Előfizetés

Ellenőriznék a tanárok gépeit - reagált az iskolafenntartó

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.03.24. 19:49
Képünk illusztráció.
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Nemcsak a munkahelyi, de még a pedagógusok saját, otthoni számítástechnikai eszközeibe is bele szeretne nézni az egyik tankerület.
Aggasztó, a pedagógusoknak kiküldött megállapodás-tervezetet tett közzé a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Amennyiben valaki aláírja a dokumentumot, azzal felhatalmazást ad a tankerület munkatársainak, hogy egy előre egyeztetett ellenőrzés során betekinthessenek a munkához használt eszközökbe. A mostani iskolazár és digitális oktatás idején ezt távolról is meg tudnák tenni. A megállapodásban ugyan kitérnek arra, hogy magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató, de leírják azt is, ettől eltérhetnek, ha az adott fájl elnevezéséből nem derül ki egyértelműen, hogy az magánjellegű – ha ez később kiderül, akkor persze „haladéktalanul fel kell hagyni” a fájl ellenőrzésével. Egy másik pontban viszont már azt írják, egy mappát a munkáltató „megnyittathatja” a foglalkoztatottal – távoli hozzáférés esetén pedig az ellenőrző személy maga nyitja meg – még akkor is, ha elnevezése magáncélú tartalomra utal annak ellenőrzése érdekében, hogy „a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről meggyőződjön”. A PDSZ szerint mindez az jelenti, hogy lényegében semmi sem maradhat rejtve a tankerületek elől. A szakszervezet arra figyelmeztette a pedagógusokat, hogy a megállapodást nem kötelesek aláírni, s az aláírásra más sem kötelezheti őket – még akkor sem, ha az adott számítógépet a munkáltatótól kapták használatba. Szerintük ez az ellenőrzési eljárás jogellenes is. „Senkinek, semmi köze a saját eszközeidhez, pláne nincs köze a saját levelezésedhez, közösségi médiában folytatott tevékenységedhez, fájljaidhoz, fotóidhoz” – írták. Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ lapunknak elismerte: egy tankerület valóban kötött ilyen megállapodást „kizárólag informatikai biztonsági céllal”. Arra a kérdésre nem kaptunk választ, erre pontosan miért van szükség, s milyen garanciái vannak, hogy a pedagógusok tudtán kívül valóban ne „ellenőrizhesse” senki a számítógépeiket. Azt viszont hozzátették: a PDSZ egyetlen célja, hogy zavart keltsen a pedagógusok körében.  Az ügyben kérdésekkel fordultunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat.

Legalább 60 tanárt vitt el a járvány

Azonnali találkozót kezdeményezett Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterével a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy az iskolák április 7-re tervezett újranyitásáról, valamint a tanárok és más oktatási dolgozók oltásáról egyeztessenek. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás lapunknak elmondta: az utóbbi hetekben több mint tíz, szeptember óta pedig már hatvan kollégájukról tudják biztosan, hogy koronavírus-fertőzést követően halt meg. Hozzátette: sokan közülük ma is élhetnének, ha a kormány nem halogatja az utolsó pillanatig az iskolazárást.

