Előfizetés

Szinte teltházasok húsvétra a Balaton strandjai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.31. 08:36

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A helyiek csak remélik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén a tópartra érkezők betartják a járványügyi előírásokat.
Érezhetően egyre több a látogató, ami ebben az időszakban nem megszokott. Sok embernek van itt nyaralója, nem is igen tudnánk mit tenni ez ellen. Ám elvárjuk, hogy vendégeink is tartsák be az egészségügyi előírásokat. A Balaton ilyenkor még nincs felkészülve ekkora forgalomra – nyilatkozta a Blikknek a húsvéti hosszú hétvége előtt Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. Mint kiemelte:
„Csütörtöktől várjuk, hogy többen utaznak le, szerintem péntekre megtelnek a Balaton menti települések. Főként, ha az idő is jó. Tudom, hogy ez sokaknak szabadságérzet, de kérem, hogy tartsák be az előírásokat.”

A polgármester megjegyezte:  megyei egészségügyi ellátó rendszer nagyon leterhelt, ezzel számolni kell. Süt a nap, de a vírus itt van. 
Ugyan a lángososok, étkezők nyitva lehetnek, de csak elvitelre adhatnak ételt, amit azonban a közterületeken tilos elfogyasztani.

Lombár Gábor szerint a hatóságok kiemelt ellenőrzést tarthatnak a balatoni parkokban és a szabadstrandokon.
Kapcsolódó
A Balatonra menekültek a vírus előlA Balaton-part most nem egy üdülőhely

Ha egy üzlet beindul: folytatódik a magyar lélegeztetőgép-biznisz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.31. 08:27
Illusztráció
Fotó: THOMAS COEX / AFP
Nem elég a 300 milliárd forintért megrendelt 16 ezernyi berendezés, nemrég több helyről is újabbakat rendeltek.
Magyarországon több mint 16 ezer – az állam által 300 milliárd forintért beszerzett – lélegeztetőgép van raktáron, de még érkeznek újabbak is – írja átfogó összeállításában a 24.hu arról, hogy a világraszóló központi raktárkészlet ellenére léteznek újabb, egyéni megrendelések is. Kiemelték: az uniós közbeszerzési értesítő szerint a Debreceni Egyetem március elején szerződött négy darab lélegeztetőgép szállítására. Az üzletet a Hoge Systems Szolgáltató Kft. nyerte el, ez egyike azoknak a szerencsés cégeknek, amelyek a nagy állami „fürkészésben” is részt vehettek. Csakhogy ezúttal azonban más volt az ár: a négy gépért összesen nettó 16,3 millió forintot fizetett az egyetem. Mint a hírt elsőként közlő napi.hu kiszámolta, ez azt jelenti, hogy negyedáron teljesítette a debreceni megrendelést a kft. az állami bevásárlás átlagához képest. A gépeket az egyetem egy 2019-ben elbírált és megítélt támogatásból szerzi be, mondván azt a pénzt csak erre költhetik el. Mint kiderült, nem ez az egyetlen eset: február végén adott fel ajánlati felhívást például a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház egy darab gépre. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ pedig januárban szerződött egy Oxylog 3000 plus lélegeztetőgép megvételére. Az eredményhirdetés szerint a Dräger Medical Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett a nyertes, amely az eredetileg 3,6 millió forintra becsült beszerzési árnál olcsóbban, 2,7 millióért vállalta a szállítást.  A 24.hu megjegyezte azt is, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tavaly decemberben kötött szerződést a Medirex Egészségügyi, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-vel. Az eredményhirdetésben 231 millió forintos ajánlat szerepelt, a cég 28 lélegeztetőgép szállítását vállalta különböző kórházaknak. Eredetileg ennél olcsóbb, 215,2 millió forintos árral kalkulált a kórházellátó, ez de még így is olcsóbb a tavaly tavaszi ügyletek átlagáránál. Felidézték továbbá:  Magyarország világbajnok a lélegezetőgép-importban és a beszerzési árban is – ez már nyáron, a 444 cikkei nyomán világossá vált. 16 ezer gépet rendelt az állam központilag, ami durván a nyolcszorosa annak a mennyiségnek, aminek a működtetéséhez szakképzett személyzet áll rendelkezésre. A kikért szerződések alapján a bevásárlás összesen úgy 300 milliárd forintot vitt el. Ugyanakkor a portyázó cégek által beszerzett rengeteg lélegeztetőgép nagy részét fel sem szerelték, raktárra volt szükség a tárolásukra további uniós és hazai közpénzből, és a kormány egyelőre túladni sem tud rajtuk, ezért jobb híján kisebb tételeket ajándékoz el, nemrég például Ugandát segítette meg.

