalább félmillió ember regisztrált arra, hogy részt venne egy újabb, országos méretű tüntetésen, akkor bejelentik a dátumot. Leonyid Volkov, Navalnij kabinetfőnöke szerint nem Putyin a legnagyobb ellenség, hanem az apátia és a közöny. Volkov arra buzdítja az embereket, hogy regisztráljanak és jelöljék meg egy térképen, hogy hol vennének részt a tüntetésen. Néhány óra alatt már több mint 60 000 ember jelzett vissza. A szervezők békés demonstrációt szeretnének. Télen három utcai tüntetést is rendeztek azért, hogy Navalnijt szabadon engedjék, de az orosz hatóságok szerint ezek illegálisak voltak és erővel oszlatták fel őket. Az oroszországi eseményekről a Népszava is írt.  

Borul a máltai dominó

Bártfai Gergely (Málta)
Publikálás dátuma
2021.03.23. 21:56
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vádalkut ajánlott az újságíró meggyilkolásával vádolt testvérpár
Viharos gyorsasággal követik egymást a drámai fejlemények az újságírógyilkosság ügyében. Újabb két maffiózó, a Daphne Caruana Galizia felrobbantásával vádolt George és Alfred Degiorgio törné meg hallgatását. A testvérpár vádalkut ajánl az igazságszolgáltatásnak: elnöki kegyelemért cserébe vallanának a merényletről, megneveznének egy minisztert, továbbá információt adnának egy felderítetlen fegyveres rablásról, amelyben szerintük szintén benne volt egy politikus. Az Európai Parlament csütörtöki ülésén tárgyal a hírekről, illetve a „jogállamiság helyzetéről”, mert a kezdeményező Európai Néppárt (EPP) szerint egyesek érintettségét megpróbálják eltussolni a szigetországban. A blogger megölésével is hírbe hozott Keith Schembri volt miniszterelnöki kabinetfőnök szombat óta már rács mögött van, korrupció gyanújával. Az ügyet elsőként éppen a későbbi áldozat leplezte le, röviddel a 2017-es meggyilkolása előtt.