Keményen odaszólt az orvosoknak az Emmi

Vas András
Publikálás dátuma
2021.03.24. 19:23

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A szaktárca érdemben nem reagált a MOK felvetésére, hogy jóval szigorúbb korlátozásokat vezessen be a kormány.
Az oltásellenes orvosokat állítsák az oltás pártjára - ezt javasolta a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Orvosi Kamarának (MOK). A szaktárca érdemben nem reagált a MOK felvetésére, hogy jóval szigorúbb korlátozásokat vezessen be a kormány. A kamara kéthetes, szigorú zárást javasol – csak az élelmiszerboltok és a patikák maradhatnának nyitva –, melyben csak rendkívül indokolt esetben mozdulhat ki bárki is az otthonából, kerülve a tömegközlekedést és a csoportosulásokat. Ez szerintük sokkal eredményesebb védekezés lenne a járvány terjedésének megállítására, mint egy elhúzódó, félig zárt-félig nyitott világ. A MOK álláspontja a járványadatok alapján teljesen érthető, hiszen egy évvel ezelőtt, az első hullám idején a mostaninál összehasonlíthatatlanul jobb halálozási és fertőzöttségi adatok voltak, a jelenleginél mégis sokkal szigorúbb előírások voltak érvényben. Tavaly tavasszal április közepe számított a járvány szempontjából a legrosszabb időszaknak: a legtöbb, 210 fertőzést egy nap alatt 10-én regisztrálták, s 18-án haltak meg a legtöbben, 17-en koronavírus miatt. A napi fertőzések száma tehát tavaly tavasszal a jelenlegi 2-3 százaléka volt, míg a halálozásoké a mostani 6-8 százaléka. Szigorú kijárási korlátozás volt érvényben: a lakóhelyet csak alapos indokkal – például munkavégzés, vásárlás, orvos – lehetett elhagyni, a boltokban pedig – melyek az élelmiszerüzletek, drogériák és patikák kivételével csak délután 3 óráig lehettek nyitva – 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhattak, máskor csak a legfeljebb 65 évesek. Ezzel szemben jelenleg ugyan csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák és kertészeti boltok lehetnek nyitva, viszont ezek este 7-ig, s nincsen semmiféle korlátozás életkor- vagy vevőlétszám alapján. A tavalyival szemben most zárt kapuk mögött, de minden bajnokság zajlik, a sportolóknak az uszodák és sportcsarnokok nyitva vannak, sőt, Magyarország megannyi nemzetközi sporteseménynek ad otthont, s a kijárási korlátozás is csak eset 8 és reggel 5 óra között érvényes.

1423 ember volt lélegeztetőgépen

Továbbra is csúcsközeli a koronavírus miatt elhunytak száma Magyarországon: a kedd reggel közzétett adatok szerint 249, többségében idős, krónikus beteg hunyt el, így a halottak száma 18 952-re, míg az aktív fertőzöttek száma 7578-cal 192 951-re emelkedett, s összesen eddig 593 710-en fertőződtek meg. Kórházban 11 805 beteget ápoltak, közülük 1423-at lélegeztetőgépen, 381 807-en pedig már meggyógyultak. 

A BKV több mint 500 dolgozója van karanténban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.24. 19:04

Fotó: Népszava
A társaság kilenc munkatársát vesztette el a járványban.
A BKV Zrt.-t a járvány jelenlegi, harmadik hulláma soha nem látott kihívások elé állítja, de a stabil üzemeltetés még fenntartható – tájékoztat a társaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Azt írták, hogy a betegségen átesett kollégák folyamatosan állnak vissza a munkába, és a BKV feladatellátása továbbra is biztosított.
„Jelenleg több mint 500 kollégánk van karanténban. Sajnálatos módon 9 munkatársunkat elvesztettük, ami személyes tragédiát jelent a családoknak és vállalatunknak egyaránt”

– közölték.

Megjegyezték, hogy a cég vezetése tisztában van azzal, hogy a vállalatnál dolgozók jelentős része – mivel nap mint nap nagy tömeggel találkozik – fokozottan veszélyeztetett. Ezért a BKV Zrt. lépéseket tett annak érdekében, hogy dolgozóik minél hamarabb védőoltást kapjanak. Az oltási sorrendet a BKV Pandémiás Tervén túl, a területenkénti megbetegedések mértéke és az aktuális helyettesíthetőség is meghatározza. Ennek alapján első körben megkapták az oltást a forgalomirányítás területén dolgozók.  Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán jelentette be, hogy megkezdik a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltását, így a tömegközlekedésben dolgozók oltását is.  Azonban nem csak a BKV-nál sok a fertőzött. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy a többi közlekedési vállalat sincs sokkal jobb helyzetben.