Előfizetés

Az Európai Bizottság tesz az EP-ultimátumra

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.03.29. 16:35

Fotó: JOHANNA GERON / AFP
Nem hajtja végre a képviselő-testület követelését, viszont ígéri, hogy visszamenőleg is számon fogja kérni a jogállam érvényesülését.
Az Európai Bizottság (EB) megvárja az EU Bíróságának ítéletét, és csak azután fogja letenni az asztalra a jogállami szabályrendszer alkalmazására vonatkozó rendelkezéseit - nyilatkozta lapunknak Ujvári Balázs bizottsági szóvivő. Mivel a bírósági döntés leghamarabb az év második felében várható, a jogállami normáknak megfelelő pénzköltés ellenőrzésével megbízott testület addig nem kíván eljárást kezdeményezni egyetlen tagország ellen sem. Ezzel az EB teljesíti az állam- és kormányfőknek tavaly decemberben tett ígéretét, és egyben fittyet hány az Európai Parlament (EP) figyelmeztetésére. Az EP a múlt héten állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólította az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul kezdje meg az uniós kifizetéseket a jogállam tiszteletben tartásához kötő, az év eleje óta hatályban lévő rendelet alkalmazását. A képviselők június elsejéig adtak haladékot a biztosi testületnek arra, hogy közzétegye a jogszabály pontos végrehajtási utasításait, másként az EU Bírósága elé citálják. A parlament szerint a tagállami vezetők nem írhatják elő az Ursula von der Leyen vezette grémiumnak, hogy mikor és hogyan alkalmazza a közösségi jogot. Márpedig tavaly decemberben pontosan ez történt, amikor az állam- és kormányfők engedtek a magyar és a lengyel kormány zsarolásának, és belementek a jogszabály bevezetésének az elhalasztásába. Az EU27-ek abban állapodtak meg, hogy az Európai Bizottság csak a jogszerűségéről szóló kedvező bírósági ítélet megszületése után fogja alkalmazni a rendeletet. Budapest és Varsó március közepén meg is támadta a jogszabályt az uniós bíróságon. Brüsszel azonban nem tekinti holt időnek az ítéletig hátralévő hónapokat. A szóvivő megerősítette, hogy már megkezdték a közösségi forrásfelhasználás nyomon követését az előírásoknak megfelelően. 
“Minden szabályszegést meg fogunk vizsgálni, ami január 1-je után történik, egyetlen esetet sem fogunk szó nélkül hagyni”

- tette hozzá Ursula von der Leyen bizottsági elnök korábbi nyilatkozatára utalva.

Megérkezett Üzbegisztánba Orbán Viktor

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.29. 16:10

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
Tovább épülnek a türk-magyar kapcsolatok.
Az MTI-ben megjelent képek tanúsága szerint már találkozott Abdullah Aripov üzbég miniszterelnökkel, de megkoszorúzott egy taskenti emlékművet is.  A korábban kiadott tájékoztatás szerint Orbán Viktor megbeszélést folytat Savkat Mirzijojev államfővel a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről, de az aktuális világpolitikai kérdések is szóba kerülnek, mindenekelőtt a koronavírus-járvány elleni küzdelem és a válságból való kilábalás lehetőségei. 
A magyar miniszterelnököt egy üzletember-delegáció is elkíséri Üzbegisztánba, melynek tagjai konkrét gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok lehetőségét keresik üzbég partnereikkel.

A tervek szerint Orbán Viktor másnap Turkesztánba utazott volna tovább a Türk Tanács soron következő ülésére, de a kazah szervezők úgy döntöttek, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a csúcstalálkozót online, videokonferencia formájában tartják meg március 31-én.

19 szervezet sürgeti a szociális ágazat dolgozóinak beoltását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 14:54

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Eddig csak a bentlakásos intézmények egy részében biztosították a vakcinát.
Nyílt levélben követeli a védőoltást minden szociális ágazati dolgozó és szociális ellátásban részesülő ügyfél számára az Esély Labor Egyesület, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) - tudta meg a 444.hu.   Levelükhöz további 16 szervezet csatlakozott.    Nehezményezik, hogy bár a szociális intézmények dolgozói fokozottan veszélyeztetettek, csak a bentlakásos intézmények egy részében biztosították eddig az oltást. 
„A szociális dolgozók jelentős része nincs beoltva, ezért nap mint nap kockáztatja ügyfelei, családtagjai és saját egészségét, életét is. Ez a helyzet a szociális területen dolgozók és ügyfeleik körében is gyakorlatilag humanitárius katasztrófával fenyeget”

- írják levelükben.

A csatlakozó szervezetek listája:

Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete BAGázs Közhasznú Egyesület Civil Kollégium Alapítvány Deviszont Közösségi Tér Eleven Gyál közösség Gyerekesély Közhasznú Egyesület Habitat for Humanity Magyarország Igazgyöngy Alapítvány InDaHouse Hungary Egyesület Kontúr Közhasznú Egyesület Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület Oltalom Karitatív Egyesület Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete Utcáról Lakásba Egyesület Új Szemlélet szociális szakmai műhely és akciócsoport Korábban a Népszava is írt arról, hogy kétszer gyakrabban fertőződnek meg a szociális ágazatban dolgozók, mint mások.