Előfizetés

Karácsony kiborult: Hogy lehet bezáratni egy kórházat járvány idején és "irodát" csinálni belőle?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 09:28

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nem érti a főpolgármester, úgy érzi, eszelős és embertelen a kormányzati politika.
Van-e bárki, aki szerint a tomboló járvány idején kórházat kell bezárni, hogy a helyén irodaház legyen - ezt a kérdést tette fel közösségi oldalán Karácsony Gergely, majd rögtön meg is válaszolta. És a megfejtése nem meglepő: bármennyire is megdöbbentő, de van ilyen. A magyar kormány az - fakadt ki a főpolgármester.
Elkeseredésének oka, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a XIII. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra, ahol a főváros hajléktalanokat ellátó kórházat működtet. Helyére „központi költségvetési szervet” költöztetnek. A főpolgármester szerint január óta három miniszterrel próbálták megértetni a helyzet tarthatatlanságát, Orbán Viktor figyelmét is felhívta az ügyre a héten, próbálta a lehető legtöbb kormányzati döntéshozó szájába rágni, hogy a kormány a kiszolgáltatott emberek ellátását sodorja veszélybe, újabb terheket rak az így is az összeomlás szélén álló egészségügyi intézményekre. A hajléktalan kórházban heroikus munkát végző orvosok és ápolók 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen a 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót működtetnek, és éjszakai szállást is biztosítanak a legkiszolgáltatottabb embereknek. Karácsony Gergely szerint a fővárosnak ilyen kórházi ápolásra nincs más alkalmas ingatlana.
A kormány nem tudott csereingatlant felajánlani, de ragaszkodik az irodaberuházáshoz, noha a kórház nagymértékben hozzájárult, hogy a hajléktalanok közt a koronavírus-járvány első és második hullámában nem alakult ki gócpont.

A drámai harmadik hullámban az intézmény szintén jelentősen segíti a kórházi kapacitások jobb kihasználását, hisz elvégzi a fertőzött hajléktalanok utókezelését.  "Védjük a hajléktalanokat, védjük a budapestieket, óvjuk a kórházak teherbíróképességét. Van e bármi, ami most ennél fontosabb? Egy irodaberuházás biztosan nem az", summázta Karácsony. A járvány lecsengése után a Fővárosi Önkormányzat kész tárgyalni a hajléktalan kórház elköltöztetéséről, de most ez kivitelezhetetlen.

11 265 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 275 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 09:26

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
11 823 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1480-an vannak lélegeztetőgépen.
Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 803 533 fő a beoltottak száma, ebből 594 662 fő már a második oltását is megkapta - közölte péntek reggel a kormányzati tájékoztatási központ. 11 265 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 614 612 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 275 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 499 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 392 314 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 202 799 főre emelkedett. 11 823 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1480-an vannak lélegeztetőgépen. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 71%-a már megkapta az oltást, a többiek is hamarosan sorra kerülnek. A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. A kormány döntött az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltásáról is. Ennek részleteit hamarosan ismertetik - tették hozzá. 
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi kormányinfón az iskolák nyitásáról azt mondta, hogy amikor 2,5 milliót eléri az átoltottak száma, akkor nyitnak, a kormány szerint ez legkorábban április 12. lehet, de ha kell egy héttel később.  Ma reggel ugyanakkor Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjúban elmondta: a pedagógusokat és iskolai dolgozókat be kell oltani, mielőtt újranyitnak. Ez 102 ezer embert jelent, közülük 82 ezren várnak még oltásra. A számítások szerint ez április 10-ig megtörténhet, így reális esély van arra, hogy április 19-én nyithatnak az intézmények. Elhangzott az is hogy a boltoknál át fognak állni egy négyzetméteralapú működésre, 10 négyzetméteren egy vásárló lehet. Ezt viszont nehéz lesz ellenőrizni, sorok lesznek a boltokban. Emiatt tovább kell nyitva lenni, ezért a kijárási korlátozást este 8-ról 10 órára tolhatjuk ki, az üzletek nyitvatartását pedig hétről kilenc órára hosszabbíthatjuk meg - közöle a kormányfő. Erről az Operatív Törzs még tárgyal, az erről ma délután vagy holnap születhet döntés. A fodrászok és a szépségipar esetében a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni - tette hozzá.   

