Előfizetés

Úgy halnak meg 13 százalékkal többen a járványban, hogy késnek a statisztikák és minden más jobb lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 11:29

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A januári statisztikákat például most korrigálták több száz halott adataival.
Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a februári demográfiai folyamatokról szóló gyorstájékoztatóját. A mostani adatközlés azért is érdekes, mert most telt el 12 hónap a járvány megérkezése óta, így a statisztikusok azt is meg tudták írni:
2020 márciusa és 2021 februárja között a halálozások száma 13, a születéseké 1,5 százalékkal volt magasabb, mint 2019. március és 2020. február között.

Ha a februári adatokat nézzük, önmagában annyira rossznak nem is tűnik a helyzet. A halálozások száma ebben a hónapban 11 024 volt, ami 116 fővel kevesebb, mint egy éve ilyenkor – igaz, mivel a tavaly február 29 napos volt, napi átlagra átszámolva ez is 2,5 százalékos növekedést jelent. A statisztikusok azonban figyelmeztettek: a halotti anyakönyvezések elhúzódnak, ezért ez a szám lehet még magasabb. És a megjegyzés nem véletlen: a januári eredményeket is most kényszerültek korrigálni több száz elhunyt adataival: az első januári gyorstájékoztatóban még 12 916 halottról tudott, mostanra ez a szám 13 395 nőtt korrigálták. Februárban a hivatalos járványügyi adatok szerint 2480 áldozata volt a koronavírusnak, vagyis minden más halálok jóval kevesebb áldozatot követelt, mint egy éve. Ezt - a már említett halotti anyakönyvi kivonat lassú feldolgozásán kívül - a szakértők azzal magyarázzák, hogy a járványügyi korlátozások a többi téli betegség terjedését is lassítják, nem beszélve a balesetek visszaszorulásáról. 2021 első két hónapjában összesítve 762-vel kevesebben születtek, mint 2020 január-februárjában, és 1499-cel többen haltak meg. A természetes fogyás – azaz a születések és a halálozások különbsége – idén eddig 10 029 fő, ami 29 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Covid ellen is jó szájsprével hirdették magukat, nyakukon a hatóság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 11:10

Fotó: GODONG / AFP
A gyanú szerint valószínűleg megalapozatlanul tulajdonított gyógyhatást termékeinek egy cég, és ezzel számos ponton megsérthette a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök forgalmazásának szabályait.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt valószínűsíti, hogy a Virostop influenza elleni szájsprayt, illetve a Virostop orrsprayt forgalmazó vállalkozások megtévesztően állították, hogy a termékek alkalmasak betegségek kezelésére – köztük a COVID-19 fertőzésre is. Ami az inkriminált mondásokat illeti, a cégek többek között olyan állításokat publikáltak, hogy a szerek „..hatékonyak az új koronavírus fertőzés (COVID-19), az influenza és a megfázás (egyéb légúti vírus és baktérium fertőzések) megelőzésében, a kórokozók elleni védekezésben és a kezelésében is!”. Illetve az is egy erős kitétel, miszerint: „védőbevonatot képez a nyálkahártyán, így nagyon sokféle vírussal és baktériummal felveszi a küzdelmet, amibe a COVID-19 éppúgy beletartozik, mint az influenza vagy az egyszerű, szezonális nátha”).
A Versenyhivatal továbbá azt feltételezi, hogy a reklámok több ponton is a gyógyászati segédeszközök forgalmazására vonatkozó ágazati szabályozásba ütköznek: egyebek mellett nem tüntették fel egyértelműen a termékkategóriát, nem a használati útmutatójuk alapján mutatták be az eszközöket, valamint a kötelező, figyelmeztető tájékoztatást sem tartalmazták. Jogsértőnek bizonyulhat az is, hogy a termékeket ismert emberek ajánlásaival hirdették a közösségi médiában, valamint, hogy a reklámok bizonyos felületeken burkoltan, szerkesztői tartalomnak álcázva jelentek meg, így nem derült ki a vásárlók számára, hogy fizetett hirdetésről van szó. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette, írja a GVH. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható, zárul a közlemény.

A Néppártból kiugrott Fidesznek nem jön össze az új frakció, pontosabban nem bíbelődik vele

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 10:44

Fotó: FRANCISCO SECO / AFP
Novák Katalin szerint valamiféle mozgalmat építenek az olasz és a lengyel jobboldallal.
A Fidesz nehezen búcsúzott el az Európai Néppárttól (EPP), de ideje volt kilépnie a pártcsaládból - idézi az atv.hu azt az interjút, amit mondta Novák Katalin adott a belgiumi VRT flamand közszolgálati tévének. A Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke szerint legfőbb aggályuk az volt, hogy az EPP korlátozta volna a fideszes képviselőket a jogaik gyakorlásában. A kilépés valami újnak lehet a kezdete.
Hogy mi az az új, azt a kormánypárti politikus jótékony homályban hagyta.  Csak annyit árult el, hogy a jövőben a Fidesz valamilyen formában együttműködik a Matteo Salvini által vezetett Ligaval, illetve a lengyel kormánypárttal, a PiS-szel. "De ez nem feltétlenül jelent új strukturát, vagy új frakciót most”. Mégpedig azért nem mert Novák Katalin szerint pártja most a jövővel foglalkozik, nem a múlttal. Így az alelnök csak annyit áult el, hogy valamilyen mozgalmat közösen terveznek a Ligaval és a lengyel kormánypárttal.
  Orbán Viktor az EPP-ből való távozás után a Kossuth Rádióban azt mondta: már beszélt a lengyelekkel, valamint "Magyarország nagy barátjával, Matteo Salvini úrral", és a másik olasz jobbodali párt elnökasszonyával, Giorgia Melonival is, az új európai jobboldal felépítése a cél.