Előfizetés

Cinizmusból jeles

Négy nap telt el a miniszterelnök legutóbbi, pénteki rádiós interjúja óta, de még mindig a gutaütés kerülget, amikor eszembe jut, amit a pedagógusokkal kapcsolatban mondott. Lényegében leplezetlenül elismerte, hogy a pedagógusok azért nem szerepeltek kiemelt csoportként az oltási tervnek nevezett valamiben, mert Magyarországon sokan vannak, akik nem „pedagóguspártiak”. Mert itt van például ez a nyári szünet, vagy mi, amikor a pedagógusok hónapokig csak a lábukat lógatják. Az lényegtelen, hogy ez nem igaz, ami lényeges, hogy többen ezt gondolják. S vajon mit szólna ez a szakavatott sokaság, ha a tanárok, óvónők, bölcsődei és más oktatási-nevelési dolgozók hamarabb kapnák meg a koronavírus elleni védőoltást, mint ők? Az sem számít, hogy hazai és nemzetközi szakmai szervezetek már tavaly arra figyelmeztettek, ha lesz vakcina, az oktatási dolgozókat elsőként kell beoltani. Az sem számít, hogy számos ország így is tett, mert belátták: az oktatási-nevelési intézményeket életveszély úgy nyitva tartani, hogy megfelelő védettség nélkül mindenki össze-vissza fertőzheti egymást. Ha viszont sokáig zárva vannak az iskolák, óvodák, úgy a kisgyermekes családokban legalább egy szülőnek hetekre, akár hónapokra otthon kell maradnia, s ez idő alatt többen részlegesen vagy teljesen kiesnek a munkából, ami a gazdaságnak is árt. A kényszerű távoktatás egyéb hátrányairól nem is beszélve. A jelenlegi magyar kormányt sem az életveszély, sem az egyéb – gazdasági, oktatási, lelki – következmények nem érdekelték. Egyvalami érdekelte őket, mégpedig az, vajon mi okoz nagyobb kárt saját népszerűségüknek: ha az elsők között oltják az oktatás-nevelésben dolgozókat, s emiatt sok ostoba, de szavazni azért még képes polgár esetleg megharagszik, vagy ha cinikusan azt mondják, a pedagógusok is várják ki a sorukat, mint sokan mások. Utóbbi mellett döntöttek, s hónapokon keresztül előbbre valónak tarották a „nem pedagóguspártiak” véleményét, mint a logikus szakmai érveket. Aztán a múlt héten ez megváltozott. Talán rájöttek, mégis nagyobb kárt okozhat a kormányzat megítélésének (és sok minden másnak is, ami persze kevésbé fontos), ha a következő hetekben úgy nyitják ki újra az iskolákat, óvodákat, hogy közben tovább játszanak az ott dolgozók egészségével, életével. Feltételezhető, hogy a halálozási ráta az oktatási dolgozók körében is megugrott; a Pedagógusok Szakszervezete több mint hatvan esetről tud, de a nyilvánosságra került áldozatok valószínűleg csak a jéghegy csúcsát jelentik. Savanyú képpel végül csak kénytelenek voltak bejelenteni, hogy az oktatási-nevelési dolgozókat is soron kívül beoltják. A pedagógusok elleni nyári szünetes hergelést és a szakszervezetek alázását persze nem lehetett kihagyni. Igaz, nem is várhattunk mást azután, hogy a biokémikus Karikó Katalint leasszonyságozzák, a gyerekeket leközjószágozzák, a kórházi rezidenseket leinasozzák. Az Orbán-kormány járványkezelési gyakorlatát most még korai leosztályozni, egy az biztos: cinizmusból jelest érdemelnek.    

