OGYEI;hajléktalanok;kórház;Szabolcs utca;

2021-03-27 06:20:00

Az OGYÉI-nek csinálhattak helyet a hajléktalankórház ellehetetlenítésével

Az intézet székhelyét még 2017-ben eladták. Az értékesítés különös volt.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözhet a hajléktalankórház épületébe – értesült a Népszava.

Az OGYÉI-nek azért kell új hely, mert még 2017-ben eladták – az akkor még Országos Gyógyszerészeti Intézetnek nevezett – hatóság belvárosi, frekventált helyen lévő székházát. Az eladás különös volt. Egy offshore cégek hazai érdekeltségeit vezető, játékboltot is üzemeltető vállalkozó vette meg az épületet 3,8 milliárdért.

A vállalkozó által menedzselt EastCastle Kft.-ről a Válasz.hu kiderítette, hogy egy olyan máltai cég rendelkezik felette, amelynek tulajdonosa Habony Árpádhoz és Rogán Antal korábbi belvárosi polgármesterhez is köthető. Később a Válasz azt is kiderítette: az épület felújítására az a EastCastle 2,2 milliárdos hitelt kapott az akkor még 45 százalékban állami résztulajdonú Gránit Banktól.

Amit azt megírtuk: a Szabolcs utcai hajléktalankórház kialakításáról a kormány és a főváros együtt döntött még 2011-ben. Az épületet az állam biztosította, az intézmény kialakítását az önkormányzat vállalta. A Belügyminisztérium támogatásával egy 50 ágyas krónikus belgyógyászati és egy 23 ágyas ápolási osztályt alakítottak ki, illetve az épületben egy lábadozó részleg is működik. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ennek ellenére egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést, mivel irodaházat alakítanának ki az épületből egy minisztériumi háttérintézmény számára.

 

Az MNV Zrt. tavaly júniusban értesítette a fővárosi önkormányzatot arról, hogy felmondta a bérleti szerződést – válaszolta a Népszava kérdésére az MNV Zrt. A hat hónapos felmondási idő 2020 augusztusától ketyeg, de a „főváros tétlensége miatt kialakult helyzet ideiglenes rendezése érdekében – tekintettel a járvány időszakra – az MNV 2021 februárjában egy új, rövidtávú, határozott idejű bérleti szerződést ajánlott fel, amelynek értelmében az ingatlan április 30-ig használhatná a fővárosi önkormányzat intézménye. A szerződési ajánlatra eddig nem érkezett válasz a fővárostól. Az MNV Zrt. szerint a fővárosnak az értesítéstől számítva 9 hónapja volt arra, hogy „az ingatlanban folytatott egészségügyi szolgáltatás ellátását más módon szervezze meg” – közölte lapunkkal az MNV.

Arra a kérdésre viszont nem adott választ, hogy miért kellett egyáltalán felmondani a szerződést, miért nem kínáltak fel csereingatlant és kinek, milyen irodaházat húznának fel a kórház helyén. (Sz. A. A.)