Előfizetés

Február óta fejleszthetik a vakcinaregisztrációt ellenőrző oldalt

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.03.26. 20:36

Indulása után egyből elérhetetlenné vált és utána sem működött megbízhatóan (a hivatalos magyarázat szerint terheléses támadás érte).
A vakcinaregisztráció állapotát ellenőrző kormányzati oldal adatai szerint már február 12-én elkezdődött az oldal fejlesztése – szúrt szemet webfejlesztőknek. Ezt a Reddit nevű nemzetközi fórumoldal egyik csatornáján egy mellékelt kép is igazolja. A bejegyzés tartalmazza az oldal készítésének kezdeti dátumát.  A koronavírus elleni oltásra való regisztráció december 8-án indult, de a regisztráltak nem kapnak visszaigazolást az adataik rögzítéséről. A probléma azóta sem megoldott, helyette a kormány csütörtökön indított el egy új ellenőrző oldalt, amely indulása után egyből elérhetetlenné vált és utána sem működött megbízhatóan (a hivatalos magyarázat szerint terheléses támadás érte, ami miatt felejelentést is tettek). – Érthetetlen, hogy miért kell egy ilyen oldal elkészítéséhez másfél hónap, egy tisztességes fejlesztő teszteléssel és a hibák javításával egy hét alatt el kell, hogy készüljön ezzel – nyilatkozta lapunknak egy webfejlesztő. Bár a kérdéses fejlesztői kommentet bármikor átírhatja az arra jogosult személy a kódban, meglehetősen valószínűtlennek nevezte szakértőnk, hogy utólag valaki egy korábbi dátumot írjon a kódhoz. - Hiába készíti el valaki a megjelenési felületet, ha a mögötte lévő adatbázis nem használható, annak elkészítése húzódik el - magyarázta forrásunk. Utóbbira utalhat, hogy sorozatosan jelentenek hibákat a regisztrációjukat ellenőrizni akaró felhasználók. Vannak, akik a már megkapott oltásuk ellenére azt a visszajelzést kapják, hogy még oltásra várnak, mások annak ellenére kapnak nemleges választ a regisztrációjuk sikerességéről, hogy egyébként emailben folyamatosan kapják a kormányzati tájékoztató anyagokat. A Telex arról is írt, hogy akiknek sikertelen regisztrációt írt az ellenőrző oldal, azokat a regisztrációs oldal nem engedi újra regisztrálni.  Lapunk megkereste az operatív törzset és az oldalt működtető Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK), hogy mi az oka az oldal kódjában szereplő dátumbejegyzésnek, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kérem vigyázzanak, az első ajtók záródnak!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 19:18

Fotó: Árpási Bence/Népszava
A járvány miatt nem lehet a vezető mellett felszállni a budapesti buszokon és trolikon a jövő héttől.
Március 29-től, hétfőtől a járművezetők védelmében a buszokon és a trolibuszokon nem lehet használni az első ajtót, a járművekre a második, a harmadik vagy a negyedik ajtónál lehet felszállni

- közölte a BKK.

Hozzáteszik, ezzel együtt - csakúgy, mint az első járvány idején - lezárják a vezetőfülkéhez közel eső területet. Az intézkedés célja, hogy a járművezetőket megvédjék a fertőzésektől és minimálisra csökkentsék a megbetegedést. A közlekedési társaság megjegyzi, mindent elkövetnek az utasok védelme érdekében. Ennek jegyében minden jármű teljes utasterét, valamint a kapaszkodókat, nyomógombokat és üléseket fertőtlenítik napi rendszerességgel. A járművezetőknek sem kell alighanem sokat várni, hamarosan ők is védettek lehetnek. Mint lapunk beszámolt róla, Müller Cecília szerdán jelentette be, hogy hamarosan megindul az ún. kritikus-infrastruktúrában dolgozók oltása.

Ketrecbe zártak egy autista gyereket egy egri szociális intézményben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.26. 18:19
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hetekig rácsok mögött tartották a 16 éves fiút, mert nem tudták ellátni.
A szociális intézményekben uralkodó áldatlan állapotok már nem egyszer kerültek az érdeklődés középpontjába. Most ismét kiderült, milyen hiányosságok tapasztalhatók ezekben az otthonokban. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) blogján azt írta, jogsegélyszolgálatukon keresztül kapták az értesítést, miszerint Bencét (akinek nevét megváltoztatták) több ízben, hetekig egy ketrecre emlékeztető szerkezetbe zárták egy Eger melletti szociális intézetben. A TASZ ombudsmanhoz fordult, aki a panaszbeadvány alapján előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot folytatott le és friss jelentésében nagyon fontos megállapításokat tett.
Egy eltérő fejlődésű gyerekre könnyű ráfogni, hogy ön- és közveszélyes, mert kihívást jelent a viselkedése, ám óriási tévedés azt hinni, hogy az autizmus egyenlő az agresszióval.

A fiú autizmussal él, eltérő a fejlődése, és ha nem foglalkozik csak vele egy szakember, akkor indulatkitörései során kárt tehet magában, illetve a környezetében, megharaphatja a gondozóját vagy társait. 
Ezért a fiúval szemben, fizikai korlátozásként rendszeresen alkalmaztak rácsos ágyat, vagy különítették el „rácsos ajtós szobába”. 2018-ban összesen 9 alkalommal helyezték el egy titokzatos, szükségszerűen zárt szerkezetű rácsos ágyban, amit az ombudsman helyszíni ellenőrzésekor nem tudtak megmutatni az intézet alkalmazottai. A jelentés szerint a ketrec így nem volt fellelhető, a helyszíni vizsgálat a „fiú ketrec-szerű tárgyban való bezárását nem igazolta azonban nem is zárta ki.”

Megjegyzik, Bence ellátására nem állnak fent sem a személyi, sem a tárgyi feltételek az intézményben. Ráadásul a hivatalos vizsgálat is megerősítette, egy gyerek hetekig tartó rácsos ágyba zárása nem lehet megoldás a viselkedésproblémák kezelésére. Az egri intézményben a 143 ellátottra 103 szakmai státusz jut, ennek 15 százaléka volt betöltetlen az ombudsman vizsgálatakor. Ez kifejezetten magas arány arra tekintettel, hogy egy 2019-es fenntartói ellenőrzés szerint a közeljövőben sokan nyugdíjba mennek az intézményben dolgozók közül. A súlyos szakemberhiány mellett a dolgozók nincsenek felkészítve a súlyos esetek kezelésére.
A lakószobák nagyon zsúfoltak: a jogszabály szerint legfeljebb négy személy helyezhető el szobánként, itt a 36 fős férfiosztályon viszont 6-7 ágyas szobákban élnek a fogyatékos emberek. Emiatt még nagyobb eséllyel alakulnak ki konfliktusok a lakók között, és már a szigorú napirend levezénylése is embert próbáló feladat.
Az ombudsman szerint is súlyosan megsértették Bence jogait, nem lehet kérdés, hogy az elkülönítésen alapuló jogsértő gyakorlatot azonnal fel kellett számolni.

A TASZ szerint az eset egy súlyos társadalmi kérdésre is rávilágít. Nevezetesen, hogy Magyarországon nincs a súlyos viselkedésproblémával élő, gyakran már krízishelyzetben lévő autista gyermekek számára egyetlen releváns, bentlakásos elhelyezést nyújtó intézmény sem.