Előfizetés

Tovább folytatódott a George Floyd-ügy tárgyalása

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.29. 21:51

Fotó: Pixabay
A vád és a védelem jogi képviselőinek nyitóbeszédével folytatódott a bíróság tárgyalása Minneapolisban.
Derek Chauvin, a George Floyd halálának okozásával vádolt korábbi rendőr pere március nyolcadikán, az esküdtek kiválasztásával kezdődött az Egyesült Államokban. A férfit gondatlanságból, illetve hirtelen felindulásból elkövetett emberöléssel és gyilkossággal is vádolják. Ha bűnösnek találják, akár 40 év szabadságvesztésre is számíthat Minnesota államban. Az ügyészség képviselője bemutatta az esküdteknek azt a videófelvételt, amelyen - a vád szerint - Chauvin "túlzott és ésszerűtlen erőt" alkalmazott George Floyd letartóztatásakor. "9 perc 29 másodperc. A három legfontosabb szám ebben az ügyben. Eddig tartott. Ennek az időnek a felében Floyd eszméletlen volt, nem volt légzése és pulzusa." - mondta Jerry Blackwell, az ügyészség megbízott ügyvédje az esküdteknek. 
"2020. május 25-én Derek Chauvin úr elárulta a jelvényét, amikor addig térdelt Georg Floyd nyakán és hátán, ameddig az életet ki nem préselte belőle."

- fogalmazott Blackwell.

A végzetes térdelés.
Fotó: EyePress / AFP
Az ügyészség képviselője szerint az esemény során egy kisebb tömeg gyűlt össze, akik közül több civil szemlélő is megpróbálta rávenni a rendőrt, hogy szálljon le Floyd nyakáról, de hiába. Blackwell felvázolta az esküdteknek, hogy a tárgyalás során különféle tanúkat fognak meghallgatni, köztük olyanokat, akik felvételt készítettek a letartóztatásról. Ezen kívül orvosi szakértőket is hívnak majd a bíróságra, akik Floyd halálának körülményeiről számolnak majd be. A 45 éves Chauvin öltönyt, nyakkendőt és arcmaszkot viselve hallgatta végig az ügyészség nyitóbeszédét. Miközben a letartóztatásról készült videót levetítették, folyamatosan jegyzetelt. A tárgyalást az interneten keresztül közvetítik, de az esküdteket nem mutatják. Floyd családja egy külön teremben figyelheti az eljárást, a tárgyalóteremben csak az egyik rokona lehet jelen. Chauvin ügyvédje nyitóbeszédében azt mondta az esküdteknek, hogy Floyd halálát a szervezetében talált kábítószerek és rossz egészségi állapota okozták.  
"A bizonyítékok azt mutatják, hogy amikor összetűzésbe került a rendőrséggel, George Floyd kábítószereket vett a szájába, hogy elrejtse azokat a rendőrök elől"

- mondta Eric Nelson.

Derek Chauvin letartóztatása után.
Fotó: AFP
A védőügyvéd arról is beszélt, hogy később Floyd autójának átvizsgálásakor két tablettát találtak, amelyek fentanil és metamfetamin keverékét - azaz a "speedball" néven ismert főzetet" - tartalmazták. Nelson hozzátette: Floyd egészségügyi problémáktól is szenvedett, a boncolás ugyanis megállapította, hogy szívmegnagyobbodása és koszorúér-betegsége is volt. Tavaly május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül. A férfi nem sokkal később meghalt. A rendőrök testkamera-felvételeiből kiderült: Floyd már az intézkedés előtt rosszul volt. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakán térdeltek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt. Ezenkívül kábítószereket találtak a szervezetében. A tavalyi incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszakkal, valamint a fajgyűlölettel szemben. 
A négy intézkedő rendőrt elbocsátották, Chauvin három kollégája ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat. Esetükben elkülönítve folytatják le a pert, amely augusztus 23-án kezdődik.

Lukasenka nem kegyelmez: terrorgyanú miatt eljárás indult egykori kihívója ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 20:31
Szvjatlana Cihanouszkaja
Fotó: AFP/ Hans Lucas
Minden ellenfelével leszámol a fehérorosz diktátor?
Terrortámadás előkészítése miatt büntetőeljárást indítottak a legismertebb fehérorosz ellenzéki, Szvjatlana Cihanouszkaja ellen

- közölte a fehérorosz tut by. hírportál.

A cikk idézi a legfőbb ügyész, Andrej Sved nyilatkozatát, aki azt mondta, néhány nappal ezelőtt elfogtak egy férfit, aki több helyszínen pokolgépes támadást szeretett volna végrehajtani. A férfi kihallgatásán azt mondta, utasítást kapott a merényletek kivitelezésére. Ezt követően jutottak a fehérorosz hatóságok arra a következtetésre, hogy az ellenzéki politikus is érintett az ügyben.  A vádhatóság vezetője jelezte, haladéktalanul intézkedtek afelől, hogy Cihanouszkaja ellen adjanak ki nemzetközi körözést, valamint kérvényezzék Litvánia felé kiadatását.  A belügyminiszter-helyettes szerint a történtek szorosan kapcsolódnak a Cihanouszkaja-féle koordinációs tanácshoz. Alekszandr Lukasenka utasította a belügyminisztérium vezetőit, hogy tüntessék ki azokat a rendőröket, akik megakadályozták a terrortámadásokat.  Lukasenka egykori kihívója jelenleg litván emigrációban él. Március elején Minszk már megkereste Vilniust a politikus kiadatása miatt, ám akkor nem jártak sikerrel.

Most már az Egyesült Államok sem tolerálja a mianmari erőszakot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 20:06

Fotó: AFP
A Biden-adminisztráció szankciókat léptetett életbe a hétvégi mészárlások miatt.
Felfüggeszt minden kereskedelmi kapcsolatot Mianmarral a demokráciapárti tüntetők elleni hétvégi mészárlás miatt Washington. Az intézkedés "a demokratikusan megválasztott kormány visszatéréséig marad érvényben"

- áll az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének, Katherine Tai hivatalának nyilatkozatában.

Hétvégén több száz civil, köztük gyerekek is meghaltak a katonai puccs ellen tiltakozó tüntetéseken. A junta agresszív válasza nemzetközi felháborodást váltott ki. A most bejelentett lépés "azonnal" hatályba lép.   "Az Egyesült Államok támogatja Burma népét a demokratikusan megválasztott kormány helyreállítására irányuló erőfeszítéseiben, amely Burma gazdasági növekedésének és reformjának alapja volt" - áll a kereskedelmi biztos nyilatkozatában. Jelezte, az Egyesült Államok határozottan elítéli azt a brutális erőszakot, melyet a burmai biztonsági erők tanúsítottak a civilek ellen.  Joe Biden amerikai elnök  "szörnyűnek" és "teljesen felháborítónak" nevezte a történteket. Az általa ismert jelentésekre hivatkozva még vasárnap azt közölte, hogy nagyon sok embert öltek meg az országban teljesen feleslegesen - írja beszámolójában a CNN.