Előfizetés

Tömeges oltókampányt indított Albánia, hogy felkészüljön a turistaszezonra

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.28. 17:52
Képünk illusztráció
Fotó: WANG ZHAO / AFP
Albánia eddig mintegy 2,5 millió adag vakcinát rendelt.
A 2,8 millió lakosú balkáni országba korábban 192 ezer adag érkezett a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó CoronaVac nevű koronavírus elleni vakcinájából. További félmillió dózis a következő két hónapban várható. Hetven évesnél idősebb emberek százai gyülekeztek vasárnap Tirana főterén két sátorban kialakított oltóközpont előtt immunizálásra várva. Az oltási kampány csak nehezen indult el Albániában a Sinovac vakcinájának megérkezésééig. Január közepe óta ugyanis a balkáni államba alig százezer dózis jutott el a Pfizer/BioNTech, AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagokból. Eddig csak 65 ezer egészségügyi dolgozót, a nyolcvan évesnél idősebbeket és tanárokat oltották be. Albánia eddig mintegy 2,5 millió adag vakcinát rendelt. A kormányzat tájékoztatása szerint további oltóanyagot is be kívánnak szerezni, hogy 2022 elejéig a teljes lakosságot immunizálják. Az ország vezetése azonban már a nyáron megnyitná az országot a turisták előtt. A turizmus ugyanis a balkáni állam gazdaságának jelentős iparágává nőtte ki magát. "Úgy vélem, hogy ez a turisztikai szezon jóval lazább lesz, köszönhetően a fertőzési láncolatok elleni fellépésnek" - fogalmazott Edi Rama miniszterelnök. Az Albániába érkező turistáknak nem kell majd felmutatniuk oltásukat igazoló iratokat. Albániában a járvány kitörése óta több mint 123 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül 2204-en haltak meg a vírus okozta Covid-19 betegségben. 

Navalnij szerint szándékosan építik le egészségét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.28. 16:44
A Pokrov 2 egyik bejárata.
Fotó: AFP/DIMITAR DILKOFF
Fájdalomcsillapító injekciót is kérvényezett az ellenőrző bizottságtól, de nem tudni, megkapta-e az engedélyt.
Néhány napja azt mondta az ügyvédjének, úgy érzi, lebénul a lába. Navalnij most egy nyilvános ellenőrző bizottsághoz fordult, hogy mérjék fel az állapotát és kérelmezzenek a számára fájdalomcsillapító injekciót, mert a napi két ibuprofen tabletta, amit a börtönorvostól kap, egyáltalán nem használ - írja a Reuters. A 44 éves aktivista azt mondta az ellenőrző bizottságnak, amelynek bejárása van a börtönökbe, hogy 
az őrei éjjel óránként felébresztik, ezzel akarják rontani az egészségét, a börtön pedig nem hajlandó engedélyezni, hogy megvizsgálhassa egy civil orvos.

Navalnij a bizottságon keresztül kérvényezte, hogy adjanak neki diclofenac injekciót, de nem tudni, hogy azt azóta a büntetőtábor vezetése engedélyezte-e. A bizottság annyit közölt még a sajtóval, hogy ottjártukkor Navalnij még tudott járni. Március 15. óta lehet tudni, hogy Navalnijt a Vlagyimir megyei Pokrov 2. "javítókolóniába" vitték a moszkvai börtönből, ahol azután tartották fogva, hogy január 17-én Moszkvában, Berlinből őrizetbe vették.  Alekszej Navalnij szimpatizánsai egyébként minden idők legnagyobb orosz kormányellenes tüntetésére készülnek. Ezzel szeretnék kikényszeríteni, hogy szabadon engedjék a bebörtönzött ellenzéki politikust. Az esemény időpontját még nem jelentették be.  (A 444 nyomán) 

Legalább három embert lelőttek már a hatóságok a vasárnapi temetéseken Mianmarban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.28. 15:56

Fotó: STR / AFP
Egyelőre nem tudni, voltak-e halálos áldozatok.
„Miközben az emlékére énekeltük a forradalom dalát, a biztonsági erők megérkeztek, és azonnal lőni kezdtek ránk. Próbáltunk elrohanni”

- mondta a Reuters tudósítójának egy nő annak a 20 éves tüntetőnek a temetésén, akit tegnap gyilkoltak meg száznál is több társával együtt a katonai diktatúra fegyveresei. A hírügynökség egyelőre nem tudta megerősíteni, voltak-e halálos áldozatok a temetésen. Vasárnap egyelőre nem voltak nagyobb tüntetések, csak temetések, de helyi jelentések szerint a kisebb konfliktusok során így is legalább három embert lelőttek már a hatóságok. Szombat volt a tüntetések legvéresebb napja azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat Mianmarban. Médiaértesülések szerint a biztonsági erők 114 emberrel végeztek, köztük több gyerekkel. Mandalajban legalább negyvenen, míg Rangunban 27-en vesztették életüket. Ezek a felvételek Myitkyinában készültek:
(A 444 nyomán)