Figyeljen! A hétvégi óraátállítással megváltozik néhány vonat menetrendje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 08:33

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Március 28-án, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állítják. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét befolyásolja. Az óraátállítás a Volánbusz járatait nem érinti - írja a MÁV-Volán-csoport sajtóközleményében.

Az óraállításban érintett belföldi vonatok

A Nyugati pályaudvarról egy hajnali S72-es esztergomi személyvonat 35 perccel később, 3 órakor indul. A Nyugati pályaudvarról Szobra 0:52-kor induló S70-es vonat az eredeti menetrendhez képest Szob alsó és Szob között 60 perccel később közlekedik, 3:06-kor érkezik Szobra. A Nyugati pályaudvarról Szobra 1:52-kor induló S70-es vonat nem közlekedik március 28-án. A Nyugatiból Szobra 2:52-kor induló S70-es vonat 8 perccel később 3 órakor indul. A Nyugati pályaudvarról Szolnokra 0:43-kor induló S50-es vonat az eredeti menetrendhez képest Cegléd és Szolnok között 60 perccel később közlekedik, Szolnokra 3:24-re fut be. A Nyugati pályaudvarról Ceglédre 1:43-kor induló 2620-as számú vonat nem közlekedik március 28-án. A Nyugatiból Szolnokra 2:43-kor induló S50-es vonat 17 perccel később, 2:43 helyett 3 órakor indul. Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:31-kor induló sebesvonat 29 perccel később, 3 órakor indul, Szolnoktól a 2849-es számú vonat menetrendje szerint halad tovább 4:40-kor, a Nyugatiba 6:07-re fut be. A 2849-es számú vonat 30 perccel korábban, 4:10-kor indul. A Debrecenből Nagykerekibe 2:20-kor induló vonat 40 perccel később 3 órakor indul. Szolnokról a Keleti pályaudvarra 2:58-kor induló G60-as vonat 3 órakor indul. Lajosmizséről a fővárosba közlekedő S21-es jelzésű személyvonat 15 perccel később, három órakor indul. Kelebiáról a Keleti pályaudvarra 2:09-kor induló személyvonat 51 perccel később, 3 órakor indul.

Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint:

A Bécs és Bukarest között közlekedő 347-es számú Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3:39-kor. A Bukarest és Bécs között közlekedő 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról a nyári időszámítás szerint 3 órakor, 60 perc késéssel indul Budapest és Bécs felé. A március 27-én Magyarországról induló éjszakai vonatok körülbelül 60 perccel később érkeznek meg a külföldi végállomásra 15:10-kor Bukarestbe induló 79-es számú Muntenia IC, 17:40-kor Brassóba induló 407-es számú Corona IC, 19:10-kor Bukarestbe induló 473-as számú Ister IC, 20:40-kor Salzburgba induló 462-es számú Kálmán Imre EuroNight vonat. Magyarországra március 28-án érkező nemzetközi személyszállító vonatok általában 60 perccel később érkeznek 9:15-kor Bukarestből érkező 472-es számú Ister IC, 9:20-kor Brassóból érkező 406-os számú Corona IC, 13:20-kor Bukarestből érkező 78-as számú Muntenia IC vonat. A mavcsoport.hu azt írja, hogy jegyvásárlásnál érdemes használni a jegyértékesítő automatákat 5 százalékos kedvezménnyel, 10 százalékos kedvezménnyel pedig az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban. A webes felület és az applikáció már közös felhasználói fiókkal használható. Az önkiszolgáló csatornákon történő jegyvásárlás nem jár személyes érintkezéssel, így az ilyen módon történő jegyvásárlással az utasok csökkenthetik a fertőzés kockázatát.  Az online vásárolt jegyeket ellenőrzéskor bemutathatja az utas a MÁV applikációban, de PDF formátumban is kiküldi a rendszer, így letölthető, kinyomtatható, vagy akár tovább küldhető az azt igénybe vevő rokonnak, ismerősnek. A közlekedési társaságoki továbbra is kérik az utasokat, tartsák be a közegészségügyi előírásokat. Az állomások, megállók területén, illetve a vasúti járműveken, buszokon. Akik nem viselnek maszkot, kizárhatók az utazásból és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők - írják.