Előfizetés

Megjelent Orbánék óvatos nyitásról szóló rendelete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.27. 18:07

Fotó: Béres Márton / Népszava
A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás (pl.: fodrász) céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem lesz köteles zárva tartani.
Megjelent a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet. A Magyar Közlöny a tegnapi rendkívüli kormánybejelentéshez képest nem tartalmaz meglepetést, amint elértük a 2,5 milliós átoltottságot, úgy:
  • A kijárási tilalom időszaka az este 10 és reggel 5 órára módosul;
  • A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás (pl.: fodrász) céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem lesz köteles zárva tartani, ugyanakkor a védelmi intézkedéseket minden esetben be kell majd tartani;
  • Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka az este fél 10 és reggel 5 óra közötti időszakra módosul;
  • A vendéglátó üzletek az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamra fogadhatnak vendéget, de a helyben fogyasztás továbbra sem lesz megengedett;
  • A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat;
  • A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat;
  • A köznevelési intézmények (az óvodák kivételével) és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek tovább, az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünet megszűnik.

A káosz jelei mutatkoznak a pedagógusok beoltása körül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.27. 17:28

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Az igazgatóknak március 29-ig kellene regisztrálniuk kollégáikat az oltásra, de az erre szolgáló oldalt addig az időpontig karbantartják.
A hivatalos, központi regisztráción túl egy újabb módon is regisztrálniuk kell a tanárokat, ezúttal az intézményvezetőknek - írja a magyarnarancs.hu. Ennek végrehajtása során történik meg ugyanis az a plusz azonosítás, amelyből kiderül majd, hogy az érintett a soron kívül beoltandó iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók körébe tartozik-e, mivel ekkor a TAJ-szám mellett az egyes személyek OM-azonosítóját is feltöltik majd a rendszerbe. A regisztráció mikéntjéről Kásler Miklós emberminiszter péntek reggel ki is küldött egy levelet az igazgatóknak, mely arról tájékoztat, hogy létrehoztak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) belül egy olyan regisztrációs oldalt, melyen keresztül a második regisztrációt meg lehet tenni. 
Az erre a plusz regisztrációra szolgáló oldalt viszont jelenleg karbantartják, így az március 26 és 29. között nem elérhető. Vagyis egyelőre az intézményvezetők sem tudják, hogyan működik az adatbevitel, mert nem is tudnak belépni a rendszerbe.

Korábban a PDSZ nyílt levelet írt a miniszterelnöknek, melyben kifejtik, a szakszervezet határozottan tiltakozik az ellen, hogy az intézmények megnyitására azelőtt kerülhessen sor, hogy az oltást követően a megfelelő védelem kialakulna a munkavállalóknál. A PDSZ azt kérte Orbántól, hogy egyrészt néhány nappal tolják ki a március 29-i regisztrációs határidőt, másrészt tegyenek kommunikációs erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az érintett munkavállalók arról értesülhessenek. A pedagógusok oltása Gulyás Gergely pénteki bejelentése szerint április elsején kezdődhetne meg, Orbán Viktor pedig szokásos rádióinterjújában arról beszélt, hogy az iskolai dolgozók között összesen 102 ezer regisztrált van (mint később hozzátette, a szakképzésben dolgozók és a bölcsődei dolgozók nélkül), közülük 20 ezren már megkapták az oltást amúgy is, tehát 82 ezer embert kell beoltani. Azt ígérte, hogy esetükben április 10-ig erre sor is fog kerülni, és mivel szerinte 8-10 nap elég a védettség kialakulásához, ezért április 19-én újranyithatnának az iskolák és óvodák. (Müller Cecília néhány nappal ezelőtt arról beszélt, két hét, mire kialakul a védettség az első oltás után.) Az állami regisztrációs oldalakkal mostanában több probléma is akadt, csütörtökön indult / volna/ el az oltásregisztrációt ellenőrző oldal, amely nem sikerült, az operatív törzs szerint "rosszindulatú támadás" miatt.      

Szlávik: a járvány legsúlyosabb napjai tartanak

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.27. 17:09

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Esetleg április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése.
A koronavírus-járvány legsúlyosabb napjai tartanak, minden eddiginél több a fertőzött, nagyon sokan vannak kórházban - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának. Szlávik János hangsúlyozta, a járvány harmadik hulláma továbbra is felszálló ágban van, a korábbi tapasztalatok alapján esetleg április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése, és "talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel". "Most mindenkinek nagyon kell vigyáznia, be kell tartani a szabályokat!" - jelentette ki a főorvos, hozzátéve, a húsvét időszaka különösen veszélyes, mivel a fertőzés a családokban, olyan helyeken történik, ahol az emberek nem hordanak maszkot. Kiemelte, Európa sok országában hasonlóan sok a fertőzött, ami arra vezethető vissza, hogy nem halad kellő sebességgel a védőoltások beadása, nagyon sok európai országban akadozik az oltás. "Magyarország a jelenleg alkalmazott vakcináival sokkal több embert tud beoltani, mint sok más európai ország, de ez egyelőre, ebben a pillanatban kevés" - mondta Szlávik János. A főorvos szerint jó, ha minél több regisztrált, biztonságos és hatékony oltás áll rendelkezésre, ezért örömmel fogadták a hírt, hogy Magyarországon két újabb vakcinával lehet oltani. Az indiai CoviShield vakcina gyakorlatilag az AstraZeneca oltásának felel meg, míg a kínai Convidecia a Johnson & Johnson vakcinájára hasonlít, amelyből elég egy adag a hatékony védelemhez - fejtette ki. Szlávik János helyes lépésnek nevezte, hogy előrébb hozták a pedagógusok oltását, és arra kért minden érintett, hogy regisztráljon a vakcinára. A főorvos megerősítette, ma már kijelenthető, hogy a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltásai biztonsággal adhatók várandósoknak. Az angol brit mutáns miatt egyre több terhes nő kerül kórházba, időnként lélegeztetőgépre is, ezért számukra is javasolt az oltás - húzta alá. Szlávik János megjegyezte, idővel a koronavírus egyre több mutációja jelenik meg, a jelenlegi védőoltások azonban valamennyivel szemben védelmet adnak, ha nem is egyenlő hatásossággal.