Családbarát

A hétvégén ismét bebizonyosodott, hogy nemhogy valódi oltási rend nem létezik, a józan megfontolás is hiányzik az egészségügyi kormányzat részéről. A nemzetközi ajánlásokra egészen gyorsan reagálva Müller Cecília pénteken bejelentette: a terhes kismamákat is oltani kezdik. Szombat délelőtt futótűzként terjedt el a hír: a Semmelweis Egyetem extra oltópontot alakít ki a várandós és szoptatós anyák számára, ahol soron kívül kapják meg a vakcinát. Az oltópontok előtt néhány órával később kígyózó sorok álltak, kismamák nagy pocakkal, családok kisebb és nagyobb csecsemőkkel türelmesen vártak órákat, hogy mindenféle orvosi konzultáció és papír nélkül megkapják a Pfizer vakcinát, ami esetükben két embert véd. Egészen kora délutánig, amikor valahol valakik észbe kaptak, hogy nem lesz ez így jó, sok ezer nő kapna az alkalmon, ezért a szoptatókat már nem, csak a terheseket oltották, vasárnap már őket sem. Vagyis a tömeges Astra Zeneca oltási akcióhoz hasonlóan azok kaptak oltást, akik gyorsan kapcsoltak. Nem is lehet hibáztatni őket ezért. Közben a félreérthető és teljesen átgondolatlan kommunikáció miatt jogos, mégis abszurd kérdések forognak, jobb híján a közösségi médiában. Vajon a budapesti, azon belül a SOTE-ra járó kismamák miért egyenlőbbek a többieknél? Szoptatósabb-e a szoptatósnál, akinek újszülött babája van? Tudják-e a TAJ-szám alapján, hogy a regisztráltak közül ki terhes? Hogyan lehet igazolni a szoptatás tényét? Vajon mi a szerepük a háziorvosoknak, akiket szokás szerint elfelejtettek értesíteni? Kivel konzultáljanak az anyák arról, hogy biztonságos-e számukra az oltás? A kínzó kérdésekre Müller Cecília hétfői szokásos, teljes érdektelenségbe fulladt performansza sem adott egyértelmű válaszokat. A kismamák jobbhíján továbbra is kommentekből próbálnak tájékozódni, ott viszont üzembiztosan megjelennek az oltásellenes figurák. Történik mindez a járvány kitörése után több mint egy évvel, több mint 3 hónappal azután, hogy a „családbarát” kormányfő azt mondta: egy hétvége alatt minden regisztráltat be tudnának oltani. 

Patyomkin

A cárnő kegyence mosolyogva fő Belzebub üstjében: évszázadok jönnek-mennek, ő örök. A látszat minden, a valóság semmi. Itt van például a vakcinavágta győztese, Oroszország. Igaz, a Szputnyik V-t úgy engedélyezték, hogy még messze nem volt túl a tudományos ellenőrzéseken, de végülis működni látszik, ezen a kis trükkön túl is tehetjük magunkat. Van azonban másik, a jelen helyzetben sokkal nagyobb baj: az oroszok ugyan kifejlesztették az oltóanyagot, csak éppen nem tudják gyártani. „Vakcina az egész emberiségnek”, „Oroszország a legtöbbek által bizalommal fogadott vakcinagyártó”, „Az első bejegyzett Covid-19 elleni vakcina” – dicsekszik a Szputnyik V honlapja, és valóban, már csaknem két tucatnyi ország importált az oltóanyagból. Azzal persze nem kérkednek, hogy maga Oroszország is ezek között van. Még decemberben érkezett meg Moszkvába a dél-koreai GL Rapha cég két repülőgépnyi szállítmánya. Az orosz elnök vagy a külügyminiszter nem köszöntötte a repülőtéren, nem tülekedtek a forgatócsoportok. Azóta Oroszország négy (!) indiai gyártóval kötött importmegállapodást a saját vakcinájára. Télen azt is bejelentették, hogy Magyarország is gyártani fogja a Szputnyik V-t (nem úgy néz ki), aztán Olaszországban tárgyaltak ugyanerről. A 144 millió lakosú Oroszországban Putyin elnök múlt heti bejelentése szerint a népesség 4,4 százaléka kapta meg az első oltását. Állítólag maga az államfő is azért húzta a sajátját, mert nem akart kielégíthetetlen igényeket kelteni – a 65 év felettiek között. Eddig négy és félmillió fertőzést regisztráltak, és 96 ezer orosz állampolgár halt bele a fertőzésbe. Keleten tehát a helyzet változatlan: a tudósok világszínvonalúak, de a gazdaság alkalmatlan a nemzetközi versenyre. Oroszország, mint Nagy Katalin idején, leginkább most is a propagandában erős.