kórházak;takarítás;

2021-03-26 14:24:50

Vagy Pintér emberei takarítanak 300 milliárdért, vagy senki

Négyéves keretszerződést nyert el a közbeszerzéseken gyakran diadalmaskodó hazai cég. A hazai kórházak a jövőben vagy a B+N Referenciát választják, vagy megoldják házon belül a takarítást.

Újabb gigamegbízást szerzett a B+N Referencia Zrt - tudta meg a Hvg360. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) december közepén kért ajánlatot az ország 93 állami fenntartású, 372 telephelyen működő kórházának takarítására, 3,6 millió négyzetméteren. Az egyedüli érvényes ajánlattevőként a Pintér Sándor embereihez tartozó tartozó B+N söpörhette be a teljes üzletet. 

 A B+N évek óta tagja az 500 legnagyobb árbevételt elkönyvelő magyarországi cég klubjának. A piacvezető társaság hatmillió négyzetméteren takarít hatezer munkavállalóval, 2016-ban 14 milliárd forintos nettó árbevétele 2019-re 36 milliárdra hízott, adózott nyeresége pedig ugyanez idő alatt félmilliárd forintról 4 milliárdra. Hogy honnan származik a profit, arról korábbi cikkünkben olvashat részleteket.)

Szó sincs arról, hogy minden közbeszerzési tendert megnyernénk – 2019-ben 20, tavaly valamivel több mint 10 százalékát vittük el a meghirdetett ajánlatoknak. Igaz, csak a nagy volumenű munkákat célozzuk meg – szerénykedik a HVG-nek Kis-Szölgyémi Ferenc. A kórházak takarítása az irodaházak tisztán tartásától eltérő műfaj, de a nagyüzemi technológia, a dolgozók rendszeres oktatása adott, mivel néhány budapesti kórháznak – Uzsoki Utcai, Honvéd, Dél-pesti Centrum, Kútvölgyi, Nyírő Gyula – már évek óta dolgoznak.

A vezérigazgató szerint Pintér Sándor belügyminiszter volt az, aki a járványügyi operatív törzs munkája során felfigyelt a kórházak tarthatatlanul rossz takarítottsági állapotára. „Azt kívánta, hogy egységes, magas színvonalú higiéniai rendszer alakuljon ki” – interpretálja a miniszterelnök-helyettesi ukázt Kis-Szölgyémi. S bizonyára nem véletlen, hogy éppen ő az, aki megfelel az egészségügyi intézmények rendfenntartójává is előlépett Pintér Sándornak. Egy korábbi, Pintér érdekeltségében álló takarítócég, a PFM Zrt. ugyanis a belügyminiszter bizalmát élvező Tasnádi László közreműködésével került Kis-Szölgyémihez.