oltás;pedagógus;

2021-04-01 06:00:00

Mégis fontosak lettek a pedagógusok

Sokáig nem akarták, mától azonban gyorsan oltani kezdik a tanárokat. Ez lehet a kulcs a nyitáshoz, amitől nem tágít a kormány.

Csütörtökön, pénteken és szombaton olthatják be első körben azokat a pedagógusokat, akik március 24-ig regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára – a kormány tájékoztatása szerint most 82 ezer főt hívtak be. Az érdekvédelmi szervezetekhez beérkező visszajelzések szerint sokan már kedden megkapták behívóikat a pontos helyszínnel és időponttal. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szerdai közleménye szerint hétfőig a pedagógusok és a köznevelésben dolgozók 75 százaléka jelentkezett az oltásra.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint azok többsége, akik nem jelentkeztek, feltehetően azért nem tették meg, mert betegek vagy az elmúlt 3 hónapban covidosok voltak – ők egy későbbi időpontban kaphatják meg az oltást. Mint mondta, örül, hogy végre beoltják az iskolai, óvodai dolgozókat, de hibának tartja, hogy ebből az oltási kampányból a gyermekvédelemben dolgozók kimaradtak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának megbízott elnöke, Komjáthy Anna pedig arról beszélt lapunknak: ha valaki regisztrált, de mégsem kapott behívó SMS-t, szóljon az intézményvezetőknek, nekik ugyanis április 6-áig ezt jelezniük kell a fenntartók felé. Komjáthy Anna arra is felhívta a figyelmet, még a hét elején is bizonytalan volt, mi lesz a GYES-en vagy GYED-en lévő pedagógusokkal. A szakszervezet szerdán azt a tájékoztatást kapta, hogy azok, akik még ebben a tanítási évben vissza mennek dolgozni, felkerülnek a listára, de akik csak később, például szeptembertől térnek vissza a munkahelyükre, nyáron lesznek beoltva.

Mindkét érdekvédelmi szervezet továbbra is hangsúlyozza: az oktatási-nevelési dolgozók beoltása ellenére az április 19-re tervezett iskolanyitást túl korainak tartják, félő, eddig az időpontig még nem alakul ki az első oltás utáni részleges védettség sem.