Előfizetés

Kásler szembe ment a kormány nyitáskommunikációjával: szerinte májusig semmi lazítás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 10:53

Fotó: Facebook/Kásler Miklós
A miniszter azonban csak az első hullámot említette.
„Magyarország rendkívül gyorsan gondolkodott és rendkívül gyorsan lépett” az első hullámban - jelentette ki Kásler Miklós a vasárnapi Bayer Show vendégeként. Az Emberi Errőforrások minisztere felidézte, hogy gyorsan felállt az operatív törzs, ahol „a társadalom minden szegmensére” hoztak döntéseket, ez Kásler elmondása alapján Orbán Viktor érdeme.  Ez a magyarázata annak, hogy Magyarország az első fázisban rendkívül sikeres volt – összegezett Kásler Miklós.  Bayer Zsolt természetesen az ellenzék járványkezeléséről is kérdezett, bár általános kérdésre, általános választ adott a miniszter. Kásler válaszából kiderült, hogy ő úgy értelmezte:
az ellenzék szerint nem kellettek volna korlátozó intézkedések, majd hozzátette, hogy ha novemberben nem szigorít a kormány, akkor a járvány „rendkívüli módon elfutott volna”.

Mindenesetre a miniszter úgy gondolja, legkorábban május végén, június elején lehet nyitni, ha nem jön közbe valami, például egy új vírusmutáció.
Nemcsak a járvány volt a műsor témája, a beszélgetést Bayer azzal kezdte, hogy nem szegi-e a miniszter kedvét, hogy az ellenzék „megpróbál közröhejt csinálni” abból, amin Kásler  munkálkodik, azaz, hogy az Árpád-házi királyok csontjain genetikai vizsgálatokat végeztet. Nem szerencsés körülmény – válaszolta Kásler Miklós, aki szerint a magyar eredettörténet tisztázása fontos identitáskérdés. A „kicsi törpe kisebbség” szerinte csak kicsi dolgokba kapaszkodik bele, de érdemi kifogásokat még senki nem emelt az archeogenetikai vizsgálatok ellen.   A Népszava is írt arról, hogy most, amikor a harmadik hullám során Magyarország a második a halálozási sorban, akkor elmarad az a szigor, amellyel élt a kormány a járvány első hullámában.

Szlávik: húsvétkor sincs pardon, akkor se, ha egyes rokonok be vannak oltva

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.29. 10:51

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Hiszen a vakcina nem biztosít védettséget, a betegség lefolyását teszi szelídebbé.
Húsvétkor is szigorúan be kell tartani a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott szabályokat – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szlávik János kiemelte, hogy a védőoltás nem jelent teljes védettséget, csak a betegség súlyos lefolyását előzi meg, ezért akkor sem szabad közösen ünnepelni húsvétkor, ha egyes rokonok be vannak oltva. Néhány hét múlva, az átoltottság növekedésével már várhatóan fel lehet lélegezni, addig 
„mindenki tartson még ki egy kicsit”

– mondta.

A szabadban jobban meg tudjuk őrizni az egészségünket, mint zárt térben, de továbbra sem szabad maszk nélkül, hatalmas tömegekben mozogni – idézte az Index Szlávik Jánost, aki arra reagált így, hogy a hétvégén zsúfoltságig megtelt a város, legtöbben pedig maszkot sem viseltek. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hangsúlyozta, minden körülmények között be kell tartani a járványügyi korlátozásokat, 
viseljünk továbbra is maszkot, és folyamatosan használjuk a fertőtlenítőt.

Szlávik János hangsúlyozta, Magyarország szerencsés, hogy ennyi oltóanyagfajta van az országban, hiszen ez azt jelenti, hogy hamarabb elérhetjük az átoltottságot, habár az még messze van. Szerinte 50-60 százalékos átoltottság kell a lazításokhoz, ez azt jelenti, hogy ahhoz, 
hogy kialakuljon a nyájimmunitás, még nagyon sok oltást kell beadni.

Az oltás segít legyőzni a járványt, a világon ma már több mint 100 millió dózist adtak be – tette hozzá.      Nagyon helyes, hogy a tanárokat előrevették, de ehhez ők is kellenek, kérniük kell az oltást – az infektológus, aki emlékeztetett: sok gyerek hordozza a vírust úgy, hogy nem is tud róla. A kormány döntése nagy előrelépés, hogy visszatérjen az oktatás a régi kerékvágásba.  Beszélt arról is: a járvány kezdetén úgy gondolták, hogy a kismamákra nem veszélyes a vírus, de mára már tudják, hogy az anyákra a várandósság alatt is veszélyes, hiszen sokan kerültek közülük kórházba, lélegeztetőgépre. A védőoltás ezért már Magyarországon is elérhető a kismamáknak, őket a Pfizer- és a Moderna-vakcinával oltják a várandósság második és harmadik harmadában.   A koronavírus variánsai alapvető tulajdonságukban megegyeznek, és a jelenlegi oltások hatásosak a mutánsok ellen, a kérdés inkább az, hogy milyen szinten. Ahogy telik az idő, a védőoltásokon is változtatni kell. Elképzelhető, hogy később egy új, mutánsok elleni oltást is be kell majd adni, de ez már csak egy apróság a mostani helyzethez képest − mondta Szlávik János.

„Talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel”

Az infektológus főorvos szombaton szintén a közmédiának nyilatkozva úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány legsúlyosabb napjait éljük; minden eddiginél több a fertőzött, nagyon sokan vannak kórházban. A harmadik hullám továbbra is felszálló ágban van, a korábbi tapasztalatok alapján 
esetleg április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése, és „talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel”.

Európa sok országában hasonlóan sok a fertőzött, ami arra vezethető vissza, hogy nem halad kellő sebességgel a védőoltások beadása, nagyon sok európai országban akadozik az oltás.  A főorvos a Magyarországon engedélyezett, két újabb vakcináról azt mondta, az indiai CoviShield gyakorlatilag az AstraZeneca oltásának felel meg, míg a kínai Convidecia a Johnson & Johnson vakcinájára hasonlít, amelyből elég egy adag a hatékony védelemhez. 

Sok 65 év felettinek nem jut lélegeztetőgép, az orvosok nem értik miért beszél a kormány nyitásról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 10:35
Képünk illusztráció
Fotó: Vajda János / MTI
A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint a 60-65 százalékos átoltottság helyett 75-80 százalékos kell, annyira ijesztően fertőz a brit vírusmutáció.
A harmadik hullámban arányaiban kevesebb idős hal meg, minden más korosztály esetében viszont durvul a halálozási helyzet. A 40-49 éves korosztály átfertőzöttsége a legmagasabb, velük van tele az intenzív osztály, így a 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni - mondta az ATV-ben a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke. Tóth Judit kijelentette, hogy egyre fiatalabbak, egyre súlyosabb állapotban érkeznek a kórházba. A brit variáns körükben terjed, hiszen sokkal aktívabbak. Így szerinte 60-65 százalékos átoltottság helyett 75-80 százalékos kell, és nem csak a jelenlegi szabályokat kellene betartani, hanem további szigorításra lenne szükség. Hozzátette, hogy az orvosok nem értik, hogy miért kommunikálják a nyitást.  A pedagógusok oltásáról azt mondta, örülnek neki, de a védettség nem fog kialakulni két héttel az oltás után. A gyerekek körében ritkább a súlyos megbetegedés, de már erre is van példa. „Nagyon súlyos a helyzet, a katasztrófa medicina szabályai szerint választani kell, hogy kinek adják megadni az adott sürgősségi ellátást, ha egyszerre bejön 8-10 súlyos állapotú beteg” – mondta a műsorban.