Közösen kérik a hiteles tájékoztatást - újságírók nyílt levele a miniszterelnöknek

Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.31. 08:00
A Budai Egészségközpont vörös zónája
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava

"Tisztelt Döntéshozók!

Az egészségügyi dolgozók után önök tudják a leginkább, hogy a koronavírus-járvány életeket veszélyeztető hatása a kórházak falain belül látszik legjobban. Erről azonban a jelenlegi szabályok szerint az orvosok, ápolók nem beszélhetnek szabadon a nyilvánosság előtt; miközben a sajtó munkatársait nem engedik be a kórházakba, így nem tudunk beszámolni arról, mi történik azok falai között. Miért gond ez? A járvány alatti kórházi munka bemutatásának fontosságát több országban is felismerték. Forgattak, illetve készítettek számos írásos riportot Covid-osztályokon – a teljesség igénye nélkül – az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Írországban, Németországban, Romániában, Szlovákiában, Kínában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Ausztráliában. Magyar nyelven eddig csak a Székelyudvarhelyi Városi Kórház, a dunaszerdahelyi kórház munkájába pillanthattunk be, illetve a Népszava jutott be a Budai Egészségközpont vörös zónájába. Magyarországon azonban továbbra is csak falakba ütközik minden szerkesztőség, amely felelősen, a társadalmi érdeknek megfelelően szeretne beszámolni a járványhelyzetről és a kórházak leterheltségéről.
Az információhiánynak súlyos következményei vannak. Mivel ezeket az információkat – a kórházban tapasztalható valós állapotokat bemutató anyagok elkészülésének megakadályozásával – elzárja a kormány és az Operatív Törzs az emberektől, sokan még mindig lekicsinylik a járvány veszélyeit, nem tartják be a védelmi intézkedéseket, ez pedig csak még több megbetegedéshez, ezen keresztül pedig a járvány súlyosbodásához vezet. A levelet aláíró szerkesztőségek ezért a következőket kérik a kormánytól és az Operatív Törzstől: 1. Engedjék be az újságírókat és forgatócsoportokat magyarországi kórházak Covid-osztályaira és az oltópontokra, természetesen úgy, hogy a sajtó munkatársai teljes mértékben tiszteletben tartják az egészségügyi dolgozók és a betegek emberi méltóságát! 2. Tegyék lehetővé, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozzanak a kórházakban tapasztalható állapotokról a publikumnak! Hadd nyilatkozzanak a sajtónak végre arccal-névvel a frontvonalban dolgozó ápolók és orvosok, hogy ne „nevük elhallgatását kérő forrásokra” hivatkozva kelljen beszámolnunk a valódi helyzetről. 3. Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy a kormány és az Operatív Törzs 0-24-ben valódi tájékoztatást nyújtson a sajtónak, ez ugyanis jelenleg nem valósul meg. Alakuljon külön csoport az Operatív Törzsnél és az NNK-nál a sajtó alapos tájékoztatására! Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóit tartsák meg az újságírók jelenlétében – akár online, akár a járvány elleni védekezésre való tekintettel szabadtéri helyszínen! Várjuk válaszukat ezekre a kérésekre: 24.hu 444 Azonnali Átlátszó BaHír Borsod24 Debreciner Egri Ügyek Hvg.hu Jelen Jövő TV KecsUP Klubrádió Kpsvr.hu Magyar Hang Mérce Mfor Népszava Partizán Privátbankár Piac & Profit RTL Híradó Szabad Pécs Telex Ugytudjuk.hu Válasz Online"