Előfizetés

Covid ellen is jó szájsprével hirdették magukat, nyakukon a hatóság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 11:10

Fotó: GODONG / AFP
A gyanú szerint valószínűleg megalapozatlanul tulajdonított gyógyhatást termékeinek egy cég, és ezzel számos ponton megsérthette a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök forgalmazásának szabályait.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt valószínűsíti, hogy a Virostop influenza elleni szájsprayt, illetve a Virostop orrsprayt forgalmazó vállalkozások megtévesztően állították, hogy a termékek alkalmasak betegségek kezelésére – köztük a COVID-19 fertőzésre is. Ami az inkriminált mondásokat illeti, a cégek többek között olyan állításokat publikáltak, hogy a szerek „..hatékonyak az új koronavírus fertőzés (COVID-19), az influenza és a megfázás (egyéb légúti vírus és baktérium fertőzések) megelőzésében, a kórokozók elleni védekezésben és a kezelésében is!”. Illetve az is egy erős kitétel, miszerint: „védőbevonatot képez a nyálkahártyán, így nagyon sokféle vírussal és baktériummal felveszi a küzdelmet, amibe a COVID-19 éppúgy beletartozik, mint az influenza vagy az egyszerű, szezonális nátha”).
A Versenyhivatal továbbá azt feltételezi, hogy a reklámok több ponton is a gyógyászati segédeszközök forgalmazására vonatkozó ágazati szabályozásba ütköznek: egyebek mellett nem tüntették fel egyértelműen a termékkategóriát, nem a használati útmutatójuk alapján mutatták be az eszközöket, valamint a kötelező, figyelmeztető tájékoztatást sem tartalmazták. Jogsértőnek bizonyulhat az is, hogy a termékeket ismert emberek ajánlásaival hirdették a közösségi médiában, valamint, hogy a reklámok bizonyos felületeken burkoltan, szerkesztői tartalomnak álcázva jelentek meg, így nem derült ki a vásárlók számára, hogy fizetett hirdetésről van szó. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette, írja a GVH. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható, zárul a közlemény.

A Néppártból kiugrott Fidesznek nem jön össze az új frakció, pontosabban nem bíbelődik vele

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 10:44

Fotó: FRANCISCO SECO / AFP
Novák Katalin szerint valamiféle mozgalmat építenek az olasz és a lengyel jobboldallal.
A Fidesz nehezen búcsúzott el az Európai Néppárttól (EPP), de ideje volt kilépnie a pártcsaládból - idézi az atv.hu azt az interjút, amit mondta Novák Katalin adott a belgiumi VRT flamand közszolgálati tévének. A Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke szerint legfőbb aggályuk az volt, hogy az EPP korlátozta volna a fideszes képviselőket a jogaik gyakorlásában. A kilépés valami újnak lehet a kezdete.
Hogy mi az az új, azt a kormánypárti politikus jótékony homályban hagyta.  Csak annyit árult el, hogy a jövőben a Fidesz valamilyen formában együttműködik a Matteo Salvini által vezetett Ligaval, illetve a lengyel kormánypárttal, a PiS-szel. "De ez nem feltétlenül jelent új strukturát, vagy új frakciót most”. Mégpedig azért nem mert Novák Katalin szerint pártja most a jövővel foglalkozik, nem a múlttal. Így az alelnök csak annyit áult el, hogy valamilyen mozgalmat közösen terveznek a Ligaval és a lengyel kormánypárttal.
  Orbán Viktor az EPP-ből való távozás után a Kossuth Rádióban azt mondta: már beszélt a lengyelekkel, valamint "Magyarország nagy barátjával, Matteo Salvini úrral", és a másik olasz jobbodali párt elnökasszonyával, Giorgia Melonival is, az új európai jobboldal felépítése a cél. 

Újra megnyitja a rakpartot a főváros

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 10:25

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ezzel azt segítve, hogy ne alakuljanak ki csoportosulások, ne gyűljenek össze sokan a legnépszerűbb kirándulóhelyeken.
A rakpartot érintő beruházások elindításáig ezentúl minden hétvégén birtokba vehetik a gyalogosok, sétálók, kerékpárosok. Így több lesz a gyalogosan bejárható szabad tér Budapesten, kevesebb lesz az esély arra, hogy sokan legyenek egy helyen - írja a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.  A rakpart szombaton reggel 6 órától vasárnap este 7 óráig lesz lezárva az autós forgalom elől. Kérik, hogy a lakosság minden járványügyi szabályt tartson be, amikor a rakpartra és bármilyen más szabadtéri helyszínre látogatnak! Viseljék a maszkot, tartsanak egymástól védőtávolságot, figyeljünk oda egymásra és magunkra! "Kérjük, hogy ne autóval érkezzenek a rakpartra és más helyszínekre, részesítsék előnyben a gyaloglást és a kerékpározást!" - teszik hozzá.   Budapesten közel 860 hektár természetvédelmi terület és számos kevésbé használt zöldfelület van, ahol a tömeget elkerülve is tudunk a távolságtartás járványügyi szabályait betartva sétálni vagy sportolni.
Az Énbudapestem oldalán összegyűjtve megtalálhatóak Budapest parkjai, kirándulóhelyei, védett és védelemre tervezett természetközeli területei, figyelembe véve a természetvédelem sajátos szempontjait és a kerületek által lezárt területeket is.  Azt tanácsolják, hogy esősorban a lakóhelyekhez közeli zöldfelületeket látogasson mindenki, ahova gyalog vagy biciklivel el lehet jutni. Ne tömegesen használjuk a parkokat és zöldfelületeket, ha úgy érzékelnénk, egy területen sokan vannak, inkább keressünk másik helyszínt.