Előfizetés

Üveges tormákra csapott le a Nébih (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.30. 10:15
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mindenki megnyugodhat, élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak a szakemberek.
A tavalyi húsvéti sonkateszt után idén az üveges tormákra irányult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelme, összesen 26 terméket vizsgáltak meg. A tormákat hagyományosan élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatoknak vetették alá, minden termék esetében megvizsgálták azok ólom-, kadmium-, összes cukor és rosttartalmát, továbbá a növényvédőszer-maradékok ellenőrzése és több tormánál az allergének vizsgálata sem maradt el. "A termékek tartósítószer (szorbinsav) tartalmának vizsgálata ugyan még folyamatban van, de már az eddigiek alapján is elmondhatjuk: élelmiszerbiztonsági szempontból minden rendben a tormákkal" – írja közleményében a Nébih. A termékek jelölésvizsgálata során ugyanakkor már számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt többek között a megkülönböztető jelölésekkel, valamint az összetevők és a tápérték feltüntetésével is. "A jelölési hibák miatt 15 termék esetében hatósági eljárás indult, amelyek várhatóan összesen 600 ezer forint értékű élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabásával zárulnak. Emellett a szakemberek kötelezik az előállítókat és forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére, a jelölési hibák javítására." A Nébih kiemeli, a vizsgált 26-ból 18 terméket két hazai gyártó állított elő, így náluk a teszt kiegészítéseként helyszíni ellenőrzést is tartottak a hatósági felügyelők. Az egyik előállítónál szakemberek feltárták, hogy az üzem adalékanyagokat, fűszerkivonatokat és egyéb dúsító összetevőket is tartalmazó, úgynevezett összetett anyagot használ a termékei gyártásához. Bár a keverék összetevői az idők folyamán megváltoztak, ezeket hét termék jelölésén nem vezették át.

Főzővideókat készített a körözött olasz maffiózó, ez okozta vesztét

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.29. 20:59
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Napi jótanács: ha keresnek a rendőrök, akkor ne indíts gasztro-csatornát a közösségi médiában!
A YouTube videómegosztó csatornára feltett főzővideói buktattak le egy olasz maffiózót, aki a Karib-térségben bujkált a letartóztatás elől. A férfi ügyelt arra, hogy ne mutassa az arcát, tetoválásai alapján azonban az olasz rendőrök felismerték.

- írja az MTI.

Az 54 éves Marc Feren Claude Biart-t 2014 óta körözték, mert kábítószerrel üzletelt a leghatalmasabb olasz maffia, a calabriai Ndrangheta embereként. A letartóztatás elől a Karib-tengeri Dominikai Köztársaságba szökött, ahol igyekezett kevéssé feltűnni, környezete csak Marc-ként ismerte a csendes Boca Chicában. Az olasz konyhát azonban annyira szereti, hogy feleségével együtt létrehozott egy YouTube-csatornát, amelyen olasz fogások elkészítéséhez adtak tanácsokat követőiknek. Marc gondosan ügyelt arra, hogy a főzővideókon ne lássák az arcát, egyéb testrészein lévő tetoválásai azonban elárulták az őt az interneten is kereső rendőröknek. "Az olasz konyha szeretete tette lehetővé, hogy kövessük az interneten és a közösségi médiában hátrahagyott nyomait" - hangsúlyozta hétfői közleményében az olasz rendőrség. A főzőműsorai által lebuktatott olasz maffiózót a múlt héten fogták el az Interpol segítségével, a drogdílert szállító repülőgép hétfőn érkezett meg Milánóba. Az európai kokainkereskedelem jórészét ellenőrző Ndrangheta már régóta Olaszország legjelentősebb bűnszövetkezete, sokkal nagyobb a hatalma, mint a híres szicíliai Cosa Nostrának, jelen van minden kontinensen.

Felhősen indul a keddünk, de délután néhol már láthatjuk a napot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.29. 18:21
Viharfelhők Salgótarján közelében 2020. június 14-én
Fotó: Komka Péter / MTI
Az esernyőt azért nem árt eltenni.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja előrejelzésében azt írja, kedden az Északi-középhegységben és a Tiszántúlon délelőtt még borult körzetek is lehetnek, de másutt is sok lesz a felhő. Később szakadozni, vékonyodni, gomolyosodni fog a felhőzet. Rövid időre a legtöbb helyen kisüt a nap, sőt a Dunántúlon már több órás napsütés várható. Főleg a nap első felében a felhősebb keleti tájakon még lehet gyenge eső, majd napközben a gomolyfelhőkből kisebb zápor is előfordulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, csak a Dunántúlon élénkülhet meg az északi szél. 
A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 22 fok között alakul, a felhősebb északkeleti, keleti tájakon lesz a hűvösebb, míg a naposabb dunántúli területeken a melegebb idő.

Szerdán vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, majd estefelé főleg fátyolfelhők érkezhetnek észak felől. Néhol előfordulhat gyenge eső, zápor, de számottevő csapadék nem valószínű. Hajnalban pára-, ködfoltok lehetnek. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalra 3 és 8 fok közé süllyed. 
A délutáni órákra 16 és 22 fok közé melegszik fel a levegő, az északkeleti megyékben lesz a hűvösebb, nyugaton a melegebb idő.