Előfizetés

114 embert, köztük gyerekeket ölt meg a mianmari hadsereg

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.28. 09:33
Az egyik áldozat, Mya Thwate Thwate Khaing nyitott koporsós temetése.
Fotó: AFP
A legvéresebb nap volt a szombati Mianmarban a február 1-jei katonai puccs óta.
Tömeggyilkosságnak nevezte a mianmari katonai junta tüntetőkkel szembeni fellépését Tom Andrews, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője, miután a helyi biztonsági erők szombaton 114 tiltakozóval végeztek.
"Itt az ideje, hogy a világ közbelépjen"

- hangsúlyozta közleményében Andrews.

A jelentéstevő szerint ha nem a Biztonsági Tanács, akkor egy nemzetközi csúcstalálkozó segítségével kellene nyomást gyakorolni a katonai juntára annak érdekében, hogy véget vessen a vérengzésnek. A tisztségviselő úgy véli, be lehetne fagyasztani az ország pénzügyi forrásait, hogy a hadsereg ne vásárolhasson több fegyvert. Kiemelte: az aggódó vagy elítélő közlemények sovány vigaszt jelentenek a mianmariak számára, akiket tömegével mészárol le a hadsereg. Andrews szerint a jelenlegi helyzetben a szó már nem elég, eljött a kemény és összehangolt nemzetközi fellépés ideje. Eközben a Burma Human Rights Network (BHRN) nevű jogvédő szervezet azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy hirdessen globális fegyverembargót és létesítsen repüléstilalmi övezetet Mianmar felett. A civil szervezet emlékeztetett, hogy a hadsereg a polgári engedetlenségi mozgalomhoz csatlakozó karen gerillák kezén lévő falvakat bombázott. Az 53,3 milliós mianmari lakosság 7 százalékát kitevő karen kisebbség nagyobb autonómiára törekvő fegyveresei több mint hetven éve folytatnak gerillaháborút az ország keleti őserdeiben. A BHRN rámutatott: a repüléstilalmi övezetek létesítése bevett nemzetközi gyakorlat a lakosság védelme érdekében. A szervezet szerint ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hajlandó szankciókat foganatosítani a junta ellen, akkor az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak és az Európai Unió országainak a Biztonsági Tanács keretein kívül kell megoldást találniuk a mianmari demokrácia védelmére.
Szombaton volt a tüntetések legvéresebb napja azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat Mianmarban. Médiaértesülések szerint a biztonsági erők 114 emberrel végeztek, köztük több gyerekkel.

Mandalajban legalább negyvenen, míg Rangunban 27-en vesztették életüket. Ennek ellenére vasárnapra további megmozdulásokat helyeztek kilátásba. Nyugati országok elítélték a junta könyörtelen fellépését, de a hadseregnek olyan befolyásos támogatói vannak, mint Oroszország és Kína, amelyek vétóhatalmak az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Német egészségügyi miniszter: 10-14 napos kijárási korlátozásra van szükség

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.28. 09:01
Jens Spahn
Fotó: FABRIZIO BENSCH / AFP
A korlátozással Németországban a koronavírus-járvány harmadik hullámát fékeznék meg.
Jens Spahn egészségügyi miniszter és a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler már pénteki közös tájékoztatójukon figyelmeztettek, hogy a következő hetekben teljesítőképessége határára érhet az egészségügyi ellátórendszer a SARS-CoV-2 vírus új változatainak terjedése és a napi új megfertőződések gyarapodása miatt - számol be róla az MTI.      Mint mondták, a harmadik hullámot megakadályozni nem lehet, csak fékezni, amihez azonban azonnali nagy erőfeszítéseket kell tenni az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedésektől a legújabb tesztelési technológiákon át a szigorú kijárási korlátozásig az ünnepek alatt, amilyet tavaly húsvétkor már bevetettek a járvány első hullámában. A miniszter mostani nyilatkozata szerint a húsvétot követő egy hétben is szükség lesz még a szigorú kijárási korlátozásokra. Spahn előtt néhány órával nyilatkoztak az ügyben intenzív osztályon dolgozó orvosok is, és ők azt mondták: csak egy kéthetes szigorú otthonmaradással kerülheti el a társadalom, hogy a kórházak intenzív osztályai összeomoljanak a teher alatt. Christian Karagiannidis, az intenzív és sürgősségi orvoslás németországi szövetségének elnöke egy interjúban azt tanácsolta a politikusoknak, hogy egyelőre vessék el mindenféle nyitás tervét, "ne hagyják cserben a kórházi személyzetet".

Öngyilkos merénylők robbantottak egy indonéziai katolikus templomnál

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.28. 08:45

Fotó: INDRA ABRIYANTO / AFP
A rendőrség 19 sebesültről tud. A templomban számos hívő tartózkodott a robbanás idején a húsvétot megelőző nagyhét kezdetén.
Két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az indonéziai Celebesz (Szulavézi) déli részén található Makassar egyik katolikus templománál vasárnap, többen megsebesültek - közölte a helyi rendőrség. A hatóságok szerint csak a két merénylő vesztette életét a támadásban. A szélsőségesek motorbiciklin érkeztek a Jézus Szent Szíve katedrálishoz, ahol a biztonságiak feltartóztatták őket - mondta el egy helyi pap, Wilhemus Tulak. A rendőrség legfrissebb közlése szerint 19-en sebesültek meg. Argo Yuwono rendőrségi szóvivő korábban 14 sebesültről számolt be. A templomban számos hívő tartózkodott a robbanás idején, mivel éppen véget ért a húsvétot megelőző nagyhét kezdetét jelző virágvasárnapi mise. A detonációkban több autó megrongálódott. A rendőrség lezárta a környéket. A helyszínre mentőautók érkeztek. A támadás elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett, de Listyo Sigit Prabowo rendőrfőnök szerint a két merénylő az Iszlám Állam terrorszervezet által ihletett Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szélsőséges csoporthoz tartozhatott. "Ennek a csoportnak a tagjai voltak... egy kuktafazékba rejtett robbanószerkezettel követték el a támadást" - jelentette ki Listyo. Joko Widodo elnök interneten közzétett nyilatkozatában ítélte el a terrortámadást nyugalomra intve az embereket, mondván, hogy a hatóságok fogják biztosítani a hívők félelemtől mentes vallásgyakorlását. A hatóságok a közelmúltban elfogták a szélsőségesek több feltételezett tagját. A terrorelhárítás januárban razziát tartott a radikálisok egyik makassari rejtekhelyén. Az akcióban két emberrel végeztek, akiknek a rendőrség szerint közük lehetett egy Fülöp-szigeteki templom elleni kettős robbantáshoz, amelyben több mint húszan vesztették életüket 2019 elején. A terrorelhárítási ügynökséget vezető, Boy Rafli Amar terrorcselekménynek minősítette a makassari támadást. 
Yaqut Cholil Qoumas indonéziai vallásügyi miniszter közölte, hogy bármi is volt indítéka, egyik vallás sem igazolhatja a merényletet. Gomar Gultom, az Indonéziai Egyházak Tanácsának vezetője pedig kegyetlen incidensnek nevezte a támadást. A vallásilag sokszínű, 1,5 milliós Makassarban jelentős keresztény kisebbség él. A 260 millió lakosú Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, a lakosság 88 százaléka muszlim vallású. 2018-ban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah intézett támadást helyi templomok és egy rendőrségi ellenőrzőpont ellen Surabayában. Akkor több mint harmincan vesztették életüket. A délkelet-ázsiai ország történetének legvéresebb iszlamista merényletére Bali turistaparadicsomban történt 2002-ben. A támadók 202 emberrel végeztek, többségük külföldi volt. Az elmúlt években az indonéziai biztonsági erők sikerrel vették fel a harcot a szélsőségesekkel szemben, azonban újabban egyre több incidensre volt, miután számos helyi lakos csatlakozott az Iszlám Államhoz a Közel-Keleten.